Beauty

Mijn skincare routine #1 | Holy grail ingrediënten + stappenplan

7 juni 2023

mijn skincare routine 2023 ingrediënten, holy grails en stappenplan

Ergens eerder dit jaar werd ik helemaal gek van de hoeveelheid beautyproducten in mijn badkamer. Dat merkte ik niet alleen in de onrust op het schapje maar ook de onrust in mijn hoofd tijdens de ochtend- en avondroutine én de onrust in mijn huid. Ik gebruikte duidelijk teveel verschillende actives door elkaar en merkte dat aan een onrustigere, wat geïrriteerde, drogere en ruwere huid. Jep, die kant kan het als skincarejunkie ook op gaan.. Ik heb nu een paar maanden mijn skincare routine opnieuw ingericht en deel mijn holy grail ingrediënten en routine/stappenplan graag met je!

mijn skincare routine 2023 ingrediënten, holy grails en stappenplan

Mijn skincare routine | Ingrediënten en stappenplan

Skinimalism

Aan de ene kant is het natuurlijk heel er leuk om de hele dag tussen de mooiste, fijnste en nieuwste beautyproducten te zitten voor je werk, maar er zit duidelijk ook een nadeel aan. Mijn huid was overprikkeld, niet meer zo egaal en soepel als ik zou willen en hij werd weer flink ‘reactief’ (lees: veel roodheid, irritatie en meer onzuiverheden dan gewenst..). Jep, zelfs met al mijn kennis beging ik deze zonde ;) Noem het over-enthousiasme en nieuwsgierigheid, want er is nou eenmaal zoveel moois en interessants om uit te proberen!

Ik las mijn eigen skinimalism artikel nog eens door en bedacht me dat dat preciés is waar mijn huid aan toe was. Even een stapje terug naar een basis huidverzorging en daarna langzaam hier en daar een actief product/ingrediënt toevoegen. Dat dit flink wat voordelen oplevert merk ik nu een aantal maanden later heel erg duidelijk aan mijn huid. Yay!

Na het delen van mijn huid zonder make-up en zonder filter in deze Instagram Story kreeg ik heel veel enthousiaste reacties en vragen of ik mijn huidverzorgingsroutine wilde delen. Natuurlijk wil ik dat! Om de artikelen niet te lang te maken benoem ik in dit eerste artikel puur en alleen welke stappen en welke ingrediënten ik gebruik. In het volgende artikel deel ik welke specifieke producten ik hier op dit moment in mijn skincare routine voor gebruik, maar met enkel de stappen én belangrijkste ingrediënten kan iedereen zelf in zijn/haar badkamerkastje snuffelen of rondkijken naar producten die aansluiten bij jouw budget, voorkeuren en wensen :)

mijn skincare routine 2023 ingrediënten, holy grails en stappenplan mijn skincare routine 2023 ingrediënten, holy grails en stappenplan

Mijn huid

Goed om te weten: ik ben 38 jaar, heb een wat drogere huid en wat beginnende lijntjes en rimpeltjes. Daarnaast heb ik soms wat hormonale onzuiverheden rondom mijn kingebied, wat rest-melasma onder mijn ogen/op mijn jukbeenderen door de combinatie van zwangerschappen en zon en is mijn main focus een gehydrateerde, plumped en frisse huid en een gezonde, sterke huidbarrière.

Mijn skincare routine | Stappenplan & holy grail ingrediënten

1. Reinigen. In de avond reinig ik mijn huid met een cleansing balm of reinigingsolie die zowel make-up als restjes SPF en vuil verwijdert zonder dat het mijn huid droog of trekkerig maakt. Als tweede stap in de reiniging gebruik ik hierna een milde micellaire lotion om na te reinigen, alvast een hydraterend laagje aan te brengen en mijn huid voor te bereiden op de verdere huidverzorging. In de ochtend gebruik ik alleen de micellaire lotion om lichtjes te reinigen, op te frissen en voor te bereiden op de verdere dagverzorging.

2. Hyaluronzuur. Zowel in de avond als in de ochtend gebruik ik een zo puur mogelijk hyaluronzuur serum. Dit wordt echt in no time door mijn huid ‘opgedronken’ en kan eigenlijk met alle andere producten gecombineerd worden. Het geeft enorme hydratatieboost, helpt bij een plumped skin, pakt (droogte)lijntjes aan en draagt bij aan een glowy huid.

3. Skin cycling. Op dit onderwerp ga ik binnenkort nog uitgebreider in, want het is heel interessant en ik heb er zelf duidelijk baat bij gehad om hiernaar over te stappen. Kortgezegd betekent het dat je per ochtend- of avondroutine niet meer dan één ‘actief’ ingrediënt gebruikt en deze dus door de week heen met elkaar afwisselt. Zo hoef je je nooit af te vragen op welke volgorde bepaalde ingrediënten aangebracht moeten worden en of je bepaalde ingrediënten wel met elkaar mag of kan combineren. Bepaalde ingrediënten na/over elkaar gebruiken kan namelijk huidirritatie opleveren en dus een tegenovergesteld effect hebben dan waar je naar op zoek was..

