Reizen & vrije tijd

Travel | De Grote Vakantie checklist

20 mei 2023

vakantie checklist inpaklijst tips
Wanneer je op vakantie gaat komt hier een heleboel voorpret bij kijken, maar er zijn toch ook een aantal dingen die je zeker niet moet vergeten te regelen en/of mee te nemen. In mindere mate wanneer het voor een midweekje in ons eigen prachtige land is, maar onmisbaar wanneer je voor twee weken of langer naar het buitenland gaat. In dit artikel vind je de Grote Vakantie checklist met vooral die dingen náást de standaard inpaklijst – zoals kleding, schoenen en verzorgingsproducten – en dus vooral heel veel slimme en handige tips en tricks!

‘Lees ook: Travel | Tips voor een lange autorit met kinderen.’

vakantie checklist inpaklijst tips

Vakantie Checklist | Slimme en handige tips om mee te nemen en aan te denken

Verzekeringen

Okee, dit is dan niet iets dat je met je méé neemt op vakantie maar waar je zeker wel aan moet denken voordat je op vakantie of op reis gaat: de juiste verzekeringen. Denk aan een reisverzekering die je onder kan verdelen in een verzekering reis die je los afsluit voor een specifieke periode dat je op reis bent en eigenlijk de voorkeur heeft wanneer je voor de rest van het jaar niet in het buitenland komt. Maar wanneer je vaker in het jaar naar het buitenland gaat voor een vakantie, reis of weekendje weg kan je ook kiezen voor een doorlopende reis en annuleringsverzekering omdat je hier dan verder niet meer bij na hoeft te denken en dit dan voordeliger is dan steeds een losse verzekering af te hoeven sluiten.

Een reisverzekering en annuleringsverzekering kan je heel wat ellende en kosten besparen, maar biedt vaak nog meer, denk aan SOS hulpverlening en vaak is ook je bagage meeverzekerd. Zo ga je in ieder geval met een gerust gevoel op vakantie. Zorg dat je ook meereizende kinderen (mee)verzekert, ze zijn namelijk niet overal standaard meeverzekerd.

–> Aanvullend: heb je de juiste papieren voor je bestemming, eventuele prikken gehaald en vergeet je ook zeker niet je rijbewijs en autopapieren, de paspoorten, ID-bewijzen (+ een setje kopieën) of andere belangrijke documenten voor jezelf én je reisgenoten mee te nemen?

Apparatuur

– Zorg dat de smartphones voor vertrek volledig zijn opgeladen en vergeet de opladers niet mee te nemen
– Laad eventuele tablet(s) ook volledig op voordat je vertrekt, neem de oplader mee én download vooraf al enkele spelletjes, films en/of afleveringen van favoriete series. Dit laatste is vooral een aanrader wanneer je kinderen hebt en een lange autoreis of veel wachttijd tijdens het reizen hebt, zodat ze zichzelf kunnen vermaken (en pssst, vergeet dan ook niet een koptelefoon :)
– Een e-reader is ideaal voor vakanties en scheelt je kilo’s aan boeken om mee te sjouwen, maar ook hierbij weer opletten dat je hem opgeladen meeneemt, de lader inpakt en vooraf voldoende leesvoer download
– Handig om op iedere plek een telefoon op te kunnen laden: een vooraf opgeladen powerbank
– Neem je je fotocamera mee, zorg dan dat je hiervoor een stevige tas mee hebt of een speciale cameratas of -rugzak zodat deze goed beschermd blijft (en vergeet je SD-kaart + oplader niet)
– ook kan een wereldstekker heel handig zijn om mee te nemen.

