Beauty

Q&A | Wat is microneedling? (+ mijn ervaring)

25 mei 2023

wat is microneedling (dermapen, skinpen, dermaroller, ervaring microneedling, mesobotox)
Er zijn heel erg veel beautybehandelingen die je in een salon of bij een (huid)kliniek uit kan laten voeren, maar het aanbod hierin is zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en wat overwhelmed kan raken. Eén van die behandelingen is microneedling, iets dat echt veel enger klinkt dan het is :) Maar wat is microneedling precies, hoe werkt dit, voor wie is het geschikt en wat zijn de voordelen ervan voor je huid? In dit artikel lees je hier alles over, inclusief mijn persoonlijke ervaring.

‘Lees ook: Q&A | Hoe lang kan je beautyproducten bewaren?

Wat is microneedling?

Microneedling (ook wel dermaneedling of mesotherapie genoemd) is een cosmetische behandelmethode met huidverbeterende eigenschappen waarbij er door middel van een Dermapen of SkinPen (een apparaat met een x aantal micronaaldjes) op hoge snelheid minuscule gaatjes in de huid worden gemaakt.

Het is afhankelijk van de huidproblemen en het huidtype op welke diepte de gaatjes worden gemaakt, waardoor het eigenlijk voor ieder huidtype geschikt is. Hierdoor activeer je het natuurlijk helingsproces van de huid en gaat deze versneld collageen en elastine aanmaken en krijgt de celvernieuwing een boost. Kortgezegd wakkert het de huid aan om actiever te worden. Microneedling kan op zichzelf als huidbehandeling worden uitgevoerd of gecombineerd worden met werkzame stoffen als hyaluronzuur, antioxidanten of een peeling (Pixel Peel) voor een gepersonaliseerde aanpak van huidproblemen of extra intensieve huidverbetering. Daarnaast kan microneedling ook ingezet worden als behandeling bij het verzachten en verminderen van acne littekens of littekens na operaties/chirurgische littekens.

Bij de behandeling wordt eerst de huid gereinigd, vervolgens wordt de behandeling uitgevoerd en wordt deze afgesloten met een verkoelend masker en/of crème.

Wat zijn de voordelen van microneedling?

– Het bevordert de doorbloeding van de huid en de aanmaak van collageen
– het verkleint de poriën voor een verfijnde huidtextuur
– het verzacht rimpels en lijntjes
– het vermindert een doffe huid
– het draagt bij aan een meer elastische en stevigere huid
– het vermindert pigmentvlekken door onder andere zonschade en melasma
– het kan rosacea verminderen
– het vermindert en verzacht littekens van bijvoorbeeld acne of door operaties.

wat is microneedling (dermapen, skinpen, dermaroller, ervaring microneedling, mesobotox)

Is microneedling geschikt voor iedere huid?

Zoals eerder gezegd is microneedling een behandelmethode die eigenlijk voor iedere huid voordelen zal hebben op het gebied van huidverbetering. Of je nu last hebt van een doffe huid en wil je een frissere glow, wil je littekens door acne of pigmentvlekken aanpakken, werken aan een stevigere en meer elastische huid, minder rimpeltjes en lijntjes, een fijnere huidtextuur.. Samen met de huidtherapeut kan er een behandelplan worden opgesteld in het aantal keer en eventueel de combinatie met andere werkzame stoffen en/of peelings. Je hoeft er echt geen tig keer voor terug te komen om al mooie resultaten te behalen.

Maar, overleg altijd goed vooraf met de huidexpert bij onder andere zwangerschap, ontstoken acne, eczeem, psoriasis of bijvoorbeeld herpes (koortslip) en laat een microneedlingbehandeling altijd uitvoeren door een professioneel huidtherapeut.

Hoe zit het met een dermaroller?

