Beauty

Suncare info, tips en weetjes | Alles dat je moet weten over zonbescherming

23 mei 2023

zonbescherming tips spf zondossier 2023

De zon laat zich weer meer en meer zien, dus het is tijd voor het zondossier van 2023 met alles dat je moet weten over zonbescherming! Want wáárom is dagelijks smeren zo belangrijk, hoe lang beschermt SPF je huid, wat is het verschil tussen chemische en natuurlijke filters, voor welke factor moet je kiezen.. Na het lezen van dit artikel heb je alle informatie overzichtelijk bij elkaar en is het alleen nog kiezen welk merk en welke producten je gaat smeren. Maar ook daar komen binnenkort weer veel fijne tips voor online :)

‘Lees ook: Skincare detox | Alles over ‘skinimalism’ om je huid tot rust te brengen.’

zonbescherming tips spf zondossier 2023

Het Grote Zondossier 2023 | Alles over zonbescherming SPF

Vitamine D

Vitamine D is één van de belangrijkste vitamines om gezond te blijven. We hebben het nodig voor gezonde en sterke botten en tanden, het is belangrijk voor je weerstand en allerlei andere processen in ons lichaam. Zonlicht is de belangrijkste leverancier van Vitamine D en het mooie is: je lichaam maakt het vanzelf aan bij voldoende contact met direct zonlicht.

Ondanks dat een goede zonbescherming dus heel erg belangrijk is, is de nodige vitamine D binnen krijgen ook heel belangrijk. Voor de meeste mensen is het voldoende om iedere dag een kwartiertje onbeschermd in de zon te zijn met blote armen, handen en gezicht om het vitamine D-niveau op peil te houden. Doe dit niet tijdens het warmste moment van de dag wanneer de zonkracht op z’n hoogst is, maar ergens in de ochtend tijdens een wandeling met de hond, met de fiets of lopend wat boodschappen halen of bijvoorbeeld met een kopje koffie of thee in je tuin of op het balkon.

De verschillende uv-stralen

Zonlicht bestaat uit verschillende typen straling, die ieder hun eigen gevaar voor de huid met zich meebrengt:

Infrarood, de zonnestralen die de aarde bereiken bestaan voor het grootste gedeelte uit infraroodstraling. Dit kan doordringen en schade aanbrengen tot in de diepste lagen van de huid. Dit type straling zorgt voor dat herkenbare aanhoudende gloeiende gevoel van je huid na een dagje zon
UV-A (aging), dit type straling kan door glas en kleding heen je huid bereiken en zorgt voor een versnelde huidveroudering zoals rimpels, zonneallergie en voor een grotere kans op huidkanker
UV-B (burning), dit type straling is nodig voor de aanmaak van vitamine D maar zorgt ook voor het rood worden van de huid en de – door velen geliefde – bruine tint. UV-B stralen gaan niet door glas maar kunnen wel DNA beschadigen en hierdoor huidkanker veroorzaken
– dan bestaat er ook nog UV-C straling die het meest schadelijk is, maar gelukkig bereikt deze de aarde niet tot nauwelijks omdat deze wordt tegengehouden door de ozonlaag.

zonbescherming tips spf zondossier 2023

Waarom smeren met SPF?

Iedere dag in ieder geval je gezicht en hals + eventueel ontbloot decolleté en de bovenkant van je handen insmeren met een SPF (Sun Protection Factor) is om verschillende redenen heel belangrijk. Ons gezicht wordt iedere dag blootgesteld aan UV-straling wat zorgt voor een versnelde huidveroudering zoals rimpels en lijntjes, het ontstaan van pigmentvlekken/hyperpigmentatie en huidproblemen, het maakt de huid droger, minder elastisch en minder stevig en verhoogt zelfs het risico op huidkanker.

Het is niet voor niks dat dermatologen en huidtherapeuten bevestigen dat dagelijks smeren met SPF het beste antirimpel is en dat het – wanneer het goed gebruikt wordt – kan beschermen tegen huidkanker.

Hoe lang beschermt SPF je huid?

Uit onderzoek van blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders niet weet hoe lang de SPF in hun dagcrème of zonnebrand werkzaam is. Met het oog op het nog altijd stijgende aantal huidkankergevallen in Nederland is dat behoorlijk shocking. Het overgrote deel van de ondervraagden wist er geen antwoord op te geven, bijna een kwart dacht dat SPF zo’n 4 uur werkzaam is en bijna 15% dacht dat SPF zelfs 8 uur lang beschermt. Slechts een kleine groep wist het juiste antwoord..

Het juiste antwoord? Producten met chemische zonnefilters bieden circa 2 uur bescherming en minerale filters werken langer: zolang nog goed aanwezig zijn op de huid. Door bijvoorbeeld transpireren, afbraak door blootstelling aan de zon en je gezicht aanraken kan een zonnefilter deels of geheel verdwijnen waardoor de bescherming afneemt. Daarom is het belangrijk om op tijd bij te smeren, zeker wanneer je bijvoorbeeld in je pauze of na een werkdag een blokje om gaat, in de zon gaat zitten of terug naar huis moet fietsen.

zonbescherming tips spf zondossier 2023

Wat is het verschil tussen chemische en minerale filters?

