Huis & interieur

Home | Dit zijn de tuintrends van 2023

2 mei 2023

tuintrends 2023
Nu de laatste nachtvorst van dit jaar toch écht uitgezwaaid is, is het tijd om volop van je tuin te gaan genieten. Het één en ander komt al uit, de natuur wordt steeds groener en kleurrijker en voor je het weet kunnen we van ochtendkoffie tot het natafelen na de BBQ heerlijk tot ’s avonds laat buiten zitten. Alhoewel er steeds minder ‘harde’ trends te spotten zijn wanneer het om huis en interieur gaat, zijn er toch duidelijk nog wel een aantal tuintrends die we voor 2023 veel terugzien. In dit artikel lees je er vijf terug, inclusief een aantal prachtige foto’s voor wat heerlijke tuininspiratie.

‘Lees ook: Home | Tips voor meer privacy in je tuin.’

tuintrends 2023 tuintrends 2023

Dit zijn de tuintrends van 2023

Verlengstuk van de woonruimte

We zien onze buitenruimte – van balkon en terras tot aan tuin – steeds meer als een extra stuk leefruimte en een verlengde van onze woonkamer of leefkeuken. Groot gelijk ook, want het is zonde om alleen in de lente en zomer gebruik te maken van deze eigen leefruimte. Met de juiste aankleding en inrichting kan je hier zelfs in de herfst en winter fijne momenten in beleven. Denk aan een overkapping, het creëren van een tuinkamer, het plaatsen van een jacuzzi of hot tub, buitenkeuken met grote eettafel en fijne stoelen.. Er is enorm veel mogelijk en laat je het hele jaar door genieten van het buitenleven in je eigen tuin.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een groot thema en dat zien we niet alleen terug in de modewereld, maar ook in woontrends voor ons interieur én dus ook met de keuzes die we maken voor onze tuin of ons balkon. Dit kan je doorvoeren in de keuzes van bijvoorbeeld onze tuinmeubelen en bestrating, maar ook de keuze voor de kwaliteit in materialen die we terugzien in onze tuin. Zo is bijvoorbeeld cortenstaal steeds meer in opkomst; een metaallegering die weerbestendig is en gebruikt kan worden voor onder andere plantenbakken en borderranden/kantopsluiting. Het heeft een lange levensduur, is licht in gewicht en geeft een robuuste en tikkeltje industriële touch aan de tuin.

tuintrends 2023 tuintrends 2023

Eenvoudig in onderhoud

Alhoewel we steeds meer groen en natuur in onze tuinen willen en we (gelukkig) steeds minder volledig bestraatte tuinen zien, willen we er ook niet iedere week heel veel tijd in doorbrengen om het te onderhouden. Door bijvoorbeeld rekening te houden met een juiste aanleg, anti-worteldoek onder een pad met siergrind (ook gewoon online te bestellen en thuis te laten bezorgen, scheelt weer gesjouw :), te kiezen voor goede materialen die lang meegaan (= ook weer duurzaam) en te kiezen voor vaste beplanting die de tuin ieder seizoen op een andere manier tot leven laten komen én niet woekergevoelig zijn kom je een heel eind. Maar eerlijk is eerlijk: een mooie groene tuin kost nou eenmaal tijd en aandacht, dus kom je er ook niet onderuit dat er onderhoud gepleegd moet worden. En stiekem is het toch ook wel heel minfdul om lekker tot rust te komen met je vingers in de aarde..

tuintrends 2023 tuintrends 2023 tuintrends 2023

Spelen met vormen

Als aanvulling op punt 1 waarin we onze tuin meer en meer als verlengstuk van ons huis gaan zien, zien we ook steeds meer interieurtrends die worden doorgetrokken naar de tuin. Dit zien we terug in aansluitende woonthema’s, kleurenpaletten en gebruikte vormen van binnen tot buiten. Vooral de organische en meer ronde, zachte en natuurlijke vormen zien we ook meer terug in de tuin waardoor het net even een wat minder hoekerige uitstraling en vooral meer speelsheid krijgt. Je kan deze ronde vormen doorvoeren in het aanleggen van een tuinpad, bloembed of als border.

Eten uit eigen tuin

Oftewel: moestuinieren en het kweken van eigen kruiden, groenten en fruit. Het is voor bijna iedere buitenruimte geschikt, maar je moet wel goed rekening houden met de lichtinval, vochtigheid en zuurgraad van de ondergrond van je tuin, terras of balkon om te weten wat je het beste kan laten groeien. Heb je een grotere tuin dan kan je kiezen voor de aanleg van een moestuin of het neerzetten van een kas, bij een kleinere tuin of een balkon kan je kiezen voor een moestuinbak op poten of verdeling over meerdere bloempotten. En zelfs bij een kleiner balkon kan je een heel eind komen met een verticale kruidentuin aan een muur en bijvoorbeeld fruitbomen op stam.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 2 mei 2023 at 07:05

  Prachtige tuintafel.
  Tuinstoelen met tuistoelkussens zijn fijn.
  Mooie foto’s van de tuin.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.