Beauty

Beauty ingrediënt | Tranexaminezuur (tranexamic acid)

18 september 2023

tranexaminezuur serum, huidverzorging, skincare, tranexamic acid, TXA, Toskani Radiance Ultimate mesoserum

Het gebruik van zuren in huidverzorging is iets dat steeds bekender is, denk bijvoorbeeld aan de exfolianten met AHA (alpha hydroxy acid), BHA (beta hydroxy acid) en/of PHA (poly hydroxy acid). Ondanks dat het woordje ‘zuren’ wat spannend mag klinken, zijn het juist relatief milde ingrediënten die – mits juist gebruikt – al behoorlijk snel mooie huidverbeterende resultaten op kunnen leveren. Ik schrijf er niet voor niets regelmatig over als dé tip als toevoeging in je huidverzorging als je je skincare routine naar een hoger niveau wil brengen. Maar soms wil je een ingrediënt dat net even wat verder kan gaan om specifiekere huidproblemen aan te pakken. Een voorbeeld hiervan is tranexaminezuur (TXA/tranexamic acid), waar je in dit artikel artikel alles over kan lezen!

‘Lees ook: Mijn skincare routine | Holy grail ingrediënten + stappenplan.’

tranexaminezuur serum, huidverzorging, skincare, tranexamic acid, TXA, Toskani Radiance Ultimate mesoserum

Alles over tranexaminezuur (tranexamic acid/TXA)

Wat is tranexaminezuur?

Tranexaminezuur is van oorsprong een oraal medicijn dat ingezet wordt bij mensen met heftige bloedingen, zoals heftige ongesteldheid, als je snel neusbloedingen krijgt, na een ongeval en dergelijke omdat het een remmende werking heeft op de fibronolyse (het laat bloedstolsels langzaam afbreken). Als ‘bijwerking’ kwamen ze erachter dat het echter ook pigmentatie in de huid afbrak, de cellen die melanine produceren afremmen en pigment- en huidvlekken door zonschade, melasma, vlekjes na acne of bij hormonale schommelingen als het ware van binnen uit wegwerkt. Bovendien heeft het in huidverzorging een sterke antioxiderende en ontstekingsremmende werking.

Wat doet tranexaminezuur voor je huid?

Het grootste voordeel van tranexaminezuur is gericht op het verminderen in grootte, kleurdiepte en intensiteit van pigmentvlekken, dark spots, sun spots, huidverkleuringen en melasma (hormonale hyperpigmentatie, zoals tijdens de zwangerschap vaak ontstaat) en is effectief bij iedere huidtint en huidtype. Daarnaast het heeft ook een positief effect op het versterken van de huidbarrière, het behandelen van acne en acnelittekens, het vermindert roodheid in de huid, maakt de huid gladder en zachter en laat een doffe huid weer stralen.

–> Verwacht geen overnight wonders: vaak zie je bij consistent en juist gebruik de eerste resultaten al na een maand en zal je na 8 tot 12 weken echt goed resultaat zien.

tranexaminezuur serum, huidverzorging, skincare, tranexamic acid, TXA, Toskani Radiance Ultimate mesoserum

Skincare tip | Toskani Radiance Ultimate mesoserum

Er zijn nog niet heel erg veel merken met producten die tranexaminezuur in effectieve percentages in huidverzorging heeft. Daarom tip ik je graag het Toskani Radiance Ultimate mesoserum met 1,8% tranexaminezuur; een heel mooi én veilig (!) percentage om ook daadwerkelijk resultaten te kunnen behalen. Het serum is op basis van liposomen, dringt door tot in de diepere huidlagen, heeft een depigmenterende werking, reguleert de productie van melanine, bevordert celherstel en gaat zonschade tegen. Naast TXA bevat het een aantal aanvullende ingrediënten die tevens de melaninesynthese verminderen en de groei van melanine vermindert. Dit zorgt samen voor minder donkere (pigment)vlekken door littekens, zon of zelfs bij melasma met als bijkomend voordeel dat je huid hierdoor egaler oogt, gladder en zachter wordt en een mooie gezonde glow krijgt.

–> Het Toskani Radiance Ultimate mesoserum is verkrijgbaar voor €72,00/30ml. Klik hier voor een overzicht van Toskani salons en verkooppunten.

Let op

Producten met zuren, zoals tranexaminezuur, maken je huid iets gevoeliger voor de zon en daarmee ook voor zonschade. Het is daarom extra belangrijk om iedere dag minimaal een SPF30 te dragen. Maar.. eigenlijk zou je dat sowieso iedere dag moeten smeren en hoort deze stap standaard in je ochtendroutine, want de zon is de grootste oorzaak van onder andere een snellere huidveroudering. Smeren dus, iedere dag, zowel in de zomer als winter :)

Bovendien moet je er zeker op letten dat je producten met tranexaminezuur liever niet direct combineert met andere zuren en/of retinol(-achtigen) om te voorkomen dat je je huidbarrière beschadigt. Daarom zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met skin cycling om zo een active als TXA veilig aan je routine toe te kunnen voegen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 18 september 2023 at 12:58

  Hier leert men nogal wat en het is ook zeer interessant.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 september 2023 at 13:25

   Wat leuk om te horen! Dankjewel voor je compliment :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.