Carrière & Geld Lifestyle

Geldzaken | 3x veel geld besparen op je vaste lasten

26 augustus 2023

geld besparen op vaste lasten tips

In deze tijd waarin alles echt behoorlijk duurder is geworden dan slechts een paar jaar geleden, houden steeds meer mensen minder geld over per maand of wordt het soms zelfs behoorlijk lastig om rond te komen.. Helaas kan je aan sommige uitgaven en kosten niets doen en heb je niet alles zelf in de hand, maar er zijn gelukkig ook een heleboel voorbeelden te noemen waar je wél zelf mee aan de slag kan. Daarom in dit artikel 3 onderwerpen en een heleboel tips waarmee je veel geld besparen kan op je vaste lasten.

‘Lees ook: Productiviteit | In 5 stappen een opgeruimde mailbox.’

geld besparen op vaste lasten tips

Tips om geld te besparen op je vaste lasten

Abonnementen

Loop werkelijk ál je abonnementen na; van sportschool tot internet en televisie tot aan lopende abonnementen op streamingdiensten of zelfs (online) games en telefonie. Ik denk dat dit namelijk nog wel de grootste besparingspost kan maken, zeker wanneer je alles bij elkaar optelt.

– Ga je wel echt vaak genoeg naar de sportschool, of kan je het ook af met buiten wandelen of hardlopen en een aantal gewichten thuis om met YouTube video’s te sporten?
– Vaak kan je flink geld besparen wanneer je je abonnement aanpast naar wat je echt verbruikt of nodig hebt of wanneer je overstapt voor internet en televisie. Maar, je kan vaak ook een extra uitgebreide bundel of korting krijgen wanneer je met meerdere mensen binnen een huishouden dezelfde aanbieder kiest voor telefonie en internet met een zogenoemd familieabonnement. Zeker het uitzoeken waard!
– Loopt je huidige mobiele telefoonabonnement bijna af en is je telefoon eigenlijk nog helemaal prima, of stel je niet zulke hoge eisen dat een nieuw flagship smartphone nodig is? Dan zou je met dezelfde telefoon door kunnen met een los sim only abonnement of een losse ‘eenvoudigere’, tweedehands of refurbished telefoon kunnen aanschaffen en combineren met een sim only. Dit kan je echt tientallen euro’s per maand aan vaste abonnementskosten schelen.
– Mocht je gek zijn op (online) games, dan kan het maar zo zijn dat er wat spelletjes een soort doorlopend abonnement hebben via bijvoorbeeld je Google Play account of bijvoorbeeld een Nintendo Switch Online abonnement. Maak je hier überhaupt nog of wel voldoende gebruik van?
– Hetzelfde geldt voor je abonnement of abonnementen op streamingdiensten zoals Netflix, Viaplay, Amazon Prime, Videoland, HBO MAX en Disney+. Afsluiten of opzeggen dus wat je niet (voldoende) gebruikt.

Boodschappen

Het is best even slikken dat de kosten voor je dagelijkse boodschappen flink omhoog gegaan zijn en dat dit de nieuwe realiteit is, waardoor je aan deze kostenpost per maand tot wel een paar honderd euro meer kwijt bent dan een paar jaar geleden. Eén en ander is natuurlijk afhankelijk van de samenstelling van je gezin, maar zeker in een gezin met kinderen kan het behoorlijk aantikken.. En toch kan je op de boodschappen behoorlijk besparen, wanneer je rekening houdt met een paar dingen. Sommigen zullen misschien inkoppertjes zijn, maar misschien haal je er toch nog wat bruikbare tips uit:

– Doe weekboodschappen en werk met een boodschappenlijstje. Bestel of haal het meeste in één keer, zodat je enkel voor wat verse producten nog eens gedurende de week terug hoeft naar de winkel. Hoe minder je in een winkel bent, hoe minder je verleid kan worden tot het kopen van extra’s. Dit scheelt niet alleen qua budget, maar ook qua tijd en het geeft rust dat je weet dat je voor de hele week klaar bent met de boodschappen.
– Check bij het maken van je boodschappenlijst je vriezer en voorraadkast + de aanbiedingen van je favoriete supermarkt(en) en stel met wat je nog hebt liggen of staan, gecombineerd met de aanbiedingen, je weekmenu samen. Zo zit je ook met een minder grote en wellicht onoverzichtelijke voorraad in huis en zal je ook minder verspillen of weg hoeven gooien omdat het over de datum is.
– Eet minder vlees. Gebruik simpelweg minder vlees per persoon, sla eens een dagje over en sla dit bij aanbiedingen wat groter in om vervolgens in porties in je vriezer te stoppen. Niet alleen goed voor je portemonnee trouwens, ook voor de impact op het klimaat.
– Een enorme inkopper maar het kan soms net even te gemakkelijk zijn om eten af te halen, te bestellen en te laten bezorgen, een koffie to go hier, een broodje of een snack daar.. Dat tikt door de maand behoorlijk aan! Vooruit denken, soms een maaltijd voor twee dagen maken en één portie invriezen, wat diepvriespizza’s in huis hebben, homemade pastasaus invriezen: zo heb je altijd iets dat snel en zonder moeite op tafel staat in huis.

Bonustip: schrijf je uit bij nieuwsbrieven van merken en (web)winkels en laat geen folders meer aan huis bezorgen. Zo zie je alle verleidingen tot het uitgeven van geld niet steeds als trigger binnenkomen. Aanbiedingen kan je ook vinden in de online reclamefolder van de supermarkten of winkels.

Een kasboekje bijhouden

Dit klinkt misschien heel ouderwets, maar het is echt heel erg slim om voor een bepaalde periode een kasboekje bij te houden. Hou hierin bij wat er maandelijks binnenkomt aan salaris maar ook eventuele alimentatie en toeslagen en extra’s zoals bonussen en vakantiegeld. En schrijf er verder werkelijk iedere euro die eruit gaat in op. Dus van boodschappen, vaste lasten, kleding, uitjes, cadeautjes, beautybehandelingen, dat ijsje voor de kinderen bij de ijssalon, lunch buiten de deur, make-up: echt alles wat je uitgeeft schrijf je op. Dit kan behoorlijk confronterend werken, maar geeft je inzicht in je financiën en geeft verrassend snel inzicht in waar het geld precies naartoe gaat en waar – soms verrassend snel – inzicht waar je op kan besparen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 28 augustus 2023 at 15:33

  Zeer fijne en hele goede tips om geld te besparen.
  Ik koop merkloze producten in de supermarkt.
  Dus die bijna bij de grond in een stelling staan.
  Ook zonder suiker.
  Zero sugar.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.