Lifestyle

Health | Tips voor voldoende vitamine D in de herfst en winter

12 september 2023

hoe krijg je voldoende vitamine D in de herfst en winter, tips en hoeveelheid

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf aan kan maken, maar we hebben hier wel voldoende zon bij nodig. Dat kan vooral in de herfst en winter een behoorlijke uitdaging zijn, terwijl vitamine D voor een heleboel lichamelijke en mentale aspecten juist heel belangrijk is. In dit artikel lees je meer over waarom vitamine D onmisbaar is, hoeveel je er iedere dag van nodig hebt en tips om aan voldoende vitamine D in de herfst en winter te komen.

‘Lees ook: Aromatherapie | 7 DIY-tips met lavendelolie.’

hoe krijg je voldoende vitamine D in de herfst en winter, tips en hoeveelheid

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is onmisbaar bij de groei en het behoud van sterke botten en tanden omdat het onder andere helpt om calcium en fosfor uit voeding op te nemen, wat bijdraagt aan een hogere botdichtheid. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem, hoe je je mentaal voelt en op je spieren.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

De aanbevolen minimale dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D is 10 microgram, waarbij dit vanuit de richtlijn vaak wordt geadviseerd te verdubbelen bij ouderen boven de 70 jaar en bij mensen met een donkere huid, maar ook jonge kinderen en zwangere vrouwen hebben extra vitamine D nodig.

Waar haal je vitamine D uit?

De belangrijkste ‘voedingsbron’ voor voldoende vitamine D is helemaal gratis, namelijk: zonlicht! Moeder Natuur helpt ons lichaam met het aanmaken van vitamine D door iedere dag zo’n twintig tot dertig minuten buiten in zonlicht te zijn, met zoveel mogelijk onbedekte huid tussen 11.00 en 15.00 uur.

Natuurlijk kan je ook uit voeding extra vitamine D halen. Zo zit dit bijvoorbeeld in voedingstoffen als vette vissoorten, eieren en (plantaardige) zuivelproducten waaraan steeds vaker ook vitamine D wordt toegevoegd.

Met voldoende zonlicht en een gezond voedingspatroon kom je dus een heel eind om voldoende vitamine D binnen te krijgen, maar je zou dit aan kunnen vullen met een supplement. Denk bijvoorbeeld aan de Möller’s Omega-3 die ik al eerder tipte en die voor het hele gezin geschikt is. Deze is er in de bekende vloeibare vorm maar ook in capsules en het levert een mooie bijdrage aan gezonde omega-3 vetzuren (DHA en EPA) en vitamine A, D en E. Zo zit er in 2 van deze capsules al 7,5 microgram aan vitamine D, waarmee je al op 75% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit. Ook fijn: dit supplement is zo puur mogelijk en daarmee vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige geur- en kleurstoffen, zoetstoffen en suikers.

–> Klik hier voor meer informatie over de Möller’s Omega-3 producten.

hoe krijg je voldoende vitamine D in de herfst en winter, tips en hoeveelheid

Tips voor voldoende vitamine D binnen in de herfst en winter

1. Probeer waar mogelijk, op alle spaarzame zonnige momenten een (lunchpauze)wandeling of een fietsrondje in de buitenlucht te maken met zoveel mogelijk onbedekte armen, handen en hoofd zodat je lichaam uit zichzelf een flinke shot vitamine D aan kan maken
2. haal extra vitamine D uit voeding en eet regelmatig vette vis (haring, forel, makreel en zalm), eieren of zuivelproducten waaraan het wordt toegevoegd zoals (plantaardige) melk, margarines en bak- en braadproducten
3. neem dagelijks een aanvullend supplement om je vitamine D waarde op peil te houden.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Möller’s Omega-3.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 13 september 2023 at 14:22

    Fijne tips.
    Moet een nieuwe voorraad kopen

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.