Beauty

How to | Tips voor het uitzoeken van een nieuw parfum

28 november 2023

nieuw parfum kopen tips, waar op letten

In de middeleeuwen werd parfum gebruikt om onaangename geuren te verdoezelen en waren de grondstoffen voor parfum zo duur dat enkel de rijke adel zich dit luxeproduct kon veroorloven. Inmiddels is parfum niet meer weg te denken uit ons dagelijks beautyritueel en is er voor ieder budget wat naar wens te vinden. En toch kan de zoektocht naar een nieuw dames parfum behoorlijk uitdagend zijn en blijft het zonde als je een miskoop doet. Daarom in dit artikel een aantal tips voor het uitzoeken van een nieuw geurtje, dat misschien wel jouw nieuwe favoriet wordt!

‘Lees ook: Parfum review | Billie Eilish No 2 eau de parfum.’

nieuw parfum kopen tips, waar op letten

Hoe vind je een nieuw parfum dat bij je past?

Testen van parfum

Je herkent het vast: je ruikt het nieuwe geurtje van je vriendin, raakt helemaal enthousiast, schaft hem aan en hij blijkt bij jou lang niet zo lekker te ruiken als in je herinnering. Vaak heeft dit te maken met een combinatie aan factoren, omdat een parfum echt moet passen bij een type en persoonlijkheid, maar ook de pH-waarde van je huid en je hormoonbalans hebben invloed op hoe een parfum bij je ruikt. Het is daarom altijd slim om een parfum voor aankoop te testen op je eigen huid. Vraag eens aan je vriendin of je haar geurtje mag proberen of probeer een sample uit de parfumerie. Zo kan je – op je huid, niet enkel op een papiertje – ruiken hoe een geur combineert met jouw huid en zich door de dag heen ontwikkelt.

De geurnoten in een parfum

Elk parfum bestaat uit verschillende geurnoten. De topnoten zijn de geuren die je direct bij de eerste spray ruikt, maar zijn ook de noten die als eerste vervliegen. Vervolgens opent de geur zich naar de hartnoten, deze blijven vaak een stuk langer terug te ruiken. Als laatste ga je door naar de volgende laag, de basisnoten, die de geur de warmte en diepte geven en vaak ook het langst blijven hangen. Als een parfum goed opgebouwd is ga je dus door de dag heen merken hoe een geur zich ontwikkelt en dat maakt een goed parfum juist zo interessant.

Bovendien, als je eenmaal weet welke geurnoten in jouw favoriete parfum zitten dan kan je hierop gaan zoeken om naar vergelijkbare geurnoten te zoeken. Dit kan wat tijd en uitzoekwerk kosten, maar stiekem vind ik dat persoonlijk wel leuk omdat je zo meer parfums leert kennen en wellicht tot een heel verrassend nieuw parfum uit kan komen.

Is jouw favoriete parfum bijvoorbeeld Black Opium van YSL dan zitten daar de volgende geurnoten in:

Topnoten: peer, roze peper, oranjebloesem
Harnoten: koffie, jasmijn, amandel, zoethout
Basisnoten: vanille, patchoeli, kasjmierhout, cederhout.

Door bijvoorbeeld op een website als Fragrantica.com te gaan zoeken op deze geurnoten, de reviews door te snuffelen en te kijken welke parfums in dezelfde geurfamilie vallen kom je wellicht op heel interessante geuren uit die ook goed bij jou zullen passen. Een blind buy is dan alsnog wel tricky, dus probeer dan eerst weer te kijken of je een sample kan uitproberen voor je een miskoop doet..

Het seizoen

Je hebt mensen die echt één signature scent hebben waar je ze aan kan herkennen en die ze het hele jaar door dragen. Maar, persoonlijk merk ik toch dat ik duidelijk mijn parfumkeuzes ook van het seizoen af laat hangen. Zo vind ik in de lente en zomer vaak de frissere, meer bloemige en iets lichtere geuren lekkerder en kies ik in de herfst en winter voor zwaardere geuren met meer warmte en diepte die me echt dat cocoon-gevoel kunnen geven. Zo kan je een persoonlijke geurcollectie ontwikkelen om het hele jaar door een keuze uit te kunnen maken.

Nog meer tips

wat voor type ben je? Vaak zijn parfums in te delen in bijvoorbeeld romantisch, sportief, zakelijk.. en bedenk ook goed voor welke gelegenheid je een nieuw parfum zoekt. Want een sensueel en wat zwaarder parfum kan dan wel perfect zijn voor een etentje of een date, maar kan net even wat teveel zijn voor een dagje werken op kantoor ;)
Hoe ziet de flacon eruit? Merk je dat je in jouw parfumcollectie voornamelijk flacons in een bepaalde kleurfamilie hebt staan, dan valt jouw nieuwe parfum vaak ook binnen deze ‘kleuren’. Zo zijn lichtere en frissere geuren vaak (licht)blauw tot groen, kruidige en sensuele geuren eerder rood tot zwart en romantische en bloemige geuren zitten dan weer vaak in de roze tinten.
Kies de juiste intensiteit. Zo ruikt een eau de toilette heel licht en is dit vaak wat subtieler en is een eau de parfum vaak intenser en ‘zwaarder’. Het één is dus vaak meer geschikt voor overdag, de ander voor in de avond. Maar ook: een eau de toilette blijft vaak wat korter terug te ruiken en een eau de parfum vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat herkenbaar.
Houd rekening met je huidtype: een geur blijft op een droge huid minder goed hangen en dus vaak beter op een wat vettere huid. Met een droge huid kan je dus beter voor een eau de parfum kiezen als je wilt dat een parfum niet te snel vervliegt.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.