Ik pas de Skin Cycling methode in de avond toe en wissel hierbij de volgende actives met elkaar af:

– retinol: ondersteunt de aanmaak van collageen, verstevigt, vermindert lijntjes en (pigment)vlekjes en verbetert de huidtextuur
– exfoliant: ik wissel af tussen een AHA en BHA lotion. Exfoliëren helpt onder andere dode huidcellen te verwijderen, reinigt de huid, voorkomt en vermindert onzuiverheden, pigmentvlekjes en kalmeert de huid
niacinamde: werkt onder andere ontstekingsremmend, maakt gladder en zachter, verfijnt de poriën, kalmeert en gaat huidveroudering tegen.

Na het aanbrengen van één van deze producten sluit ik de avondroutine altijd af met een goed voedende en verzorgende crème of een gezichtsolie.

4. Ochtendroutine. Mijn ochtendroutine heb ik het liefst zo eenvoudig en doeltreffend mogelijk waarmee ik tegelijkertijd een frisse basis leg voor mijn make-up. Na de micellaire lotion en het serum met hyaluronzuur breng ik in de ochtend alleen nog een vitamine C serum en SPF aan. Vitamine C helpt (pigment)vlekjes te verminderen, heeft een herstellende werking en helpt om de collageenaanmaak te stimuleren. Daarnaast versterkt deze antioxidant de werking van een SPF. De SPF breng ik aan als bescherming tegen huidschade door de zon/UV-stralen zoals een droge huid, roodheid,  pigmentvlekjes, rimpels en andere zichtbare huidveroudering.

Okee, okee.. Als je alles zo bij elkaar neerzet kom je alsnog op 8/9 huidverzorgingsproducten uit, maar geloof me: dat is heel wat minder dan het was *oops* en het blijkt samen een heel effectieve skincare routine te zijn voor mijn huid. Het kost me zowel in de ochtend als in de avond nog geen vijf minuten tijd, dus dat valt echt heel erg mee.

Ahhhh, wat vind ik het toch heerlijk om over skincare, ingrediënten en huidverzorging te schrijven en hier informatie en tips over te delen! De volgende keer kom ik dus terug op de specifieke producten die ik nu gebruik.

–> Deel ook gerust jouw skincare favorieten en tips onder dit artikel :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Donna
  Reply Donna 11 juni 2023 at 14:32

  Ik vind de marine variant van the ordinary veel fijner. Niet plakkerig. Wel oppassen want het is heel vloeibaar.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 juni 2023 at 11:07

   Haha, ja daar kwam ik al achter dat deze veel dunner van textuur is. Maar trekt echt heel erg snel in ook, perfect voor met dit warme weer!

 • Avatar van Elly
  Reply Elly 8 juni 2023 at 11:13

  Mijn routine komt momenteel behoorlijk met de jouwe overeen, al ben ik nog in de opbouwfase van retinol gebruik.

  Ik ben zelf in de veronderstelling dat aangeraden wordt om aha niet met retinol te combineren, hoe doe jij dat?

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 juni 2023 at 11:29

   Hi El, ik combineer ook geen exfolianten met retinol samen in één ‘ritueel’. Hier is Skin Cycling dus echt perfect voor! Dus de ene avond een exfoliant en dan de andere avond retinol. Maar je zou ook de exfoliant naar de ochtend kunnen verplaatsen en dan de retinol in de avond kunnen gebruiken :)

 • Avatar van ria
  Reply ria 7 juni 2023 at 13:59

  Skin cycling doe ik ook aan, mijn huid is zoveel rustiger geworden hierdoor.
  Ook 1x reinigen s avonds, gebruik weinig make up , dus is prima.
  Ik ben wel benieuwd welk hyaluronzuur serum jij gebruikt en welk vitamine C serum.
  Gebruikte deze serums van de ordinary, samen was geen succes.
  Plakken en rullen. Dus ik kijk uit naar welke produkten je gebruikt.
  Groetjes Ria.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 8 juni 2023 at 09:04

   Wat fijn dat jij ook de voordelen merkt van ‘skin cycling’! Hier ook echt een rustigere én mooiere huid mede hierdoor :) Ik gebruik op dit moment dit hyaluronzuurserum: The Ordinary ‘Hyaluronic Acid 2% + B5’ en als vitamine C serum het The Ordinary ‘Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F’. Die laatste is een vitamine C in olie-achtige substantie en echt heerlijk voor mijn drogere huid. Deze twee over elkaar heen pillen en rullen niet en doen het ook goed onder SPF en make-up. Ik heb deze hyaluronzuur bijna leeg en heb The Ordinary ‘Marine Hyaluronics’ besteld, ben heel benieuwd hoe deze hyaluronvariant is in vergelijking met de andere.

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.