Ondanks dat ik vroeger wel eens aan de slag ben gegaan met een dermaroller (een roller vol micronaaldjes), waarmee je thuis zelf een microneedlingbehandeling kan uitvoeren, kan ik dit – nu ik meer kennis en verstand van zaken heb – afraden om te gebruiken. Eigenlijk is het onmogelijk om een behandelmethode als deze hygiënisch en goed zelf uit te voeren omdat je niet de juiste kennis hebt om bijvoorbeeld de juiste druk te hanteren. Bovendien worden de gaatjes met een dermaroller niet enkel verticaal in de huid gemaakt zoals met een SkinPen of Dermapen, maar gaan ze ook schuin de huid in en ’trek’ je ze als het ware door het rollen ook scheef je huid uit waardoor er teveel frictie ontstaat wat huidbeschadigingen of infecties kan veroorzaken.

wat is microneedling (dermapen, skinpen, dermaroller, ervaring microneedling, mesobotox)

Mesobotox

Eén van de nieuwste behandelingen waarbij microneedling wordt gecombineerd met actieve stoffen is de mesobotox-behandeling; vooraf krijg je een lichte glycolzuurpeeling en tijdens de behandeling wordt een mengsel van hyaluronzuur en botulinetoxine aangebracht die zo door de gemaakte ‘microkanaaltjes’ tot diep in de huid kan worden opgenomen.

“The botox facial, that won’t freeze your face.” Maak je geen zorgen dat je door de gebruikte botox een compleet strak, rimpelvrij en emotieloos gezicht krijgt want de botox komt niet terecht in de spieren. Zo heb je de positieve eigenschappen van een microneedlingbehandeling gecombineerd met een mix aan ingrediënten die intensief hydrateren, de huid gladder, steviger, zachter, mooi ‘plump’/vol maken, het vult fijne lijntjes en rimpeltjes subtiel op en het geeft een prachtige langdurige glow aan de huid. En dit resultaat blijft gemiddeld drie tot vier maanden zichtbaar.

–> Leuk weetje: de Mesobotox behandeling van Docters at Soap won onlangs de 2e prijs in de Dutch Beauty Awards in de categorie Salonbehandelingen.

Mijn ervaring met microneedling

Ik heb in de afgelopen jaren enkele microneedlingbehandelingen gehad, al dan niet gecombineerd met een peeling zoals onder andere tijdens de MeLine pigment behandeling bij Triaderm in Arnhem of in de variant van de Mesobotox-behandeling bij Docters at Soap in Amsterdam begin januari.

Ik had/heb geen grote huidproblemen, maar wel last van kleine pigmentvlekjes langs de haargrens en melasma op mijn jukbeenderen, een ruwere huidtextuur bij de kaken/wangen en wat littekenvorming op mijn kingebied door vroegere onzuiverheden, ingegroeide haartjes van vóór de laserontharing etc. Mede door die paar keer microneedling kan ik op ieder punt hiervan zeggen dat er duidelijk verbetering te zien is aan mijn huid. Bovendien is het geen pijnlijke behandeling (dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik vond het echt goed te doen!), heb je na afloop hooguit een paar uur een iets rodere huid (alsof je net lekker hebt gesport) en dus amper downtime en de resultaten zijn normaal gesproken merkbaar vanaf de derde/vierde week (bij de mesobotox al heel snel en check die glow!).

Microneedling is geen quick fix met resultaat van korte duur, maar draagt echt bij aan langdurige en blijvende huidverbetering. Google maar eens op “microneedling before after” en je ziet prachtige resultaten voorbij komen! Microneedling is niet voor niets een zeer geliefde – en misschien wel één van de favoriete – behandelingen van huidtherapeuten zelf. Niet alleen omdat je er bij huidproblemen heel mooie resultaten mee kan bereiken in kuurvorm, maar ook omdat het een heel mooie anti-age age well behandeling is die écht bijdraagt aan huidverbetering en zorgt voor een frissere, stevigere, gladdere en meer egale huid.

–> Heb je zelf een beautyvraag waarvan je heel benieuwd bent naar het antwoord? Laat deze dan gerust achter onder dit artikel :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 25 mei 2023 at 12:51

  Dit klinkt zo goed.
  Ik heb iets pigmentvlekken en ook littekens van operaties.
  Ik zou dit heel graag willen laten doen maar iets houdt me tegen.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.