Lifestyle Mama & Kind

Kids talk | Dit is waar je op moet letten bij de aanschaf van een kinderfiets

20 september 2023

aanschaf kinderfiets tips, waar moet je op letten bij het kopen van een fiets voor je kind

Weet je nog die eerste keer dat je zonder zijwieltjes fietste? Die trots, die vrijheid. Als ouder wil je dat je kinderen een fijne eerste fietservaring hebben. En ook wanneer de kinderen ouder worden en ze de echte kilometers op de weg gaan maken, is er één grote taak: de perfecte kinderfiets kiezen. In dit artikel lees je een aantal handige tips om zonder problemen de ideale fiets voor jouw kind te vinden.

‘Lees ook: Kids talk | One2Track GPS horloge voor kinderen (review).’

aanschaf kinderfiets tips, waar moet je op letten bij het kopen van een fiets voor je kind

Tips voor de aanschaf van een kinderfiets

1. De juiste maat

Wanneer het aankomt op kinderfietsen, is de juiste maat aanschaffen alles. Je kind moet namelijk comfortabel zitten én zich veilig voelen. Een te grote fiets kan behoorlijk overweldigend zijn en een te kleine fiets is simpelweg oncomfortabel en dat zorgt voor minder zelfvertrouwen op de weg. Dus, hoe kies je de perfecte maat? Alhoewel veel winkels maten aanbevelen op basis van leeftijd, is het beter om naar de lengte van je kind te kijken. Bij kinderfietsen wordt er meer gekeken naar de wielmaat in combinatie met de lichaamslengte, waardoor je uitkomt op inch-maten. Bovenstaand schema is hiervoor een goede richtlijn.

Als vuistregel geldt: wanneer je kind op de fiets zit, moeten beide voeten de grond kunnen raken. Dit geeft stabiliteit en dus meer vertrouwen en het verkleint de kans op ongelukken aanzienlijk.

aanschaf kinderfiets tips, waar moet je op letten bij het kopen van een fiets voor je kind

2. Veiligheidsvoorzieningen op de fiets

Daar gaan ze dan, je kleine held op weg naar nieuwe avonturen. Maar voor ze dat doen, wil je er zeker van zijn dat hun stalen ros veilig is. Reflectoren en goede fietsverlichting zijn een must, vooral in ons regenachtige kikkerlandje. Een plotselinge regenbui kan het zicht verminderen en je wilt dat je kind altijd zichtbaar is en wanneer je kind in de herfst- en wintermaanden vroeg in de ochtend of wat later op de dag van en naar school of een sport fietst wil je ook dat hij of zij goed zichtbaar is.

En dan zijn er nog de remmen. Zorg ervoor dat je kind deze gemakkelijk kan bedienen. Sommige kinderen geven de voorkeur aan handremmen, terwijl anderen zich prettiger voelen met terugtrapremmen en er zijn ook fietsen die beide hebben. Kies wat het beste past bij jouw kind, zodat – nogmaals – je kind vol zelfvertrouwen de weg op gaat.

3. Extra onderdelen

Elke fiets kan uitgebreid worden met extra onderdelen die aansluiten bij de leeftijd van je kind en wat hij of zij nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

– een rekje voor het favoriete speelgoed
– een bagagedrager voor een schooltas
– een mandje of fietskrat voorop
– een fietsslot en eventueel nog een extra kettingslot of ringslot.

Onthoud wel dat bepaalde opties het gewicht van de fiets verhogen, het zicht kunnen belemmeren of de fiets wat logger maken. Zeker voor een kind dat net leert fietsen, kan dat een wereld van verschil maken. Bedenk dus goed wat je kind echt nodig heeft en wat ‘gewoon leuk’ zou zijn om te hebben.

4. De smaak van je kind

Een onderdeel waar ook zeker rekening mee gehouden mag worden: de eigen smaak van het kind! Mee mogen en kunnen denken over een nieuwe aankoop vinden kinderen heel erg leuk, zeker wanneer het om iets gaat waar ze iedere dag mee de weg op gaan en – wanneer ze wat ouder zijn – ook in groepjes samen mee op pad gaan. Inbreng in een model, een kleur, print of eventuele extra’s geeft de mogelijkheid zichzelf uit te drukken en zelfs een fiets aan te laten sluiten bij hun persoonlijkheid en eigen stijl. Het is dus heel erg leuk om je kind hierin te betrekken.

Ook zit er natuurlijk een klein verschil in de uitvoering van fietsen. Zo zijn sportieve fietsen zoals mountainbikes wat meer uniseks, heeft een jongensfiets een hogere middenstang en een meidenfiets vaak juist een lagere instap. Maar hierbij hoef je natuurlijk niet genderspecifiek te zoeken, want ook hierbij zou de persoonlijke voorkeur en wat je kind het meest comfortabel of prettig vindt leidend moeten zijn.

5. Prijs vs. kwaliteit

Natuurlijk willen we allemaal het beste voor onze kinderen, maar soms komt tijdens de zoektocht dit ‘beste’ met een flink prijskaartje. Bij het kiezen van een kinderfiets is het cruciaal om een evenwicht te vinden tussen prijs en kwaliteit. Bedenk je dat een goedkope fiets soms op de lange termijn meer geld kan gaan kosten door bijvoorbeeld frequente reparaties of zelfs de noodzaak van een vroegtijdige vervanging, waardoor goedkoop duurkoop wordt. Mocht de gewenste fiets buiten het budget liggen, dan zou je kunnen overwegen om te kijken naar een tweedehands optie of een 2e kansje. Omdat kinderen soms heel erg snel ergens uitgroeien zijn er – zeker wanneer het om een kinderfiets gaat – vaak heel erg mooie te vinden die nog in uitstekende staat zijn. Fijn(er) voor de portemonnee én ook nog eens een duurzamere keuze.

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 20 september 2023 at 07:15

    Fijne tips.
    Goed artikel.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.