Eten & drinken Lifestyle

Health | Tips om meer fruit eten in je routine te krijgen

9 mei 2023

meer fruit eten tips (+ geld besparen op fruit kopen tips)
Er wordt geadviseerd om iedere dag zo’n 200 gram fruit te eten, wat neerkomt op ongeveer twee stuks fruit per dag. Het zit namelijk vol met vitamines, mineralen en vezels en dat draagt bij aan een gezond lichaam. Maar vaak wordt deze aanbevolen richtlijn niet gehaald.. Hoe kan je dan meer fruit eten en hoe komt deze gezonde gewoonte in je dagelijkse routine? In dit artikel een aantal tips!

‘Lees ook: Health | Tips voor meer energie in de ochtend.’

meer fruit eten tips (+ geld besparen op fruit kopen tips)

5 tips om meer fruit te eten

Leg fruit in het zicht

Door simpelweg fruit vaker te zien, zal je er sneller naar grijpen. Zeker wanneer je het na aanschaf al even gewassen hebt (denk aan appels, peren en dergelijke) kan je er direct je tanden in zetten.

Maak het jezelf gemakkelijk

Hoe lekker is een frisse fruitsalade met allemaal verschillende vruchtjes door elkaar? Het ligt natuurlijk een beetje aan de grootte van je gezin, maar door één of twee keer per week de tijd te nemen om fruit klein te snijden en te mengen kan je daarna bij snacktrek simpelweg de bak uit de koelkast pakken, hier wat uitscheppen en smullen maar!

Fruit op het werk

Mocht je nu hele dagen op kantoor doorbrengen, dan zou je aan je werkgever kunnen vragen of fruit op het werk een idee is om in te gaan voeren. Het draagt tenslotte bij aan gezonder personeel en dat is heel wat waard. Je kan dit zelf in gaan kopen of het uit handen geven door een fruit-abonnement op werkfruit te nemen. Zo heb je in ieder geval lekker vers fruit op je werk, zonder dat het geplet of gebutst is in je rugzak of tas.

Denk aan je gezondheid

Door simpelweg te beseffen waar fruit allemaal goed voor is en dat het bijdraagt aan een positief effect op je gezondheid, zal je al snel vaker een stuk fruit als tussendoortje gaan pakken. Door het eten van fruit krijg je belangrijke vitamines, vezels, mineralen en antioxidanten binnen. Het geeft bijvoorbeeld je lichaam meer energie, helpt bij een betere stoelgang, draagt bij aan een betere concentratie en versterkt je immuunsysteem. Win-win-win!

Combineren

Als je fruit als een tussendoortje vaak ‘vergeet’ dan kan het een idee zijn om fruit te combineren met een andere maaltijd. Eet je bijvoorbeeld als ontbijt graag overnight oats, havermout of cruesli? Meng hier dan plakjes banaan, rode vruchten of stukjes appel doorheen. Serveer een bakje appel-, mango- of meloenstukjes bij de avondmaaltijd (kinderen pikken dit vaak verrassend snel weg!) of combineer pannenkoeken met een fruitsalade. En simpelweg een banaantje naast de boterham kan ook prima natuurlijk :)

meer fruit eten tips (+ geld besparen op fruit kopen tips)

Extra | Boodschappen bespaartips

Met de huidige prijzen van boodschappen kan – hoe slecht en frustrerend dan ook – gezond leven en voldoende fruit eten behoorlijk aantikken in je budget. Maar het scheelt dan wel weer andere tussendoortjes die je door meer fruit eten niet meer in huis hoeft te halen én het is ook nog eens gezonder voor je. Bovendien kunnen onderstaande bespaartips ook helpen je fruit betaalbaar te houden:

1. een inkoppertje: fruit kopen wanneer het in de aanbieding is
2. geen grote voorraad aanleggen waardoor je geen overrijp fruit weg hoeft te gooien
3. koop fruit van het seizoen (check deze leuke gratis groente- en fruitkalender om uit te printen), dit is vaak een stuk goedkoper
4. koop je fruit op de markt of direct bij de boer bij de stalletjes langs de weg
5. als je de buitenruimte hebt: leg zelf een moestuin aan voor het verbouwen van eigen fruit. Voor je het weet kan je smullen uit eigen tuin én heb je er een leuke hobby bij
6. koop geen voorgesneden fruit; dit is niet alleen duurder, maar zit ook verpakt in onnodig extra plastic
7. check de vriezer bij je supermarkt, hier is vaak ook bevroren fruit te koop zoals mango, aardbeien en blauwe bessen en dat kan flink schelen terwijl het net zo gezond is
8. fruit als appels, peren, mandarijnen en bananen zijn een stuk goedkoper dan frambozen, aardbeien, mango en blauwe bessen..

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 10 mei 2023 at 15:47

  Het is ontzettend makkelijk om aan die 200 gram fruit te komen. Echt. Zeker als je gewoon geen rotzooi in huis haalt. Een appel? 135 gram. Een kleine banaan? 80 gram. Dan zit je er al overheen. Handje blauwe bessen: 40-50 gram (afhankelijk hoe groot je handen zijn ;) ). Ik moet me inhouden om niet 500 gram aan fruit te eten!
  Echt. Als je er moeite mee hebt: koop geen rotzooi (dus geen koekjes en cakejes, of dropjes, of bonbonnetjes). En als je het ook nog afwisselt met groenten – tomaatjes bij het ontbijt, komkommertjes bij de lunch, extra uitje door de spinazie of zo – dan kun je je buik vol eten.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 9 mei 2023 at 14:30

  Fijne tips.
  Velen van deze gebruik ik al.
  Scheelt zoveel.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.