Huis & interieur

Home | Geef je interieur een nieuwe look met behang

25 november 2023

behangen tips stappenplan inspiratie

Vaak wordt er gekozen voor een andere kleur muurverf als het om een mini make-over van het interieur gaat. Je kan ermee in een paar uur en relatief weinig moeite een ruimte een andere uitstraling mee geven. Helaas wordt de optie voor behang wat minder vaak gekozen en dat terwijl het zoveel kan doen voor je interieur! Je kan er namelijk een ruimte niet alleen een andere kleur mee geven, maar er is ook enorm veel mogelijk qua stijlen, printjes en texturen, van romantische bloemen tot bijvoorbeeld een stoere en industriële uitstraling met een undone wall zoals hierboven op de foto. In dit artikel wat leuke behang inspiratie én een stappenplan om te gaan behangen.

‘Lees ook: Interieur tips voor het inrichten van de tienerkamer.’

behangen tips stappenplan inspiratie behangen tips stappenplan inspiratie

Wat heb je nodig om te behangen?

First things first, want het hangt er natuurlijk wel vanaf wat de ondergrond is waarop het behang zal gaan komen. Moet er misschien nog eerst oud behang verwijderd worden of gaatjes gevuld en een muur geëgaliseerd worden? Over een gladde wand met enkel muurverf kan je gewoon heen behangen maar voor al het andere heb je wel wat voorwerk nodig. Gelukkig kan je bij de bouwmarkt tegenwoordig veel apparatuur huren om bepaalde klusjes makkelijker te maken, maar als je heel wat klusjes en een verbouwing voor de boeg hebt kan je natuurlijk ook één en ander aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een behangtafel, een behangperforator om je oude behang makkelijker te kunnen verwijderen of een vlakschuurmachine of wandschuurmachine kopen voor het egaliseren van muren en wanden.

Nu je een gladde wand als basis hebt kan je dan echt aan de slag en daar heb je de volgende materialen voor nodig:

– leuk behang (let op hetzelfde batchnummer bij meerdere rollen)
– behanglijm passend bij de ondergrond en type behang
– kwast en roller voor de behanglijm
– rooster voor de behanglijm
– een stanleymes
– loodlijn en/of waterpas
– nadenroller
– behangtafel
– schaar
– rolmaat
– trap
– spons of doek
– behangliniaal
– hulp van een vriend(in).

behangen tips stappenplan inspiratie behangen tips stappenplan inspiratie

Stappenplan | Hoe behang je?

1. Zorg dat je muur vrij is van haakjes, maak de muur stofvrij, vul eventuele gaatjes op, verwijder eventueel oud behang en egaliseer waar nodig. Is je muur sterk zuigend dan is een voorstrijkmiddel nodig zodat het behang goed kan hechten. Verwijder ook eventuele stopcontactdoosjes.
2. Meet de hoogte van je muur op en knip behangbanen zo’n tien centimeter langer dan je nodig hebt. Heb je behang met een doorlopende print, hou dit patroon dan goed in de gaten bij deze stap want dan kan het zijn dat je meer of minder speling nodig hebt.
3. Zet met een loodlijn of een lange waterpas en een potlood een loodrechte lijn op de muur. Zo kan je de eerste baan straks recht ophangen als basis voor de rest.
4. Maak de behanglijm klaar volgens de verpakking of open je kant-en-klare behanglijm en roer deze goed door. Breng vervolgens voldoende lijm aan op de muur, van plint tot plafond en iets breder dan de behangrol breed is.
5. Smeer de behangbaan in met behanglijm, vouw voorzichtig dicht en je bent klaar om te beginnen!
6. Begin met het aanbrengen van de eerste baan behang, zorg hiervoor dat je niet in de hoek begint maar een stukje er vanaf zodat er geen ‘harde’ lijn of doorbreking in het patroon voorkomt in de hoek. Druk het behang voorzichtig aan, van boven naar beneden en gebruik een stanleymes en de liniaal om het behang bij het plafond en bij de plint op maat te snijden.
7. Onthoud waar lichtschakelaas zitten, zodat je hier later met het stanleymes behang kan uitsnijden en daar dan de stopcontactdoosjes weer overheen kan plaatsen voor een superstrak resultaat.
8. Veeg grote luchtbellen zoveel mogelijk weg, de kleinere trekken vanzelf weg wanneer de lijm droogt.
9. Breng de volgende banen één voor één aan en gebruik een nadenroller om de naden mooi plat tegen elkaar te werken.
10. Haal geknoeide behanglijm óp het behang zo snel mogelijk weg met een vochtige spons of doek om eventuele vlekken te voorkomen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*