Huis & interieur

Interieur inspiratie | 5x musthaves voor de tienerkamer

19 november 2023

interieur inspiratie, tienerkamer, slaapkamer tiener

De slaapkamer voor je kind gaat duidelijk door een aantal fases heen wanneer ze ouder worden. Van een babykamer die vooral heel geborgen en ‘zacht’ is, naar een slaap- en speelkamer tot een kamer die steeds meer een soort van privé-appartementje-in-een-huis wanneer je kind een tiener wordt. En dat is logisch, want er gebeurt zoveel meer dan alleen slapen! Denk aan spelen en kletsen met vrienden en vriendinnen, tot lezen, knutselen en huiswerk maken aan een bureau en misschien zelfs gamen en televisie kijken. En daar komt dit artikel met interieur inspiratie voor de tienerkamer de hoek om kijken, met een aantal musthaves die eigenlijk niet mogen ontbreken!

‘Lees ook: Interieur tips | Spelen met kleurcontrast in je interieur.’

interieur inspiratie, tienerkamer, slaapkamer tiener interieur inspiratie, tienerkamer, slaapkamer tiener

Interieur inspiratie | Dit is onmisbaar voor in de tienerkamer

1. Een bed
Het is misschien een inkoppertje wanneer we het over een slaapkamer hebben, maar dan is er nog zo enorm veel keuze in bedden! Kijk niet alleen rond in de bekende woonwinkels, want ook online – zoals bij een webwinkel als OTTO – hebben ze heel veel keuze. Is de kamer wat kleiner, dan is het heel erg handig om te kijken naar een hoogslaper zodat het bed op hoogte is en zo ruimte ontstaat voor een leuke zithoek of zelfs een heel bureau onder het bed. Ook kan een slaapbank een heel erg leuk idee zijn, zeker wanneer je tiener echt al een stukje ouder is en de volwassen leeftijd bereikt. Zo hebben ze overdag een fijne zitplek om op te hangen, gamen en lezen en kunnen ze dit in de avond uittrekken tot een volwaardig tweepersoonsbed.

–> Vergeet ook zeker niet te denken aan een kwalitatief goed matras en hoofdkussen zodat het groeiende lichaam goed ondersteund wordt en om de o-zo nodige nachtrust te bevorderen.

2. Een bureau
Zeker wanneer je kind steeds meer te maken heeft met huiswerk, studeren en een eigen laptop of computer heeft, dan is een bureau onmisbaar op de tienerslaapkamer. Je kan hiervoor kiezen voor een standaard bureau of eentje met opbergruimte erin verwerkt, maar je kan ook kiezen voor een (kleine) eettafel. Dit geeft net even wat meer mogelijkheden, er kunnen een paar stoelen aan gezet worden voor wanneer ze samen met vrienden gaan studeren of aan een project gaan werken en bijvoorbeeld een rond model geeft net even wat meer sfeer. Hier moet je natuurlijk wel de ruimte hebben, maar er zijn bijvoorbeeld ook uitschuifbare modellen om wat te kunnen ‘spelen’ binnen een ruimte. Vergeet ook niet een goed ondersteunende (bureau)stoel nu je kind steeds groter wordt.

–> Vergeet ook niet voldoende opbergruimte te creëren voor al hun school- of studiespullen, boeken, tijdschriften, hobby- en knutselspullen, speelgoed, games.. Door bijvoorbeeld te kiezen voor één grote kast met deuren heb je hier ruimte voldoende voor, maar kan je ook alles uit het zicht opruimen. Dit geeft veel meer rust dan meerdere kleine opbergmeubels, opbergbakken of bijvoorbeeld manden die vaak verspreid door de kamer staan.

interieur inspiratie, tienerkamer, slaapkamer tiener

3. Een zithoek(je)
Je moet er misschien wel gezegend mee zijn met een wat grotere ruimte, maar kinderen vinden het heel erg fijn als ze een eigen zithoekje hebben op hun slaapkamer. Fijn om lekker te lezen, te kletsen of bijvoorbeeld televisie te kijken of te gamen wanneer ze een eigen scherm op de kamer hebben. Heel tof zijn bijvoorbeeld zitzakken of een loveseat, maar mocht je hier net de ruimte voor hebben dan kan je er ook creatiever mee omgaan; denk bijvoorbeeld aan die slaapbank die zo een dubbele functie heeft, of een bedbank-model waarbij overdag de deken ingestopt kan worden en met lekker veel gezellige kussentjes net een bank gecreëerd kan worden.

4. De juiste sfeer
Vaak begint de kinderkamer heel zacht en lieflijk qua kleurtjes en merk je dat deze steeds wat ‘stoerder’ wordt als de kinderen ouder worden. Het is ook nog eens enorm leuk om hier af en toe met je kind samen mee bezig te zijn; wat past bij de persoonlijkheid van je kind, welke kleuren en prints vinden ze mooi en wat willen ze dat hun kamer uitstraalt? Laat je kind meebeslissen over de kleur van de muren, gordijnen, meubels en accessoires zoals een dekbedovertrek en dergelijke en pak ook het klussen zelf samen aan. Zo zullen ze helemaal trots en blij met hun eigen ruimte zijn!

interieur inspiratie, tienerkamer, slaapkamer tiener

5. A personal touch
Niets zo leuk als een kinderslaapkamer die echt als ‘hun eigen ruimte’ aanvoelt. Onmisbaar hierbij is die personal touch. Heeft je kind een favoriete hobby, is hij of zij ergens fan van, beoefenen ze al jaren dezelfde sport of zijn ze bijvoorbeeld zelf heel erg creatief? Laat dit dan terugkomen in hun slaapkamer door foto’s, eventuele bekers, vaantjes, kleine herinneringen en het uitstallen van eigen creaties. Dit kan op een hoekje van het bureau, door het maken van een fotowand van plint tot plafond, wellicht zelfs een tof fotobehang laten maken van een (detail of uitvergroot) zelfgemaakte foto of een vitrinekast waarin een verzameling kan worden uitgestald.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.