Fashion

How to | Tips voor het vinden van een goede BH

14 juni 2023

tips voor het vinden van een goede BH en de juiste BH maat (lingerie how to)

Geen enkele borst is hetzelfde, zelfs niet de twee van jezelf :) Het kan daarom een behoorlijke uitdaging zijn om een goede BH te vinden. En dat terwijl lingerie, en helemaal een goede beha met de juiste pasvorm en ondersteuning, een wereld van verschil kan maken voor je silhouet, je houding én – laten we eerlijk zijn – een gevoel van sexyness. In dit artikel deel ik graag een aantal tips met je voor het vinden van een passende BH!

tips voor het vinden van een goede BH en de juiste BH maat (lingerie how to)

Tips voor het vinden van de juiste BH voor jouw lichaam

De maat
Het is een feit dat meer dan driekwart van de vrouwen een verkeerde BH maat draagt. En dat zorgt dan weer voor minder comfort, minder stevigheid, een minder goede houding en daardoor zelfs lichamelijke klachten zoals rugpijn, last van je schouders of hangende borsten. En dat wil je nou juist voorkomen!

De juiste BH maat is afhankelijk van twee factoren: de cupmaat (bovenwijdte) en de omvangsmaat (onderwijdte). De bovenwijdte meet je op door een meetlint op het meest volle deel van je borsten te leggen (vaak op de hoogte van de tepels) en dan in een rechte lijn rondom je torso te meten. De onderwijdte meet je door de omvang van je lichaam nét onder je borsten te meten. Meet hierbij niet te strak of te los, maar nét aansluitend bij een normale ademhaling en met je armen naar beneden. Een beetje hulp kan hierbij heel handig zijn.. Vervolgens kan je met deze maten in een online tool de juiste behamaat opzoeken.

Functie
Misschien wel de eerste stap wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe BH: de functie die je volgende beha moet hebben! Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een sportbeha, een sexy lingeriesetje voor in de slaapkamer of een perfect gladde naadloze BH voor onder gladdere kleding? Bedenk je goed waar en wanneer je hem zal gaan dragen zodat je vooraf al wat wensen en eisen kan onthouden. Het (online) aanbod is enorm en dit helpt je alvast om gerichter te gaan zoeken.

Materiaal
Er is in zo’n beetje ieder te bedenken materiaal, kleur en print een passend setje ondergoed te vinden, maar je persoonlijke voorkeur zou eigenlijk meer leidend moeten zijn dan een specifieke trend. Ben je een warm type, kies dan voor meer natuurlijke materialen zoals katoen en niet teveel onnodige stof en laagjes zodat je boob sweat vermindert. Maar er zijn ook mooie beha’s van kant of bijvoorbeeld naadloze stof. Aansluitend bij dit punt, zou je dus ook weer aan de functie van je nieuwe BH moeten denken. Draag je hem onder strakkere shirtjes, kies dan voor een T-shirt BH. Draag je hem voor een date, onder kleding met print of textuur of losser zittende kleding, dan kan een kanten modelletje zonder problemen zonder dat je het door je kleding heen ziet.

Maar, als je het leuk vindt kan je hier ook een kleine eyecatcher of statement van maken. Draag bijvoorbeeld een mooie kanten beha of eentje in een fellere kleur onder een witte linnen blouse in de zomer! Sluit mooi aan bij de lingerie als fashion modetrend.

Cup
En dan bedoel ik niet direct de juiste cupmaat, want dat hebben we bij het eerste punt al afgestreept, maar de vorm van de cup. Als je een grotere boezem hebt die meer ondersteuning nodig heeft dan kan een full cup meer comfort en ondersteuning bieden. Wil je juist een mooi en vol decolleté creëren, dan kan een balconette of push-up model een tip zijn. Bovendien zijn er cups zonder ondersteuning, maar ook shell cups waardoor je geen tepels door je kleding zichtbaar hebt en de borsten net een meer ronde vorm krijgen. Maar denk ook aan cups waar je eventueel een prothese of vulling in kan stoppen. Heel erg mooi dat ook hier steeds meer aanbod in te vinden is!

Ondersteuning
Wil je liever een BH met ondersteuning, al dan niet omdat je het prettig vindt of wanneer je een grotere cupmaat hebt, dan kan wederom een wat vollere cup, bredere bandjes en een beha met beugel net even wat meer ondersteuning bieden. Heb je een kleinere cupmaat dan is een beugel misschien niet direct nodig, maar kan je eventuele ondersteuning beter uit een stevigere cup halen. Voor extra ondersteuning – en tegen afzakkende bandjes – kan je ook kiezen voor een model met gekruiste bandjes op de rug voor net wat meer support én het geeft vaak een mooi decolleté. Win-win!

Passen maar!
Heb je eenmaal een bestelling geplaatst of een nieuwe BH uit een rekje in de winkel gevist? Dan is het tijd om te passen. Zitten de schouderbandjes lekker? Kruipt de band niet omhoog? Snijden de bandjes niet in je schouders? Krijg je geen ‘vier-borsten-effect’ als je even hebt gebukt en weer rechtop gaat staan? Vult je borst de cup mooi? Voel je je er lekker in? Dan heb je jouw perfecte BH gevonden!

–> Twijfel je teveel en kom je er zelf niet uit? Dan is het toch echt aan te raden om eens binnen te stappen bij een goede lingeriewinkel. Medewerkers zijn erop getraind, hebben veel kennis in huis en meten zo niet alleen echt goed jouw BH-maat, maar kunnen ook helpen met het delen van tips voor een goede BH voor de vorm en volheid van jouw borsten. Hiermee kan je echt een tijdje vooruit met het kopen van nieuwe beha’s of lingerie. Maar, wel even opnieuw laten meten als je in gewicht bent afgevallen of aangekomen, na een zwangerschap en/of borstvoeding etc. omdat je maat en vorm dan verandert en je duidelijk toe bent aan een nieuw exemplaar :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 15 juni 2023 at 09:56

  Ik heb ook altijd geleerd dat je je nieuwe BH altijd op het breedste haakje moet dragen. Dus niet op het strakst zetten: dat komt later als de rek er een beetje uit is. En soms is het een idee om ook een bh te passen met een grotere cupmaat, omdat dat soms gewoon beter zit. Net als met kleding zijn maten van bh’s ook niet zo standaard als je zou denken. Zo heb ik twee bh’s, zelfde merk, zelfde vorm, maar in een andere kleur. De één zit toch echt beter dan de ander, terwijl het dezelfde maat is.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 15 juni 2023 at 11:36

   Dat met het haakje doe ik inderdaad ook altijd! En wat je zegt over de maatvoering, niet alleen bij verschillende merken maar zelfs binnen één merk, is helaas waar. Jammer dat de maatvoering niet uniform is waardoor je altijd meerdere maten zou moeten passen..

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 15 juni 2023 at 07:21

  Goed artikel.
  Ik laat het altijd eerst opmeten.
  Hield nooit van begels in de bh maar nu kan ik niet zonder.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.