Carrière & Geld Media

Geldzaken | 9 tips om te besparen op je telefoonabonnement

16 april 2023

geld besparen op je telefoonabonnement tips

Persoonlijk vind ik het leuk – ja, echt – om af en toe eens mijn volledige administratie uit te kammen en te kijken waar ik geld op kan besparen. Het is tenslotte best lekker als je maandelijkse vaste lasten wat naar beneden kunnen.. en dat blijkt verrassend vaak zo te zijn. Zo kan je echt flink besparen op je telefoonabonnement. In dit artikel deel ik hiervoor 9 slimme tips!

Geld besparen op je telefoonabonnement

1. Kies voor sim only

Door te kiezen voor een sim-only abonnement in plaats van een smartphone bij je abonnement, kan je flink wat geld besparen omdat je hierdoor niet iedere maand een bedrag aftikt voor de terugbetaling van je nieuwe telefoon. Dit kan je zo meerdere tientjes per maand opleveren! Bovendien heb je hierdoor nog een voordeel: doordat je geen abonnement hebt, wordt dit niet geregistreerd bij het BKR. En dat kan dan weer gunstig zijn voor bijvoorbeeld de hoogte van het krijgen van een hypotheek. Goed om te weten als je koopplannen hebt!

Bij een sim only heb je natuurlijk nog wel een losse telefoon nodig. Waar je je vaak al snel laat verleiden tot de aanschaf van het nieuwste topmodel, kan je ook eens kijken naar de specificaties die voor jou persoonlijk belangrijk zijn en daar op vergelijken. Zo is bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A34 een telefoon met verrassend goede specificaties, maar het scheelt je zo €400-€800 met de nieuwste S23 (afhankelijk van het modeltype).

2. Check eventueel combivoordeel

Zeker wanneer je met twee of meer personen in een huishouden gebruik maakt van mobiele abonnementen, dan kan een eventueel combivoordeel of gezinskorting je heel wat besparen. Er zijn meerdere providers waar je bij meerdere aansluitingen op hetzelfde adres een korting op de maandelijkse kosten van je abonnement of sim only krijgt en soms daarbovenop nog wat extra belminuten en/of GB’s tot aan toegang tot een extra zenderpakket op je televisie. Mooi meegenomen!

3. Koop een refurbished telefoon

Aansluitend op de eerste tip kan je natuurlijk ook voor een iets ouder iPhone model kiezen en de iPhone 12 kopen, waardoor je flink bespaart ten opzichte van hun nieuwste iPhone 14. Maar je kan er ook voor kiezen om een refurbished telefoon te kopen. Je kan dit zien als een tweedehands telefoon, die tot in zo-goed-als-nieuwstaat is gebracht en doet daardoor vaak niet eens onder voor een nieuw exemplaar. Het is hiermee niet alleen een flinke bespaartip voor je portemonnee, maar ook nog eens een duurzame keuze.

4. Kies voor de juiste bundel

Of je nu een abonnement of een sim only hebt, let hierbij goed op voor welke bundel je kiest. Om de kosten te drukken kies je er wellicht sneller voor om een lager abonnement qua belminuten en/of GB’s te kiezen, maar ga je hier buiten dan kan dit flink aantikken. Het is dan wellicht verstandiger te kiezen voor nét dat iets duurdere abonnement dan een (wellicht flinke) verrassing te krijgen als je aan het eind van de maand moet bijbetalen voor belminuten of MB’s buiten de bundel.

5. Maximaliseer je wifi-gebruik

Zeker wanneer je veel buiten de deur bent en op je telefoon spelletjes speelt, filmpjes upload of bijvoorbeeld Netflix kijkt dan kan het je flink wat besparen als je dit niet op het mobiele netwerk doet maar op een wifi-verbinding. Bij vrienden of familie thuis, op school, op het werk, in de trein.. er is bijna overal wel een goed wifi-netwerk waar je gebruik van kan maken. Maar let wel op; verbind je telefoon niet zomaar met ieder open draadloos netwerk, enkel die je kan vertrouwen.

Als aanvulling hierop om te voorkomen dat je buiten je bundel komt: let op welke apps er standaard op de achtergrond draaien. Deze slurpen wellicht zomaar je internetbundel leeg als je buiten de deur bent..

Nog een aantal tips:

6. Heb je die losse telefoonverzekering eigenlijk wel nodig? Misschien valt een ongelukje met je telefoon wel onder je inboedelverzekering. En stel dat je telefoon nú kapot gaat, kan je dan direct een nieuwe telefoon betalen? Is je antwoord hierop ‘ja’, dan is een telefoonverzekering waarschijnlijk overbodig.
7. Ben je tevreden over je provider? Dan kan je bij het verlengen van je abonnement kiezen voor een langere looptijd van je nieuwe abonnement of sim only. Je betaalt per maand namelijk minder wanneer je kiest voor een looptijd van twee jaar, dan wanneer je kiest voor een éénjarig abonnement.
8. Kies voor een zakelijk abonnement wanneer je ondernemer bent. Niet alleen kan je hiervoor soms fijne geldbesparende deals vinden, ook kan je zo de kosten van je abonnement (en die van een eventuele nieuwe telefoon) aftrekken voor de inkomstenbelasting en de BTW terugvragen.
9. Trek de stoute schoenen aan en bel je provider om te vragen om korting. Zeker wanneer je al lange tijd een trouwe klant bent kan je soms nog voor een leuke verrassing komen te staan met een kleine maandelijkse korting of verruiming van je bundel.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 17 april 2023 at 09:37

    Hele goede tips.
    Zeker die van de telefoonverzekering.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.