Huis & interieur

Home | 5x huishoud-‘hacks’ voor een schoon en opgeruimd huis

31 augustus 2023

huishouden hacks, huishouden tips, schoon en opgeruimd huid

Met twee kinderen, drie huisdieren en een eigen bedrijf ben ik blij met alles waar ik tijd op kan besparen, zeker wanneer het op klusjes zoals het huishouden aankomt. Zo door de jaren heen zijn er een aantal handigheidjes, noem het huishoud-hacks, ingeslopen waardoor dit minder als een opgave voelt, meer vanzelf gaat, minder tijd kost en het huishouden altijd bij is. Ik deel ze graag met je!

‘Lees ook: Geldzaken | De voordelen van een sim only abonnement.’

huishouden hacks, huishouden tips, schoon en opgeruimd huid

Cleaning hacks | Huishoud tips voor een schoon en opgeruimd huis

De twee minuten regel

Kan iets in twee minuten gelijk gedaan worden, doe dit dan. Heb je bijvoorbeeld de vaatwasser uitgeruimd en een klein handafwasje gedaan, haal dan gelijk een sopje over je aanrecht, kookplaat en eettafel. In plaats van spullen op de trap leggen ‘omdat ze naar boven moeten’, breng die spullen gelijk naar de juiste kamer toe. Even het swiffertje of een stofdoek over de oppervlaktes heen, een doekje met glasspray over de spiegel of achterdeur met vingervlekjes en maak in de ochtend bij het opstaan je bed gelijk op. Zo heb je gedurende de dag eigenlijk niet in de gaten dat je al van alles voor je huishouden gedaan hebt, maar als je het laat liggen stapelt het op en voelt het als een hele berg ‘moetjes’ aan het einde van de dag.

Goed gereedschap is het halve werk

Oftewel: gebruik fijne apparaten en producten. Hoe fijner een huishoudelijk apparaat of een schoonmaakproduct werkt, hoe minder moeite en tijd een klusje je zal kosten. En nee, dat is echt niet altijd gelijk het duurste apparaat of het duurste product dat verkrijgbaar is. Zeker bij duurdere aankopen die je niet al te vaak doet, kan het lonen vooraf wat onderzoek te doen door testen te lezen over wat bijvoorbeeld de beste stofzuiger is en dan over je top drie via Google een aantal reviews op te zoeken. Maar zo geldt dat ook voor schoonmaakproducten en wasmiddelen natuurlijk; er zijn heel veel goedkopere producten die een klusje echt beduidend beter en gemakkelijker voor elkaar krijgen dan de dure merkproducten. Blijft leuk om uit te zoeken.

–> En natuurlijk kan ook een stukje duurzaamheid niet ontbreken bij je aankopen. Denk eens na bij navulbare flessen schoonmaakmiddel met een concentraat of schoonmaaktabletten, dat scheelt heel wat plastic. Maar ook aan biologisch afbreekbare producten en plasticvrije reinigingsdoekjes of bijvoorbeeld een zakloze stofzuiger zodat je niet steeds nieuwe stofzuigerzakken aan hoeft te schaffen. Scheelt weer in de portemonnee, maar ook voor het milieu!

Microvezeldoek for all

Haha, lekker huismutserig misschien maar ik kan niet zonder ze. Kies voor een doekje van een goede kwaliteit en het zal je verbazen wat je enkel met een microvezeldoek en warm water streeploos schoon kan krijgen. De vezels van de stof verwijderen vuil, stof, vieze vingertjes en vegen van allerlei oppervlaktes af zonder dat je er heel hard voor hoeft te boenen of extra schoonmaakmiddel bij nodig hebt. Gewoon even nat maken onder de warme kraan, goed uitwringen en poetsen maar. Dit is echt zo’n ‘oma weet raad’ tipje, trouwens ook een fijne huishoudtip om op te kijken bij rare vlekjes en dergelijke want er worden veel handige tips gedeeld.

Kleine wasjes, grote wasjes

Zeker in een huishouden met kinderen gaan er behoorlijk wat wasjes doorheen. Maar ook hier zijn een aantal handige en slimme tips over te delen. Zet twee of zelfs drie wasmanden neer om al gelijk de was te kunnen scheiden in bont, wit en/of zwart. Draai enkel een wasje wanneer je deze vol kan maken, zonder te proppen want de was moet wel ruimte hebben om schoon te kunnen worden natuurlijk. Is kleding niet vies of geurig na het dragen? Hang het dan uit, spray eventueel een beetje verfrissingspray en het kan gerust nog een dag gedragen worden. Zo bespaar je was, wasmiddel, water en elektriciteit en het is beter voor het behoud van je kleding. En heb je een hekel aan strijken? Hou dan rekening met de materialen van de kleding die je aanschaft, sla kleding even goed uit als het uit de wasmachine komt voordat je het ophangt en hang bijvoorbeeld beddengoed na het uitslaan over een deur heen zodat het bijna kreukvrij op zal drogen.

Delen en delegeren

Want je hoeft als vrouw en/of moeder niet het huishouden in je eentje te runnen. Kom op, we leven in 2023 en bovendien kunnen mannen, partners en kinderen echt wel een handje uitsteken. Ga eens rondom tafel zitten na het avondeten en bespreek met elkaar wie wat kan doen en verdeel de taken onderling. Er zijn voor bijna iedere leeftijd klusjes of taakjes te bedenken die de kinderen uit kunnen voeren en de grotere huishoudelijke klusjes worden verdeeld tussen de ouders. Niet alleen bespaart je dit heel wat tijd die je anders alleen kwijt zou zijn aan het huishouden, ook is het heel erg fijn dat je zo zal merken dat je gezin en relatie meer als een team aanvoelt. Je woont en leeft tenslotte samen, dus mag ook iedereen een steentje bijdragen om dit zo leuk mogelijk te maken.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.