Kinderen

Natuurlijk pak je voor je kind(eren) voldoende kleding, ondergoed, schoeisel, zonnebril, zwemspullen + zwembandjes en hun verzorgingsproducten in, maar er zijn nog een aantal handigheidjes om aan te denken:
– heb je nog een kind in de luiers, neem er dan voldoende mee voor in ieder geval de reisdagen maar stop er niet je hele koffer of tas mee vol. Luiers zijn overal ter wereld te koop en het scheelt je zo heel wat ‘loze’ ruimte. Denk wél aan eventuele zwemluiers, die zijn soms nog wel lastig te vinden in het buitenland
– vergeet niet hun favoriete knuffel, eventueel speentje, babyfoon, favoriete voorleesboek(en) en nachtlampje zodat je hetzelfde slaapritueel als thuis kan vervolgen voor hopelijk zo goed mogelijke nachten tijdens de vakantie
– laat de kinderen zelf een tas(je) met speelgoed vullen, vol is vol. Stop daar zelf eventueel nog iets bij zoals een pakje uitwasbare stiften en een kleurboek, puzzelboek, tijdschriften en boeken zodat er ook ‘stil’ vermaak is
– wanneer je naar een vakantiehuis of de camping gaat, vergeet dan ook niet wat buitenspeelgoed zoals een voetbal, badmintonsetje, opblaasbare bal, strand- en waterspeelgoed, een stepje.. het ligt er natuurlijk aan hoeveel ruimte er in de auto of bagage over is, maar het kan voor heel wat extra rustmomentjes voor jezelf zorgen tijdens de vakantie omdat je kind(eren) zichzelf kunnen vermaken of samen kunnen gaan spelen.

–> Zoek ook zeker via internet zoals Pinterest, bij online reismagazines of bij een reisblog inspiratie voor je komende bestemming!

vakantie checklist inpaklijst tips

Huisdieren

Als huisdiereigenaar is dit ook een onderdeel dat je niet kan overslaan. Gaat je huisdier mee op vakantie, zorg er dan voor dat je op tijd de juiste inentingen hebt gehaald. Kies je voor een oppas (aan huis) die voor je dieren komt zorgen of gaan ze naar een pension? Ook dan moet je dit ruim op tijd regelen zodat je ook alles voor je trouwe dierenvriendjes goed voor elkaar hebt.

Neem je je hond(en) mee met de auto- of campervakantie, zorg dan niet alleen voor de juiste inentingen maar neem ook het hondenpaspoort mee en vervoer ze veilig met een bench of een speciale autogordel voor honden. En vergeet hun favoriete speeltje, dekentje, riem, halsband met telefoonnummer, voldoende voer, water- en drinkbakjes, water voor onderweg, snacks en een tekentang niet.

Eten en drinken

Eigenlijk is het niet nodig om op reis eigen eten of drinken mee te nemen, omdat je dit simpelweg zo’n beetje overal op locatie kan aanschaffen. Maar (!) het is zeker wel handig om goed voorbereid op weg te gaan. Denk aan lege waterflessen wanneer je gaat vliegen, zodat je ze na de security check kan vullen met water om tijdens het vliegen of na aankomst te kunnen drinken. En neem tijdens een autovakantie voldoende gevulde drinkflessen mee voor onderweg, zeker wanneer je in Route du Soleil-achtige files komt te staan op een warme of hete dag ga je hier enorm blij mee zijn. En leg dan gelijk een rolletje boterhamzakjes en een rol toiletpapier in de auto voor eventuele ongelukjes..

vakantie checklist inpaklijst tips

Verzorging

Denk aan het meenemen van voldoende supplementen en/of medicijnen en eventueel aanvullend een doktersverklaring of medicijnpaspoort van iedereen die meegaat. En vergeet naast je normale dagelijkse verzorgingsproducten niet om aan het volgende te denken:
– voldoende zonnebrandcrème en after sun voor het hele gezin
– anti-mug (en ander ongedierte) producten + een stick voor ‘na de beet’
– een mini EHBO-kitje met ontsmettingsmiddel/wondreiniger, desinfecterende handgel, pincet, (blaren)pleisters, een steriel naaldje en pijnstillers.

Geld

Nog een laatste tip, zeker wanneer je binnen de Eurolanden blijft: pin vooraf zodat je contant geld bij je hebt. Handig voor sommige tolwegen, toiletbezoekjes, entreegelden voor bezichtigingen en dergelijke. Soms kom je nou eenmaal op plekken waar je niet kan pinnen en dan ga je heel blij zijn dat je hier vooraf rekening mee hebt gehouden. En daarnaast natuurlijk niet vergeten je bankpas en/of creditcard met je mee te nemen ;)

Maar bovenal: geniet van de voorpret en de vakantie, want reizen maakt onvergetelijke herinneringen!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 20 mei 2023 at 13:13

  Goede tips.
  Hier begon ik altijd al maandenlang van te voren mee.
  Ook medische gegevens zoals een medisch paspoort, medicatie, speciale opladers etc…..

  Xoxo

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.