Lifestyle

Health | Tips voor meer energie in de ochtend

18 april 2023

meer energie in de ochtend tips
Ben je in de ochtend niet vooruit te branden en heb je er regelmatig moeite mee jezelf uit bed te werken en de dag te starten? Het klinkt misschien niet leuk; maar dit heb je grotendeels toch echt zelf in de hand.. Hoog tijd om dus wat verandering te brengen in de start van je dag zodat je met meer energie in de ochtend en ‘aan’ je dag begint. Let’s go!

‘Lees ook: Health | Met deze 4 tips ga je sporten wél leuk vinden.’

meer energie in de ochtend tips

8 tips voor meer energie in de ochtend

Snoozen is killing

Hoe verleidelijk het dan ook is om te blijven snoozen en die functie wellicht enkele keren achter elkaar te gebruiken, die minimale hazenslaapjes na het afgaan van je wekker zorgen er eigenlijk alleen maar voor dat alle energie die je tijdens de nacht hebt opgedaan direct wegebben. Daarnaast zorgt het vaak voor een gestresst gevoel wanneer je besluit om je benen overboord te gooien, aangezien er dan haast bij je ochtendroutine komt kijken. Kies er dan liever voor om je wekker net even iets later te zetten zodat je nog kan profiteren van èchte slaap voordat je dag begint.

Zet de intentie

Mindset is dan misschien voor velen een jeukwoord maar het is toch wel echt een enorm belangrijke stap die bijdraagt aan positiever in het leven staan. Zet jij de intentie voor een betere ochtend vol energie dan neem je een actievere houding, ervaar je andere gedachtes (zo, ik ben klaar voor de dag, kom maar op!) en ga je er automatisch naar handelen. Een heel ander gevoel dan wanneer je onderuitgezakt en met negatieve emoties jezelf je bed uitsleept..

Daglicht

Zorg dat je direct na het wakker worden zoveel mogelijk daglicht krijgt. Schuif de gordijnen open, trek je rolgordijn omhoog en kijk even naar buiten, eet je ontbijt op een fijn hoekje dicht bij het raam of – wanneer de temperatuur het toe laat – buiten op je balkon, terras of tuin. Dit geeft je biologische klok een boost en zorgt voor meer energie. In sommige tijden van het jaar kan dit nog wel eens lastig zijn en kan een daglichtlamp uitkomst bieden, zeker wanneer je gevoelig bent voor een winterdip.

The night before

De keuzes die je in de avond maakt, bepalen zeker ook hoe jij je in de ochtend voelt. Hoe gezellig dan ook, maar te laat doortafelen en/of flink doorhalen met drankjes bezorgt je een slechtere nachtrust en dan merk je direct aan je energie in de ochtend.. Zeker iets om in je achterhoofd te houden, wanneer je de volgende dag een volle agenda hebt of een belangrijke afspraak.

Een frisse douche

Natuurlijk kan je helemaal Wim Hof gaan met een ijsbad of een ijskoude douche in de ochtend, maar je kan het ook iets subtieler aanpakken met een lauwe douche of enkel de laatste minuut koud afdouchen. Ook dan zal je de voordelen van zo’n koude douche ervaren; het geeft je humeur en immuunsysteem een boost, zet je ‘aan’ omdat het alert maakt, het verlicht stressgevoelens en is ook nog eens goed voor je haren en huid. Win-win!

Een goed ontbijt

Start je dag met een licht ontbijt dat voedzaam is met voldoende eiwitten en vezels, zo breng je de spijsvertering op gang en leg je een goede basis voor de rest van de dag. En alhoewel die kop koffie heel aantrekkelijk lijkt, kan je de dag beter starten met een glas water. Koffie als eerste drank zou namelijk je stresshormoon verhogen, terwijl je lichaam na zo’n nacht wel wat vocht kan gebruiken om een tekort aan te vullen en alle processen op gang te brengen.

Rustig bewegen

Heb je de ruimte in je agenda dan kan je de dag beginnen met wat fijne rustige beweging voor meer energie in de ochtend. Denk aan yoga- of stretchoefeningen of een wat langere wandeling samen met je hond? Dit maakt endorfines vrij, zet niet alleen je lichaam maar ook je brein ‘aan’ en wanneer je dit buiten doet krijg je gelijk je eerste portie daglicht en vitamine D binnen.

Zet je favoriete muziek aan

“Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach..” Je kan er niet omheen dat muziek heel wat kan doen met je emoties en dus ook positieve energie kan brengen. Je favoriete muziek luisteren zorgt dus niet alleen voor een goed gevoel en meer energie, maar heeft zelfs een positief effect op je hersenen en zenuwstelsel. Zet dus gedurende je ontbijtje zeker die favoriete playlist aan (en hou je vooral niet in om er een dansje aan toe te voegen :)

Enjoy your day!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 18 april 2023 at 08:15

    Wat een goede tips.
    Een frisse douche is top dat bespaart de waterrekening.

    Een mooie dag

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.