Lifestyle

Expertblog | Wanneer is alcohol een verslaving?

13 november 2023

stoppen met alcohol, wanneer alcoholverslaving, effecten stoppen met drinken

We zien het steeds vaker voorbijkomen; bekende Nederlanders en online personalities/influencers die delen dat ze stoppen met het drinken van alcohol. Er worden boeken, artikelen en blogs geschreven om hun persoonlijke ervaring en reis hierin te delen en je merkt vooral dat het hele gesprekken op gang brengt. Want vanaf welk punt is het nog ‘af en toe een glaasje drinken voor de gezelligheid’ en vanaf welk punt is het een alcoholverslaving? Zeker in een maatschappij waar een drankje bij de borrel, bij een etentje, een avondje uit, wanneer er wat te vieren is (hoe klein dan ook) of simpelweg ‘omdat het weekend is’ zo verbonden is met ons sociale leven en je zelfs als ongezellig wordt bestempeld wanneer je niet meedrinkt.. Maar wanneer heb je een alcoholverslaving, wat is het effect van stoppen met alcohol en wat als je hier hulp bij nodig hebt?

Wanneer heb je een alcoholverslaving?

Kortgezegd ben je verslaafd aan alcohol wanneer je er verlangens naar hebt gedurende de dag en er standaard teveel van inneemt gedurende de week. Er wordt gesproken van een alcoholverslaving wanneer je er afhankelijk van bent geworden, niet meer zonder kan en het invloed heeft op je functioneren. Het is lastig om het label te plakken bij een x aantal glazen per week, maar als stelregel geldt: meer dan twee tot drie alcoholconsumpties per dag of standaard iedere week in één keer (dag/avond) een grote hoeveelheid. Omgerekend zou het bij mannen om zo’n 21 consumpties per week en bij vrouwen om zo’n 14 gemiddelde consumpties. Maar voor de definitie van alcoholverslaving is niet zo zeer het aantal glazen, maar wel de geestelijke en/of lichamelijke afhankelijkheid een belangrijke factor.

De positieve effecten van stoppen met alcohol

Regelmatig alcohol drinken heeft zijn impact op zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het kan moeilijk zijn om ermee te stoppen, maar wellicht is dit rijtje met de positieve effecten van stoppen met alcohol een houvast:

– wat je al snel zal merken: je hebt geen katers meer. Oftewel niet meer opstaan met hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid
– je zal sneller in kunnen slapen en beter door kunnen slapen
– je zal je lichamelijk energieker gaan voelen en mentaal scherper zijn
– je krikt je weerstand omhoog en zal dus minder vaak last hebben van ziekte(verschijnselen)
– je huid zal er beter uit gaan zien. Alcohol droogt namelijk de huid uit en laat deze er doffer uitzien
– je bloeddruk en gewicht gaan weer naar gezonde(re) waardes
– win-win: je zal geld besparen, leuk om een mooi doel voor ogen te nemen om voor te gaan sparen!

Hulp bij stoppen met alcohol

Drink jij dagelijks of wekelijks teveel, denk je dat je verslaafd bent aan alcohol en wil je gaan stoppen met drinken, zorg dan dat je de juiste hulp krijgt. In één keer stoppen wordt niet aangeraden omdat dit voor zowel lichamelijke en geestelijke ontwenningsverschijnselen kan zorgen zoals moodswings, trillen, angst of verwarring en slaapproblemen. Samen met een zorgverlener kan er aan een plan van aanpak gewerkt worden, waardoor ook de kans op terugval wordt verkleind.

Ook wanneer je twijfels hebt bij iemand in je naaste omgeving en herken je signalen van een verslaving aan alcohol, dan is het belangrijk om op een gepast moment hierover met hem of haar in gesprek te gaan en je zorgen te uiten. Je kan een volwassen persoon niet dwingen om in therapie te gaan of de stap te maken naar verslavingszorg, maar je kan wel in gesprek gaan, informatie en zijn of haar opties delen. En laat vooral blijken dat je er bent voor iemand, voor een goed gesprek of een vorm van afleiding zoals een wandeling of om iets anders gezamenlijk te ondernemen.

*