Beauty

Beauty ABC | Peptiden

26 april 2023

wat zijn peptiden, huid tips, skincare blog
Een ingrediëntenlijstje van een cosmeticaproduct lezen is nog niet zo heel eenvoudig en kan al snel afschrikken. En omdat er ook nog eens zoveel verschillende producten te koop zijn is het overzicht al snel weg. Zonde, want er is heel veel moois verkrijgbaar waarmee je thuis zelf aan huidverbetering kan werken! Daarom licht ik in deze rubriek af en toe een skincare-ingrediënt uit. Want wat zijn bijvoorbeeld peptiden, wat zijn de voordelen ervan voor je huid en waar moet je op letten?

‘Lees ook: Beauty ABC | Alles over cica in skincare.’

wat zijn peptiden, huid tips, skincare blog

Wat zijn peptiden?

Peptiden zijn onderdeeltjes van proteïnen, gemaakt van aminozuren en er zijn enorm veel verschillende soorten peptiden. Onze huid bestaat voor een groot deel uit proteïnes, zoals collageen en elastine, die ervoor zorgen dat onze huid stevig, soepel en elastisch blijft. Maar door huidveroudering, zonschade en bijvoorbeeld stress merken we dat onze huid minder stevig en glad wordt, dat er rimpels en lijntjes ontstaan en de huid wat gaat zakken. Peptiden, als onderdeel van proteïnen, zijn hiermee een belangrijk onderdeel van de bouwstenen voor het behoud van een jeugdige en zo mooi mogelijke huid en zijn dus een goede aanvulling in je anti-age age-well huidverzorgingsroutine.

Welke voordelen hebben peptiden voor je huid?

Peptiden hebben dus als voordeel dat ze helpen om je huid stevig en elastisch te houden en om (vervroegde) huidveroudering zoals zichtbare lijntjes en rimpels te verminderen. Daarnaast dragen ze bij aan het versterken van de huidbarrière, geven ze de collageen-aanmaak een boost, hebben ze hydraterende en helende eigenschappen, verminderen ze huidirritaties en ondersteunen ze het natuurlijke huid-microbioom.

Zijn peptiden voor iedere huid geschikt?

Peptiden zijn geschikt voor ieder huidtype, van droog of onzuiver/vetter tot gemengd en normaal en je kan een product met peptiden eenvoudig opnemen in je routine. Peptiden worden aan veel verschillende producten toegevoegd en het type product geeft daarbij aan in welke volgorde je je producten gebruikt. Je werkt hierbij eigenlijk in volgorde van de meest vloeibare tot de meest vaste textuur; reinigen, lotion/toner/essence, serum, oogcrème, crème, SPF, balsem.

Peptiden doen het bovendien heel erg goed samen met andere meer actieve ingrediënten (zoals vitamine C, niacinamide, antioxidanten en hyaluronzuur) om elkaars werking te versterken en ondersteunen. Zo kan je ze ook gerust gebruiken samen met retinol en zullen de peptiden juist een verzachtende werking hebben op de vaak wat uitdrogende en/of irriterende bijwerkingen van de retinol.

Wel kan je een product met peptiden liever niet gebruiken na een AHA (alpha hydroxy acid) lotion, exfoliant of toner. De pH-waarde hiervan zou de werking van peptiden teniet doen en dat is natuurlijk zonde.

Zo herken je peptiden op de ingrediëntenlijst

Zoals eerder gezegd bestaan er heel veel soorten peptiden en ze hebben daarnaast ook nog eens behoorlijk ‘lastige’ INCI-namen (de naam in de databank van de Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten). Maar toch valt het mee om peptides te herkennen op het ingrediëntenlijstje. Als stelregel kan je simpelweg letten op het laatste deel van het ingrediënt dat dan op ….peptide eindigt of wanneer het begint met palmitoyl. Voorbeelden: polypeptide, palmitoyl Hexapeptide-12, Sh-polypeptide-121, Tridecapeptide-1, Palmitoyl Tripeptide-38.

En natuurlijk wil je die zo hoog mogelijk terug zien op de ingrediëntenlijst, want dat betekent dat er een goed percentage gebruikt is. Hoe verder in de ingrediëntenlijst, hoe lager het percentage werkzame stof en dat kan bijvoorbeeld het behoorlijke prijsverschil tussen producten met peptiden verklaren..

wat zijn peptiden, huid tips, skincare blog

Beautyproducten en skincare met peptiden

Omdat peptiden een kostbaar ingrediënt is om in beautyproducten te verwerken, kan ik je persoonlijk aanraden om enkel uit te kijken naar leave-on producten met peptiden erin verwerkt, zoals een oogcrème, serum en een crème. Het is zonde als je die kostbare producten met bijvoorbeeld een wasgel of gezichtsmasker zo van je huid afspoelt, want je wil natuurlijk dat ze langere tijd op je huid blijven om hier hun mooie werk te doen.

Er zijn steeds meer producten op de markt die zich specifiek richten op een mooie peptidenmix in hun formules, zoals deze onderstaande producten:

Q+A Seaweed peptide eye gel €8,99/15ml
KEYS Soulcare Truly Becoming multi-benefit peptide serum €39,00/30ml
Drunk Elephant Protini Powerpeptide Resurf Serum €82,00/30ml
Lancôme Rénergie HPN 300-Peptide Cream €117,00/50ml
Neogen Sur.Medic Azulene Soothing Peptide Ampoule €21,70/80ml

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Dit artikel bevat producten die beschikbaar zijn gesteld door een merk of bedrijf. Dit artikel bevat affiliate links.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 26 april 2023 at 07:05

    Ja dat van de beroemde en mijn favoriete zangeres.
    Nou dan mag ik dit wel gaan kopen omdat ik verslappende huid heb en zeer zeker stevigheid en een veel meer elastischer huid nodig heb.

    Xoxo

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.