Mama & Kind Media

Kids talk | Nationale Schermvrij Dag (22 september)

21 september 2023

nationale schermvrij dag, limiet voor schermtijd instellen

Kinderen brengen steeds meer tijd door voor een scherm, zoals een televisie, computer of smartphone. En ook al kan er op deze devices heel erg veel leerzaams bekeken en gedaan worden, de meeste tijd wordt door kinderen gespendeerd aan het spelen van online games en het bekijken of deelnemen aan social media. En dat moet minder: die uren kunnen tenslotte écht leuker, socialer, leerzamer en actiever besteed worden. Binnen een samenwerking met NOC*NSF introduceert Odido een nationale dag om kinderen te stimuleren meer te bewegen en minder op hun telefoon te zitten. Daarom is het morgen, 22 september 2023, Nationale Schermvrij Dag!

nationale schermvrij dag, limiet voor schermtijd instellen

Hoeveel schermtijd heeft jouw kind?

Helemaal tof natuurlijk wanneer je kind lang heeft gespaard van een bijbaantje, klusjes doen en/of het bij elkaar leggen van zakgeld en cadeautjes voor een rapport en daarmee zo’n grote aankoop doet: een eigen telefoon zoals een iPhone kopen bij Odido, of het nu om het nieuwste model of een tweedehands of refurbished exemplaar gaat. Maar bij zo’n aankoop komt ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Het maken van afspraken en het vaststellen van regels omtrent het (recreatief) gebruik van laptops, televisie en smartphones is heel normaal. Maar, hoeveel schermtijd heeft jouw kind nu echt? Zeker wanneer het op een mobiele telefoon aankomt, kan je dit als ouder relatief eenvoudig checken.

Zo heb je bij Apple-producten met iOS een standaard geïnstalleerde schermtijdfunctie. Als het goed is krijg je hier iedere week een pusbericht over, maar je kan het ook vinden via ‘Instellingen – Schermtijd’. Bij Android smartphones wordt de schermtijd niet altijd automatisch bijgehouden, maar kan je het alsnog relatief eenvoudig checken bij ‘Instellingen – Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.

Limiet voor schermtijd instellen

Als ouder zou je in overleg met je kind een schermtijd kunnen afspreken en kan je deze zelfs instellen op zijn of haar telefoon. Bij iOS, zoals de iPhone, kan dat als je ‘Delen met gezin’ hebt ingesteld onder ‘Schermtijd voor gezinsleden’. Bij Android kan dat door middel van de app Family Link en deze te koppelen aan een Google-account voor je kind. Vervolgens kan je dit op je eigen telefoon onder ‘Opties – Daglimiet’ voor de telefoon van je kind instellen, of via zijn/haar eigen telefoon bij ‘Instellingen – Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.

‘Lees ook: Digitale detox | Zo kom je van je smartphone verslaving af.’

nationale schermvrij dag, limiet voor schermtijd instellen

22 september 2023 | Nationale Schermvrij Dag

Odido wil bijdragen aan de bewustwording van het schermgedrag bij kinderen en de vermindering van schermtijd. We zijn zo bezig met onze smartphone dat we beweging soms vergeten, terwijl dat belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Op Nationale Schermvrij Dag is het de bedoeling om de schermtijd van je kind – maar doe gerust ook zelf mee – te beperken en in actie te komen door (samen) te gaan bewegen.

Uit onderzoek van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) blijkt dat kinderen tussen 7 en 12 jaar gemiddeld 3,5 uur per dag naar een scherm kijken, waarvan minimaal 2,5 uur op een mobiel. Meer dan 84% vult zijn of haar vrije tijd met een scherm en besteedt zo dus meer vrije tijd aan schermen, dan aan sport. En dát moet anders! Met de Nationale Schermvrij Dag maak je je kind(eren) bewust van hun schermgedrag en beïnvloed je hun (mentale) gezondheid en sociale verbinding.

“Van volgers op social naar sportvrienden. Van likes naar rennen op je Nikes.”

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 21 september 2023 at 19:34

    Heel begrijpelijk dat dit eens ingesteld moet worden.

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.