Eten & drinken

Recept | Hasselback aardappelen met knoflookolie

16 mei 2023

hasselback aardappelen recept met knoflookolie, tips
Onmiskenbaar in de Nederlandse keuken, is toch wel het AVG’tje op tafel aan het eind van de dag. Natuurlijk niets mis met de combinatie van Aardappels, Vlees/Vis en Groente maar het blijft leuk om hier regelmatig mee te ‘spelen’ om zo eens wat anders op tafel te zetten. Zoals bijvoorbeeld deze heerlijke Hasselback aardappelen met knoflookolie. En geloof me: dat is echt helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. In dit artikel deel ik mijn recept en tips met je!

Hasselback aardappelen

Hasselback aardappelen zijn simpelweg aardappelen gesneden in een waaiervorm en vervolgens bereid in de oven. Zo kunnen de smaken van de toevoegingen tussen de plakjes komen en krijg je een heerlijke smaak bij iedere hap die je neemt, met als bonus een heerlijk krokant korstje. Yum! Ik gebruik hier persoonlijk graag vastkokende aardappelen voor. Deze heeft misschien net iets langer nodig in de oven om gaar te worden, maar het behoudt wel een bepaalde bite tijdens het eten.

Leuk weetje: de naam van dit aardappelgerecht heeft helemaal niets te maken met een speciale soort of type aardappel, maar simpelweg met de naam van het restaurant waar dit ooit als eerste op deze manier geserveerd werd: het Zweedse Hasselbacken restaurant.

hasselback aardappelen recept met knoflookolie, tips

Hasselback aardappelen recept

Ingrediënten
– 4 flinke vastkokende aardappelen
– 40 gram ongezouten roomboter
– 2 eetlepels knoflookolie
– peper
– zout

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180C
2. Was de aardappelen en dep deze droog
3. Snij de aardappelen in plakjes van ongeveer 2mm dik en probeer hierbij de aardappel niet helemaal door te snijden. Twee handigheidjes: leg de aardappel in een opscheplepel want door de bolling kan je zo niet tot de onderkant doorsnijden of leg de aardappel tussen twee spiezen in zodat je wederom niet tot onderaan komt met je mes. Leg de aardappelen vervolgens in een ovenschaal
4. Smelt in een pannetje op laag vuur de roomboter samen met de knoflookolie en verdeel dit met een kwastje over de aardappelen en probeer de olie tussen de plakjes in te krijgen en breng op smaak met peper en zout
5. Zet de aardappels in de oven voor 50-60 minuten totdat ze goudbruin zijn
6. Voor een extra knapperige bovenkant lepel je elke 20 minuten wat van het boter-olie-mengsel uit de ovenschool over de aardappelen heen.

Als je eenmaal Hasselback aardappelen hebt gemaakt dan kan je het erna zonder een recept te volgen, want het is echt eenvoudiger dan het op voorhand lijkt. Een lekker bijgerecht bij je groente en vlees- of vis(vervanger) en er is ook nog eens goed mee te variëren, zodat je ze kan aanpassen bij het totale gerecht dat op tafel komt. Denk aan truffelolie of chili-olie in plaats van knoflookolie, tussen de plakjes in wat kaas, chorizo of spekjes verwerken, kruiden met rozemarijn, garneren met Parmezaanse kaas..

‘Lees ook: Health | Tips om meer fruit eten in je routine te krijgen.’

hasselback aardappelen recept met knoflookolie, tips

Met deze Hasselback aardappelen zet je weet eens wat anders op tafel dan een standaard gekookte aardappel en het ziet er ook nog eens heel fancy uit. Maar aardappelen zijn verder op nog zoveel andere manieren te verwerken in de keuken en hierdoor enorm veelzijdig. Denk eens aan zelfgemaakte friet (kruimige aardappelen schillen, snijden en in twee stappen frituren), een romige aardappelsoep met ui, knoflook en ruim (verwarmend cocoon gerecht) of een aardappelgratin (vastkokende aardappelen in schijfjes met room, kaas, boter en kruiden in de oven). Enjoy!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 16 mei 2023 at 14:50

    Yummie dit zal ik zeker een keer gaan koken…..
    Het ziet er heerlijk uit.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.