Lifestyle

Q&A | Wat kan ik doen tegen rusteloze benen?

15 maart 2023

rusteloze benen tips restless legs
Rusteloze benen, restless legs (RLS), oftewel; last hebben van een onrustig gevoel in de benen wat niet alleen vervelend voelt maar ook klachten kan geven van een kriebel of jeuk die niet weggaat tot aan een trekkend en kloppend gevoel in de benen, krampen en een oncontroleerbare drang om ze te moeten bewegen. Iets dat je vervelend genoeg vooral ervaart wanneer je juist probeert te ontspannen.. Heb je hier last van, dan lees je in dit artikel een aantal slimme tips om hiermee om te gaan en de klachten te verminderen.

‘Lees ook: Health | Tips voor een betere nachtrust.’

rusteloze benen tips restless legs

Rusteloze benen komen vaak voor bij zittend werk of gedurende de nacht en het kan erfelijk zijn, ontstaan tijdens de zwangerschap, in de overgang of door medicijngebruik maar ook te weinig bewegen, alcoholgebruik en roken kunnen hieraan bijdragen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om rusteloze benen te verminderen of om de klachten zelfs volledig te laten verdwijnen. Verwacht niet dat de klachten overnight als een wonder verdwenen zijn, maar zeker wanneer je met meerdere tips aan de slag gaat kan er al snel verlichting optreden of zal je merken dat de klachten weer volledig weggaan.

Tips bij rusteloze benen

1. Een lifestyle verandering is vaak niet de meest eenvoudige oplossing, omdat het nogal wat doorzettingsvermogen kost en sommige keuzes erin geslopen zijn, maar het kan wel het grootste verschil maken. Probeer voldoende water te drinken, gezonder te eten zodat je je vitamines, mineralen, eiwitten en vezels binnen krijgt, drink minder alcohol en cafeïne en stop met roken.

2. Compressiekousen – ook wel bekend als steunkousen – kunnen een serieuze tip zijn als je regelmatig last hebt van rusteloze benen. Het werkt eigenlijk heel eenvoudig; de compressie/druk in de weving en techniek van de sokken (zoals die van Olfit) zorgt ervoor dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Daarnaast houden ze je onderbenen comfortabel warm wat extra verzachtend kan werken op de klachten en kunnen zelfs preventief tegen spataderen werken.

Het is trouwens best interessant om te zien hoe ‘steunkousen’ van een nogal 50+ imago zo door de jaren heen zijn veranderd naar compressiekousen met een flinke opmars in de wereld van sport en fitness. Denk bijvoorbeeld aan de hoge hardloopkousen waarin de compressietechniek is toegepast. En omdat ze tegenwoordig in erg veel kleuren en prints verkrijgbaar zijn mogen ze ook gezien worden. Verstoppen onder een lange (sport)broek is zeker niet nodig, sommigen zijn juist te leuk onder een short of zelfs als fashionable item onder een rokje gecombineerd met toffe sneakers.

3. Neem een voetenbad of badje met magnesiumzout. Dit mineraal heeft namelijk een aantal heel fijne voordelen; zo is magnesium betrokken bij het opbouwen van bot, bij de prikkelverwerking naar de hersenen, ondersteunt het de werking van de spieren, vermindert het ontstekingsprocessen, reguleert het de bloeddruk en het geeft een welkom ontspannen gevoel. Magnesium wordt goed door de huid opgenomen en kan zo de bloedbaan bereiken, er is dan ook in bijna iedere gezondheidswinkel wel magnesiumzout of badzout met magnesium te vinden.

4. Ga vaker een rondje wandelen of voer regelmatig oefeningen als calf raises, lunges en squats uit om de kuitpompspier te activeren. Dit zorgt simpelweg voor een verbetering van de bloedsomloop. Maar probeer deze oefeningen wel aan het begin van de dag te doen, in de avond zou het juist de rusteloze benen kunnen activeren en dat wil je nu net niét zo voor het slapen gaan.

5. Om je benen en beenspieren tot rust te brengen kan je ook jezelf een onderbeenmassage geven, of je partner vragen deze aan je te geven zodat je je optimaal kan ontspannen. Wederom wordt hierdoor de bloedsomloop verbeterd wat de verlichting op restless legs zou geven. Uit een interessant onderzoek uit 2011 zou zelfs het krijgen van een orgasme een positief effect hebben op het verminderen van de klachten. Kijk, dat is nog eens een vorm van massage en ontspanning waar dus blijkbaar nóg veel meer voordelen aan blijken te zitten ;) De aanmaak van dopamine in de hersenen helpt namelijk bij het verminderen van de klachten van de rusteloze benen.

Mochten je klachten nu vanuit het niets behoorlijk heftig opkomen en ondanks alles aanhouden, dan is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts. Zo kunnen in ieder geval bepaalde dingen worden uitgesloten, óf ben je er in ieder geval op tijd bij als er bijvoorbeeld een vitaminetekort of iets anders medisch is.

Take care!

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 16 maart 2023 at 13:28

    Zeer goede tips.
    Ook helpt het om de benen op een kussen te leggen.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.