Carrière & Geld

Geldzaken | Waarom een inzittendenverzekering slim is

6 juni 2023

waarom een inzittendenverzekering autoverzekering afsluiten

Een eigen auto brengt heel wat handigheid en vrijheid met zich mee en staat vaak garant voor veel leuke momenten. Denk aan samen met vrienden of familie een uitje maken, een weekendje weg gaan, een road trip maken, samen op vakantie gaan of met je kinderen en hun vriendjes naar sport of een verjaardagsfeestje rijden. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en het is slim om daarom altijd goed verzekerd de weg op te gaan. Heb jij bijvoorbeeld een inzittendenverzekering?

‘Lees ook: Geldzaken | 9 tips om te besparen op je telefoonabonnement.’

waarom een inzittendenverzekering autoverzekering afsluiten

Verplicht | De WA verzekering

In Nederland ben je verplicht om als eigenaar van een auto minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Daarbij denken veel mensen denken dat een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde is. Maar een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die jij hebt veroorzaakt aan iemand of aan andermans spullen en heeft dus niet direct iets te maken met een voertuig. Een WA-verzekering is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van je auto of motor. Deze dekt de schade die je met je voertuig aan anderen of andermans voertuig toebrengt.

Maar let op: deze verzekering vergoedt dus niet de schade aan jezelf en eventuele inzittenden en vergoeden ook geen schade aan de persoonlijke eigendommen van jezelf als jij degene bent die een aanrijding veroorzaakt. Met alleen een WA-verzekering ben je dus waarschijnlijk niet zo goed verzekerd als je dacht..

Slim om af te sluiten | De Inzittendenverzekering

Maar, vergeet bij je verzekeringen ook niet te denken aan een inzittendenverzekering. Deze is niet verplicht en je kijkt hier al snel overheen of ziet dit als kans om een paar tientjes per jaar te besparen en sluit deze daarom wellicht niet af. Maar eigenlijk is het heel erg slim om deze inzittendenverzekering wel af te sluiten. Rijdt er wel eens een vriend, vriendin of familielid met je mee? Heb je een gezin met partner en/of kinderen? Rijden er wel eens vriendjes of vriendinnetjes van je kind(eren) mee van en naar school of een uitje? Dan is het meer dan slim om aan deze verzekering voor andere inzittenden te denken, want een auto ongeluk zit helaas in een klein hoekje en de gevolgen kunnen enorm zijn. Bovendien ben je met een Inzittendenverzekering als bestuurder zelf ook verzekerd als er door jouw toedoen een ongeluk gebeurt.

Binnen de inzittendenverzekeringen zijn er twee soorten verzekeringen; de ongevallenverzekering voor de inzittenden en de schadeverzekering voor de inzittenden. De eerste keert een vast bedrag uit bij overlijden of invaliditeit na een verkeersongeval en de tweede vergoedt de werkelijk geleden schade.

Het is ook helemaal niet lastig om een goedkope inzittendenverzekering af te sluiten, aangezien deze verzekering bijna nergens echt in de papieren zal lopen. Natuurlijk is de premie afhankelijk van verschillende factoren, maar de premie zal tussen de €15,00 en €60,00 per jaar liggen. Let wel op dat je bij het uitzoeken en afsluiten van een verzekering niet alleen kijkt naar de premie, maar ook naar de hoogte van de dekking, eventuele beperkingen en de hoogte van een eigen risico.

*