Lifestyle

Liefde | Wanneer is het tijd voor relatietherapie?

30 oktober 2023

wanneer relatietherapie vergoeding verzekering

Je hebt steeds vaker ruzies met je partner, er zijn meer irritaties of jullie relatie staat al een tijdje onder druk.. Wanneer er in je leven van alles verandert maar je relatie niet mee verandert, of wanneer er bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden kunnen er relatieproblemen ontstaan. Dat zorgt er vaak voor dat het met de liefde en intimiteit ook minder loopt en je minder lekker in je vel zit. Iets dat een groot effect kan hebben op jou, je partner en jullie relatie. Mocht je er beide hetzelfde in staan en een toekomst samen zien, dan kan relatietherapie een mogelijkheid zijn om weer dichter naar elkaar te komen..

Relatieproblemen

Hoewel mensen verschillen en iedere relatie anders is, zijn er toch een aantal factoren die een grote rol spelen bij het ontstaan van relatieproblemen:

Opposites attract

Hoewel tegenpolen elkaar vaak aantrekken, kan dit later in de relatie juist zorgen voor relatieproblemen. Mensen houden het langer vol met een partner met wie ze veel gelijkenis hebben. De relatie kan moeizamer verlopen wanneer jij en je partner veel van elkaar verschillen en bepaalde verschillen niet van elkaar accepteren. De één wil bijvoorbeeld graag op stap in het weekend, terwijl de ander wil bijkomen van een drukke werkweek. Of nog ingewikkelder; de één heeft een kinderwens terwijl de ander dit juist niet ziet zitten, of jullie houden er beide heel andere opvoedingsmethodes op na.

Maar ook stress of psychische problemen, zoals burn-out klachten of depressie, bij jou of je partner kunnen ervoor zorgen dat je je hieraan gaat irriteren. Hierdoor komt jullie relatie onder druk te staan.

Lees ook: De invloed van een gezonde leefstijl op je zorgpremie (onderzoek & info)

wanneer relatietherapie vergoeding verzekering

Gebrek aan communicatie

Goede communicatie is de belangrijkste basis voor een goede relatie. Hoe makkelijk dit ook klinkt, er zijn eindeloos veel dingen die mis kunnen gaan in de communicatie. Zo kan het zijn dat jullie niet uitspreken wat je dwars zit. Of dit misschien wel doen, maar dat de boodschap helaas niet goed over komt. Dit kan ervoor zorgen dat jij of je partner het gevoel krijgt dat er niet geluisterd wordt of dat je niet begrepen wordt en dit kan weer leiden tot frustratie.

Externe factoren

Ook stressvolle situaties of ingrijpende gebeurtenissen hebben grote invloed op je relatie. Denk aan een hoge werkdruk, een miskraam of ongewenste zwangerschap, familieproblemen, het overlijden van een dierbare, onvruchtbaarheid, een verhuizing en uitdagingen in de opvoeding van de kinderen. Elk koppel krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Naast dat zo’n situatie ervoor zorgt dat je al minder lekker in je vel zit, legt dit ook meer druk op je relatie.

Maar ook positieve gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op je relatie. Het krijgen van een kindje kan meer spanning met zich meebrengen, net als het krijgen van een puppy of een verandering van carrière door een nieuwe baan of studie. Er zijn dus veel verschillende dingen die een relatie op de proef kunnen stellen.

Lees ook: Tips voor het afsluiten van een passende zorgverzekering voor je kind

wanneer relatietherapie vergoeding verzekering

Valt relatietherapie onder vergoeding van de verzekering?

Elk koppel heeft weleens last van relatieproblemen, maar vaak kan je hier met gezond verstand, gesprekken en veel liefde alsnog uitkomen. Maar merk je dat jullie langdurig minder tijd voor elkaar maken en blijft goed met elkaar communiceren lastig? Vooral als je samen niet de relatieproblemen kan oplossen kan dit ervoor gaan zorgen dat je gaat twijfelen of je wel samen verder moet gaan. Het kan dan verstandig zijn om dan bijvoorbeeld een relatietherapeut in te schakelen. Vooral als je tot de conclusie komt dat de relatie nog te verbeteren valt of dat er negatieve patronen zijn die doorbroken moeten worden. Zodat je hopelijk daarna samen weer positief en liefdevol in de relatie zal staan.

Wanneer je overweegt om relatietherapie in te zetten, is het slim om te kijken of je zorgverzekering de kosten eventueel kan vergoeden. Het einde van het jaar nadert snel, dus het is nu een goed moment om je zorgverzekering voor 2024 tegen het licht te houden en te kijken welke dekking je eventueel nodig hebt voor relatietherapie. Dit valt namelijk niet onder de dekking vanuit het basispakket/de basisverzekering, maar er zijn veel mogelijkheden vanuit de aanvullende verzekering en/of extra pakketten bij de zorgverzekeraar. Het kan zeker lonen om hiernaar te kijken en eventueel over te stappen of een ander extra pakket af te sluiten.

–> Twijfel je over je relatie, is er iets gebeurd of merk je dat je gevoelens veranderen voor je partner? Maak dit dan zo snel mogelijk bespreekbaar en doe dit met volle aandacht, dus zonder afleiding van televisie, telefoons en/of kinderen. Zo maak je de drempel niet steeds hoger voor jezelf en geef je je partner – en dus ook je relatie – de meest eerlijke kans op vooruitgang.

*