Lifestyle

Health | 3x Waarom de buitenlucht gezond voor je is

24 oktober 2023

buitenlucht voordelen gezondheid

Hoe aantrekkelijk het ook is om in de herfst en winter aan een soort van winterslaapje te doen en jezelf op te krullen op de bank onder een dekentje en kaarsen om je heen, het is toch echt belangrijk om dagelijks in de buitenlucht te zijn. Buiten zijn en de frisse lucht inademen heeft namelijk een aantal heel erg fijne voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid.

buitenlucht voordelen gezondheid

Health | De voordelen van buitenlucht op je gezondheid

De aanmaak van vitamine D

Veel processen in je lichaam zijn afhankelijk van de buitenlucht, en dan met name van daglicht. Denk bijvoorbeeld aan misschien wel de belangrijkste: je lichaam maakt vitamine D aan door buiten te zijn. En vitamine D is heel belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden en het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem, hoe je je mentaal voelt en op je spieren. Probeer dus ook in de herfst en winter iedere dag buiten te zijn tijdens de meest lichte momenten, het liefst met ontblote handen, hals en gezicht. Denk aan een (extra) wandeling met je hond, de kinderen met de fiets of wandelend brengen en ophalen van en naar school, een wandeling tijdens de lunchpauze of wat boodschapjes op de fiets of te voet halen.

Een betere nachtrust

Ook je waak- en slaapritme reguleert zichzelf beter, wanneer we meer in de buitenlucht zijn in het natuurlijk licht met de processen van zonsopkomst tot zonsondergang. Zo krijgt je lichaam energie wanneer het nodig heeft en wordt er melatonine aangemaakt vanaf dat de schemer haar intrede doet, en dit bevordert je nachtrust omdat je sneller in slaap zal vallen en beter door zal slapen.

Minder stress

Je hoort het vast niet voor het eerst: alleen al het zién van de kleur groen vermindert stressgevoelens, maakt ons meer ontspannen en geeft zelfs het ‘gelukshormoon’ serotonine aan ons lichaam. Combineer de voordelen van frisse buitenlucht met wandelen, zodat je ook nog wat extra lichaamsbeweging krijgt, maar probeer dus tijdens je wandeling of fietsrondje zoveel mogelijk in de natuur te zijn; of het nu in het bos, op de hei, door een park of langs de weilanden op is. Ontstressen maar!

Okee okee, als het nu echt de hele dag door regent kan het een behoorlijke uitdaging zijn om toch nog even naar buiten te gaan voor wat frisse lucht. En natuurlijk is het het beste om je dagelijkse portie buitenlucht te combineren met een beetje lichaamsbeweging, maar als het echt niet anders kan dan is even een tijdje in stilte zitten met wat diepe ademhalingsoefeningen en/of een kop thee ook een goed idee en dat kan natuurlijk ook prima vanaf je eigen tuinbank op je balkon, terras of in je tuin. Tip: zet deze in de herfst en winter in een beschutte hoek of onder een overkapping.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*