Beauty

Q&A | Hoe vind je een goede arts of kliniek voor een cosmetische ingreep?

21 oktober 2023

tips voor het vinden van een goede arts of kliniek voor een cosmetische ingreep

Eén van de meest gestelde vragen na mijn behandeling met traangootfillers is toch wel hoe je nu weet wat een goede arts of kliniek is voor een cosmetische ingreep. Ten eerste is de stap ernaartoe al best spannend en daarnaast is bijvoorbeeld een behandeling met botox of fillers niet iets dat zomaar iedereen mag of kan doen. Je hebt tenslotte geen zin in eventuele complicaties en resultaten die tegenvallen. Ook ik vond dit in mijn aanloop naar een eerste behandeling best lastig om uit te zoeken.. In dit artikel hoop ik daar wat meer informatie over te kunnen delen, zodat je bij jouw zoektocht naar een kliniek en arts een goede keuze kan maken.

Tips voor het vinden van een goede arts en kliniek voor een cosmetische ingreep

Opleiding en registratie
Cosmetische behandelingen waarbij gebruik gemaakt wordt van botox en/of fillers mogen alleen uitgevoerd worden door een arts. Controleer daarom of de arts in het BIG-register geregistreerd staat. Is daarnaast de kliniek aangesloten bij de juiste beroepsorganisatie zoals lidmaatschap bij de NVCG en/of registratie bij het KNMG. Bekijk ook zeker het CV van een specifieke arts voor informatie over zijn of haar opleidingen, bijscholingen en specialisaties.

Ervaring
Naast dat een arts technisch kundig moet zijn door de kennis vanuit zijn of haar opleiding, wil je ook dat er voldoende ervaring in huis is. Hoeveel behandelingen zoals die je op het oog hebt worden er uitgevoerd bij de kliniek of door de arts? Het portfolio en de ervaring is ook zeker een belangrijke factor bij het maken van je keuze.

Reviews
Op de websites en social media kanalen van verschillende klinieken en artsen zijn geverifieerde reviews te vinden van eerdere klanten. Maar er zijn ook onafhankelijke reviewwebsites in deze sector te vinden; zoals Kliniekervaringen.nl en Zorgkaart Nederland. Ook kan je via Google een heel eind komen en is hier gigantisch veel informatie via te vinden. Heb je eenmaal een kliniek of een cosmetisch arts in gedachten, dan kan je nog specifieker zoeken. Doe dit op naam en zoek bijvoorbeeld op ‘ervaringen Dr. Wever’ of ‘ervaringen klinieknaam’ via Google.

Heb je enkel het type behandeling of operatie vast staan, maar nog geen idee welke arts of kliniek hier het beste bij aansluit, dan type je bijvoorbeeld ‘neuscorrecties’ in op Google, waarna er veel klinieken en artsen naar boven zullen komen. Via Google Afbeeldingen kan je vervolgens veel foto’s van resultaten bekijken en zal je al snel een gerichte naam van een kliniek of arts terug zien komen bij de resultaten die jou het meeste aanspreken.

Website & het lookbook
Tegenwoordig hebben veel klinieken heel mooie websites waarop veel informatie te vinden is. De stijl van de website, de teksten en de ‘over ons’ pagina’s zeggen heel veel over een kliniek en de artsen die er werken. En dat niet alleen, vaak zit er ook nog een lookbook bij waarop je voor- en nafoto’s van door hun uitgevoerde behandelingen kan bekijken. Een portfolio met veel foto’s dat ook nog regelmatig een update of aanvulling krijgt, geeft een heel mooi track record van de resultaten, ervaring en bekwaamheid van een arts weer.

Of wellicht is de kliniek of arts die je in gedachten hebt op social media te vinden? Via Facebook en Instagram worden regelmatig updates, behind the scenes van bijscholingsdagen en resultaten van ingrepen gedeeld. Probeer je hierbij te focussen op de specifieke ingreep of behandeling waar jij interesse in hebt en kijk heel kritisch naar de resultaten op de geplaatste voor- en nafoto’s. Sluiten deze aan bij wat jij in je hoofd hebt en wat jij mooi vindt?

Kennismaking
Als je tenslotte uitgekomen bent bij één of twee klinieken en/of artsen die jou aanspreken, dan is het aan te raden om een intakegesprek in te gaan plannen. Zo kan je persoonlijk kennismaken, krijg je informatie over de mogelijkheden, wellicht kan er met het maken en retoucheren van foto’s een beeld getoond worden van de mogelijkheden en het te verwachten resultaat en last but not least: als je er eenmaal bent voel je al snel of je er op je gemak bent en er een goed gevoel bij hebt.

Zorg dat je bij dit kennismakingsgesprek goed voorbereid bent. Vraag naar de mogelijkheden, geef aan wat je wel – en ook zeker – wat je niet wil, vraag naar eventuele complicaties en de risico’s hierop en naar zijn of haar ervaring en specialisme. Een goede arts schrikt hier niet van terug, maar zal juist graag dit gesprek met je aan gaan.

Met bovenstaande checklist heb je alle informatie op een rij om hopelijk een goede keuze te kunnen maken voor de juiste arts en kliniek voor jouw gewenste behandeling. Succes!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een geschikte arts.