Naast de duur van de werkzaamheid op de huid, zoals in het antwoord hierboven te lezen, zijn er nog de volgende belangrijkste verschillen tussen chemische/synthetische en minerale/natuurlijke zonnefilters. Chemische zonnefilters hebben 15-30 minuten de tijd nodig om optimaal te werken en dringen door tot in de huid en absorberen zonlicht, warmte en vrije radicalen. Bovendien zijn helaas veel chemische filters niet zee- en koraalvriendelijk, waardoor dit een onoplosbaar laagje in en op het water achterlaat. Maar daarentegen smeren producten met dit type filters wel net even wat lekkerder en meer transparant uit op de huid.

Minerale filters zoals titaniumdioxide en zinkoxide werken daarentegen direct na het aanbrengen en zorgen voor een reflecterend laagje op je huid die warmte en UV-straling als het ware ‘afketsen’. Ook zijn deze vaak veel beter voor het mariene leven. Een nadeel van natuurlijke/minerale filters is wel dat ze vaak een witte waas achterlaten op de huid en stugger uit te smeren zijn, al lukt het steeds meer merken om mooie formules te ontwikkelen waarbij dit vaak nog maar minimaal het geval is.

Heb je een gevoelige huid en/of last van huidaandoeningen als rosacea, eczeem of melasma dan is het aan te raden om te kiezen voor minerale zonnefilters in je SPF/zonbescherming. Chemische filters worden namelijk door de huid geabsorbeerd waardoor het ontstaan van irritatie en allergische reacties groter is dan bij minerale filters die een barrière óp de huid vormen.

Factor 15, 30 of 50?

De zonbescherming SPF, oftewel beschermingsfactor, geeft aan hoeveel UV-B straling een crème kan reflecteren of absorberen. UV-B straling is de straling die ervoor zorgt dat je huid rood wordt en dus verbrand en het risico op huidkanker vergroot. Als je normaal gesproken na tien minuten zon zou verbranden, dan vermeerder je dit met bijvoorbeeld een SPF15 met een factor 15 waardoor je dan dus 150 minuten in de zon kan blijven zonder te verbranden. Alleen is dit per keer dat je de zon in gaat anders, aangezien de conditie van je huid van periode tot periode verschilt en ook de zonkracht per dag(moment) een wisselende factor is. Bovendien smeren veel mensen veel te weinig product, waardoor je beter altijd kan smeren voordat je de zon in gaat.

Ik dacht vroeger dat je daarom dus altijd het zekere voor het onzekere kon nemen, door sowieso met een SPF50 te smeren. Maar wist je dat een SPF50 amper meer of beter beschermt dan een SPF30? Een SPF15 beschermt ongeveer 93% tegen UV-B straling, een SPF 30 zo’n 97% en een SPF50 ongeveer 98%. Het verschil tussen de bescherming tegen de zon is dus eigenlijk minimaal. Daarnaast creëert het gebruik van een SPF50 een soort schijnveiligheid, want er zijn veel mensen die dan denken de hele dag door beschermd te zijn.

Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Wist je dat er een logo op de achterkant of onderkant van de verpakking staat die dit duidelijk aangeeft? Dit is een (cosmetica) potje met deksel erboven waar dan in het potje ‘xxM’ staat. Dit staat voor het aantal maanden dat de inhoud na opening nog werkzaam is. Bij zonnebrandcrème is dit vaak zo’n 12 maanden. Maar neem jij je zonenbrand mee naar uitjes en zit het in een warme tas, ligt het achterin een warme auto, in de zon bij een dagje strand? Dan wordt de beloofde zonbescherming SPF en kwaliteit al snel veel minder. Stop hem dus liever in een koeltas/koelbox, leg hem in de schaduw of onder een handdoek. Dit is dus ook waarom je vaak leest dat je de zonnebrand van vorige zomer niet ook voor deze zomer kan gebruiken en beter een nieuwe fles aan kan schaffen.

Conclusie

Het is dus belangrijker dát je smeert, voldoende smeert en regelmatig het insmeren herhaalt. Zeker door transpireren, wrijving met handen, vingers, kleding of handdoek, blootstelling aan zonlicht en zwemmen neemt de werking van je zonbescherming snel af. Oftewel: smeren, smeren en nog eens smeren!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 23 mei 2023 at 20:41

  Goede tips.
  Dank je.
  Ik moet ook nieuwe kopen.
  Met een SPF.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 24 mei 2023 at 15:49

   Mocht ik met je mee kunnen denken qua soort/type/wensen voor een nieuwe SPF, dan doe ik dat graag! :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.