Lifestyle

Health | Met deze 4 tips ga je sporten wél leuk vinden

14 maart 2023

sporten leuk vinden tips
Het is geen nieuws dat voldoende bewegen gezond voor je is. Maar dat is misschien ook waar het bij veel van ons verkeerd gaat. We gaan vaak ‘all in’ met voornemens en nemen een knallende start waarbij we onszelf van alles op gaan leggen en volgen hierin vaak bepaalde trends terwijl een bepaalde sport wellicht helemaal niet bij je past, of we willen in te korte tijd bepaalde (vaak onrealistische) resultaten behaald hebben.. Voor je het weet is je nieuwe routine al niet meer vol te houden, heb je het gevoel dat je weeeeer gefaald hebt en gooi je het bijltje er bij neer. En dat terwijl bewegen dus echt – ja echt – heel erg leuk kan zijn. In dit artikel een aantal tips om sporten leuk te gaan vinden, maar ze zijn ook fijn voor als je (opnieuw) gaat beginnen met sporten!

‘Lees ook: Health | Mijn ervaring met een acupressuur mat.’

sporten leuk vinden tips

Met deze 4 tips ga je sporten leuk vinden

1.Make it fun! Zoek een manier van bewegen die jij leuk vindt om te doen. Op deze manier wordt de drempel een stuk lager en zie je het sporten niet meer als een ‘moetje’, maar iets om naar uit te kijken. Heb je nu echt geen idee welke sport bij je past, dan zou je eens kunnen kijken naar een leuke sportschool bij jou in de buurt (Google simpelweg op sportschool + jouw plaatsnaam, bijvoorbeeld sportschool Ridderkerk) waar je een goed gevoel bij krijgt en waar verschillende sporten voor beginners tot gevorderden worden aangeboden. Zo kan je in relatief korte tijd van alles uitproberen; van personal training tot krachttraining, het volgen van verschillende groepslessen zoals bijvoorbeeld Les Mills of Zumba, probeer wandelen, snelwandelen of zelfs hardlopen op te pakken op de loopband.. En hier heb je in ieder geval de professionals dicht bij de hand om te checken of je houding goed is én om je wat aan te moedigen.

2. Je hoeft niet kapot te gaan en jezelf compleet in het zweet te werken (alhoewel dat op z’n tijd best lekker is ;) Volgens de bewegingsrichtlijnen is 150 minuten lichaamsbeweging per week een mooi streven en dat klinkt misschien veel, maar het gaat hier om matig intensieve inspanning waarbij je hartslag net even wat omhoog gaat zonder dat je buiten adem hoeft te raken. Denk hierbij aan fietsen, een lekker stuk stevig wandelen, met de fiets naar je werk gaan in plaats van met de auto, een keertje de boodschappen lopend halen (heb je gelijk een beetje krachttraining erbij), neem de trap in plaats van de lift op je werk.. Voor je het weet zit je met gemak aan die 30 minuten matig intensieve beweging per dag, ga je lekkerder in je vel zitten omdat je de eerste voordelen begint te merken en ga je er wellicht vanzelf wat meer aan toevoegen en/of een tandje bijzetten. Starten met sporten, of in ieder geval meer beweging krijgen, hoeft dus helemaal niet lastig te zijn.

3. Het stukje mindset is in dit rijtje onmisbaar. Want met omdenken ga je heel anders naar sporten kijken en wordt het geen straf, maar gewoon een dagelijks en onmisbaar onderdeel van je leven. Denk bijvoorbeeld niet aan een bepaald gewicht of een kledingmaat waar je naartoe wil werken, maar zie beweging als de manier om naar een gezonder en sterker lichaam toe te werken. Focus je dus niet op de weegschaal maar op je vooruitgang zoals een beter uithoudingsvermogen, sterker worden, dat je merkt dat je bepaalde dagelijkse dingen makkelijker kan doen en volhouden.

4. Doet aanmoediging je goed en kan je een stukje extra ruggengraat gebruiken? Dan kan je gaan sporten samen met een sportmaatje of een goede vriend of vriendin, of met hulp van een personal trainer. Zo heb je al snel het gevoel dat je er niet alleen in staat én wordt je accountable gehouden aan je gemaakte afspraken naar elkaar toe. Daarnaast leidt samen sporten ook nog wat af van de activiteit en is het een leuke manier om een vriendschap te verdiepen. Zeker wanneer je beiden een redelijk gelijke start qua conditie hebt en dan bijvoorbeeld als doel pakt om volgend jaar met een obstacle run mee te doen.

Nog meer tips:
– schaf een leuke nieuwe sportoutfit aan als extra motivatie
– stel jezelf een doel waarna je jezelf een beloning mag geven. En nee, niet gericht op gewichtsverlies maar bijvoorbeeld op het kunnen hardlopen van een x aantal kilometers, het volgen van minimaal zoveel sportlessen of wanneer je een bepaalde uitdaging fysiek kan voltooien
– sporten kan ook zonder ‘zin’. Zet die knop om, trek je sportoutfit aan en ga aan de slag. Eenmaal bezig is het vaak tóch wel even lekker dat je begonnen bent en achteraf voel je je een stuk beter
– plan het sporten op vaste wekelijkse momenten in, zo zal het sneller routine en een blijvend onderdeel van je dagelijks leven worden
– hou je vooruitgang bij in een app of schrift, niet alleen je lichamelijke prestaties maar ook hoe je je mentaal voelt. Al snel ga je hierin verband zien en dit motiveert je om vol te blijven houden.

Enjoy!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 14 maart 2023 at 08:26

  Fijne tips.
  Mooie felgekleurde sportatributen.
  Nieuwe sportkleding is altijd fijn.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.