Beauty

Skincare Q&A | Wat is het verschil tussen een vochtarme huid en een droge huid?

25 september 2023

verschil vochtarme huid en droge huid, welke ingrediënten en welke producten, huid tips, skincare tips

Zeker in deze overgangsperiode van de zomermaanden naar de koudere maanden krijgen veel mensen last van een huid die droger en soms wat trekkerig of jeukend aanvoelt, met hier en daar wellicht wat schilfertjes of velletjes en beginnen (droogte)lijntjes ineens meer zichtbaar te worden. Hierbij worden een vochtarme huid en een droge huid vaak door elkaar gehaald, terwijl het wel zo handig is om te weten wat je huid nu precies nodig heeft om dit aan te kunnen pakken! Niet alleen lees je in dit artikel het verschil tussen een vochtarme en droge huid – waardoor je het bij jezelf ook beter kan herkennen – ook deel ik tips welke ingrediënten en welk type producten je vervolgens het beste kan kiezen om je huid weer soepel, zacht en stralend te krijgen.

‘Lees ook: Health | Tips voor voldoende vitamine D in de herfst en winter.’

verschil vochtarme huid en droge huid, welke ingrediënten en welke producten, huid tips, skincare tips

Het verschil tussen een vochtarme huid en een droge huid

Een vochtarme huid

Als je last hebt van een vochtarme huid dan heeft deze voornamelijk een tekort aan vocht, oftewel hydratatie. Een vochtarme huid (ook wel gedehydrateerde huid) is een huidconditie en kan bij ieder huidtype voorkomen, waarbij dus ook een vette huid tegelijkertijd vochtarm kan zijn en ook een droge huid vochtarm kan zijn. Vaak komt een vochtarme huid in tijdelijke periodes voor (door seizoenswisseling, airco, verwarming..) en merk je het voornamelijk aan een ‘strak’ en gespannen huidgevoel, droogtelijntjes (niet te verwarren met fijne lijntjes of rimpels) en een doffere uitstraling.

–> Bij een vochtarme huid kan je het beste op zoek gaan naar producten die een hydraterende werking hebben met een focus op hyaluronzuur (het liefst in verschillende molecuulgroottes voor zowel oppervlakkige als diepere hydratatie), glycerine, niacianmide, vitamine C, urea en ceramiden. En vergeet ook zeker niet de hydratatie van binnenuit door voldoende water te drinken gedurende de dag.

Een droge huid

Als je last hebt van een droge huid dan heeft deze voornamelijk een tekort aan vet (talg), oftewel voeding. Een droge huid is een huidtype en is eigenlijk altijd niet alleen seizoensgebonden en komt ook niet alleen op het gezicht voor, maar ook op de rest van het lichaam zoals de handen, benen en armen. Een droge huid voelt vaak wat meer jeukend en oncomfortabel aan, vertoont vaak wat meer roodheid en er ontstaan sneller een soort ‘schubjes’, schilfering en velletjes op de huid.

Naast de juiste verzorgingsproducten kiezen, zijn er ook enkele leefregels die je kunnen helpen om je droge huid meer comfortabel te maken zoals niet te warm wassen, baden en douchen, huishoudhandschoenen dragen bij poetsklusjes en de afwas om uitdroging door water – en daarmee huidscheurtjes  en huidbeschadigingen te voorkomen – en zelfs de luchtvochtigheid in huis optimaal krijgen met bijvoorbeeld een humidifier.

–> Bij een droge huid kan je het beste op zoek gaan naar producten die een voedende werking hebben zoals pure oliën (o.a. avocado olie, jojoba olie en druivenpitolie) en boters (zoals shea boter), maar denk ook aan lipiden. Vergeet ook zeker niet om ook ‘van binnenuit’ te denken, en zorg dus voor voldoende gezonde vetten in je voeding zoals olijfolie, avocado, noten en het eten van bijvoorbeeld vette vis zoals zalm.

verschil vochtarme huid en droge huid, welke ingrediënten en welke producten, huid tips, skincare tips

Te vermijden ingrediënten

Bij zowel een vochtarme huid als een droge huid kan je bepaalde ingrediënten in verzorgingsproducten het beste vermijden. Denk aan sulfaten zoals SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat), voelbare korreltjes zoals in scrubs en de uitdrogende alcoholsoorten (zoals benzyl alcohol, ethyl alcohol, alcohol denat., isopropyl alcohol en ethanol). Deze ingrediënten ‘strippen’ de huid schoon waardoor ook huideigen vetten worden verwijderd, er een disbalans wordt veroorzaakt en zowel de huidmicrobioom en huidbarrière worden aangetast.

Extra tips

– Om het extra lastig te maken kan je tegelijkertijd zowel last hebben van een droge huid én een vochtarme huid. Belangrijk is om dan eerst de hydratatie (vaak een dunnere textuur zoals een serum) aan te brengen en vervolgens een laagje voeding (vaak een dikkere textuur zoals een crème of olie).
– Heb je een vette huid die tegelijkertijd vochtarm is? Dan kan het toevoegen van enkele druppels van een serum met hyaluronzuur ónder zowel je dag- als nachtverzorging uitkomst bieden en al relatief snel een ander huidbeeld opleveren.
– Twijfel je of je een droge huid of een vochtarme huid hebt? Test dit met een vette crème: trekt deze goed in dan heb je waarschijnlijk een droge huid, blijft deze ‘op’ je huid liggen of ‘zweet’ je hem al snel uit, dan heb je waarschijnlijk een vochtarme huid.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 25 september 2023 at 12:59

  Fijn artikel met goede tips.
  Het is ontzettend belangrijk wat men eet en voldoende water drinkt.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 september 2023 at 13:29

   Dankjewel voor je compliment, leuk om te horen! En yes, ik denk dat heel vaak de voeding van binnenuit vergeten of onderschat wordt wanneer het op de huid aankomt..

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.