Beauty

Aftersun tips tegen een zonverbrande huid

20 juni 2023

aftersun tips verbrande huid zon after sun

We hebben nu al een aantal weken te maken met uitbundig zonnig en warm weer en dat betekent dat onze huid flink blootgesteld wordt aan de zon. En ondanks dat je je – hopelijk – goed insmeert en zoveel mogelijk in de schaduw blijft, kan het toch gebeuren dat je huid verbrand is door de zon. Met een zonkracht van 5/6 verbrand je namelijk al na een kwartier zonder zonbescherming en dan te bedenken dat we al regelmatig te maken hebben gehad met zonkracht 7/8.. Heb je last van een gloeiende huid met flink wat roodheid? Tijd om hier zo snel mogelijk wat aan te doen om erger te voorkomen en je huid te laten herstellen. In dit artikel deel ik hiervoor een aantal slimme tips en fijne producten. Take care!

Hoe herken je een verbrande huid door de zon?

Een zonverbrande huid herken je aan een specifieke warme gloei, een pijnlijk schraal gevoel wanneer je de huid aanraakt, roodheid in de huid (van ‘blozend’ tot ‘kreeftrood’) en soms zelfs met jeuk, huidirritatie en blaasjes waarna je huid gaat vervellen. Hoe licht je huid verbrand is maakt niet uit, het is een teken van huidschade en tijd om hier wat aan te gaan doen én het de volgende keer te voorkomen! Deze huidschade kan namelijk zorgen voor een versnelde huidveroudering, blijvende littekentjes als eventuele blaasjes zich niet goed kunnen herstellen, pigmentvlekken of erger..

‘Lees ook: Zondossier 2023 | Alles dat je moet weten over zonbescherming.’

aftersun tips verbrande huid zon after sun

After sun tips tegen een zonverbrande huid

Mijn huid is verbrand door de zon, wat nu?

Hoe vervelend en soms pijnlijk een zonverbrande huid dan ook is, gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf in de hand hebt voor het herstel hiervan:

Blijf uit de zon

Als je merkt dat je huid begint te verbranden of al verbrand is, ga dan direct uit de zon. Het is slim om je huid in ieder geval een paar dagen rust te geven door zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Probeer binnen te blijven, in de schaduw van bomen of een parasol te zitten op een terras of het strand, je extra goed in te smeren met een luchtige zonbescherming met minimaal SPF30 en denk aan een extra laagje kleding zoals een dun en luchtig shirt over de zonverbrande huid.

‘Lees ook: Zondossier 2023 | Alles dat je moet weten over zonbescherming.’

Hydrateer je huid

Je huid droogt behoorlijk uit wanneer het verbrand door de zon, dus het is vooral noodzaak om je huid te hydrateren. Dit kan op twee manieren: van binnenuit door voldoende water te drinken gedurende de dag, maar ook door je huid te verwennen met intensieve hydraterende verzorging zoals een goede aftersun die je gedurende de dag in dunne laagjes aan kan blijven brengen. Deze producten bevatten voornamelijk hydraterende, herstellende en kalmerende ingrediënten zoals hyaluronzuur, aloë vera, glycerine, antioxidanten en een veel lager aandeel in vettende producten zoals oliën en boters. Deze laatste leggen namelijk een beschermend laagje op de huid, terwijl een luchtigere samenstelling juist ervoor zorgt dat de warmte uit je huid kan. Enkele fijne producttips hiervoor zijn:

Eau Thermale Avène After-Sun restorative lotion €21,49/200ml
Deze herstellende after sun heeft een luchtige melktextuur, trekt snel in, heeft een verkoelend huidgevoel en werkt zowel hydraterend, kalmerend als herstellend. Ook fijn: is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huidjes, kan voor het hele gezin gebruikt worden en bevat 98% ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Loveli Aftersun cucumber & aloe vera €13,00/150ml
Deze verkoelende aftersun bevat herstellende aloë vera, groene thee-extract dat bomvol antioxidanten zit en komkommerextract voor extra hydratatie. Zo wordt zonschade hersteld en voelt je huid snel weer soepel en prettig aan. De geur is heel zacht, het trekt snel in en vooral heel fijn dat Loveli zo’n clean merk is (én van eigen bodem!).

Collistar After Sun moisturizing restructuring after sun balm €25,00/200ml
Alhoewel ik normaal helemaal geen enorme liefhebber ben van geparfumeerde huidverzorgingsproducten, heb ik toch wel een enorm zwak voor de zonproducten van onder andere Collistar. Het is echt zomer in een flesje! Daarnaast zit er onder andere kalmerend en huidherstellend calendula-extract, verkoelend en hydraterend aloë vera, vitamine E en vitamine C (antioxidanten) in waar je huidje heel blij van wordt.

Skip the actives

Oftewel, doe een stapje terug als het om de actieve ingrediënten in huidverzorging aankomt. Laat producten als AHA & BHA exfolianten en retinol even links liggen en ga terug naar een basis van reinigen, hydrateren en beschermen met producten die zo mild mogelijk zijn. Zodra je huid hersteld is van de zonschade en niet meer rood uitziet of gloeit, kan je langzaam om de dag beginnen met exfoliëren en retinol weer in je skincare routine opnemen.

Smeren, smeren, smeren!

Een behoorlijk inkoppertje, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Wil je niet dat je huid verbrand: smeer deze dan trouw in met minimaal SPF30 en herhaal dit iedere twee uur wanneer je buiten/onder de zon bent. Heb je een stranddagje of een dagje aan het zwembad, smeer dan na ieder zwem-en-afdroog-moment opnieuw, omdat je door het zwemmen en afdrogen je vorige laagje verdunt of zelfs volledig weg hebt gehaald.

Een zonverbrande huid kan behoorlijk vervelend en zelfs pijnlijk zijn, probeer het daarom echt te voorkomen. Hopelijk is je huid met bovenstaande tips snel hersteld :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Dit artikel bevat product(en) die beschikbaar zijn gesteld door een merk of bedrijf.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 20 juni 2023 at 11:33

    Zeer fijne en goede tips.
    Ik blijf uit de zon.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.