Beauty Lifestyle

11 x De beste tips tegen een droge huid in de herfst en winter

8 november 2023

de beste tips tegen een droge huid in de herfst en winter, gezicht en lichaam

Door onder andere lagere temperaturen en guur weer buiten, grote temperatuurswisselingen tussen binnen en buiten en een te lage luchtvochtigheid in huizen en kantoren heb je in de herfst en winter vaker last van een droge huid. En dat merk je aan een trekkerig gevoel, vervelende velletjes, droge en gebarsten lippen, een huid die sneller rood en/of geïrriteerd is en een doffe huid waarbij de natuurlijke glow ver te zoeken is. Gelukkig kan je dit met een aantal kleine veranderingen in je routine heel goed zelf aanpakken. In dit artikel deel ik dan ook graag de 11 beste tips tegen een droge huid met je!

‘Lees ook: Health | Wat is omega 3 (en waarom is dit zo gezond voor je).’

de beste tips tegen een droge huid in de herfst en winter, gezicht en lichaam

Wat kan ik doen aan een droge huid?

Verzorging van binnenuit

Ik geloof er sterk in dat je je huid van binnenuit kan helpen en verzorgen en denk dat we dit vaker als een holistisch geheel zouden moeten zien. Daarom noem ik deze tip als eerste voordat alle tips met betrekking tot huidverzorging gaan komen :) Door met liefde voor je lichaam te zorgen met voldoende beweging, genoeg water te drinken en gevarieerd te eten met een goede balans in eiwitten, vezels en vitamines zal je merken dat je niet alleen algeheel meer energie hebt en lekkerder in je vel zal zitten, maar ook je huid er voordelen bij zal hebben.

1. Drink voldoende gedurende de dag, zeker wanneer je veel tijd binnen doorbrengt waar de luchtvochtigheid vaak te laag is zoals in de meeste huizen en op werkplekken zoals kantoren. Hydratatie van binnenuit is niet alleen goed voor je lichaam, maar draagt ook bij aan een meer gehydrateerde huid. Win-win!

2. Zorg voor voldoende goede vetten in je dieet; denk aan wat olijfolie over je salade, een handje noten als tussendoortje, pure pindakaas als broodbeleg, avocado in je salade of geprakt op brood (heerlijk met een eitje en wat peper en zout) en hier en daar een portie ‘vette’ vis. Bovendien krijg je met deze voedingsstoffen ook meer vitamine D binnen, iets waar we in de herfst en winter vaak een tekort aan hebben omdat we minder zonlicht tot onze beschikking hebben.

3. Wist je dat een droge huid ook een symptoom kan zijn van een tekort aan vitamine D? Het kan dus zeker in de herfst en winter aan te raden zijn om dit aan te vullen met een supplement. Zelf gebruik ik hier heel trouw de Möller’s Omega-3 producten voor die verkrijgbaar zijn in vloeibare vorm of als capsules, waarvan de vloeibare variant er ook in lekkere smaken (en zelfs een tutti-frutti voor kids) is. Een kleine moeite, maar je hebt met één dagelijkse portie voldoende vitamine D binnen met als extra daarbovenop gezonde omega-3 vetzuren (DHA en EPA) en vitamine A en E.

de beste tips tegen een droge huid in de herfst en winter, gezicht en lichaam

Huidverzorging bij een droge huid

First things first voor als het eigenlijk al te laat is en je hebt aanwezige velletjes op je lippen, handen of gezicht: ga hier niet aan trekken of pulken! Hierdoor heb je namelijk meer kans op huidbeschadigingen zoals kleine wondjes, die later weer kunnen overgaan in littekens of gekleurde (pigment)vlekjes en dat wil je voorkomen.

Mocht je merken dat je huid moeite heeft met de wisseling naar de koude seizoenen, dan is het tijd voor een verandering in je skincare routine. Je huid vraagt nu namelijk om rijkere en vollere producten die niet alleen hydrateren maar ook intensiever voeden, en dat het liefst in formules die mild zijn om je huidbarrière in balans te brengen en te versterken. Probeer dus producten met parfum, ‘harde’ alcoholen, sulfaten en hoge percentages zuren te vermijden en kies liever voor producten met ingrediënten als natuurlijke boters, cica, lipiden en plantaardige oliën.

1. Reinig je huid twee keer per dag, het liefst met een reinigingsolie of reinigingsbalsem en gebruik hierbij geen warm maar lauw water. In de ochtend kan je kiezen voor een milde micellaire lotion waarin al hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine verwerkt zit.

2. Kies voor milde peelings in de avond, zoals een exfoliant met lagere percentages AHA en/of BHA. Naast een heleboel andere voordelen helpen deze producten ook om je huid velletjesvrij te maken en zorgen ze ervoor dat overige producten uit je routine beter opgenomen kunnen worden. Vermijd producten met fysieke (voelbare) korreltjes omdat deze vaak te hard/grof van textuur zijn en kunnen zorgen voor minuscule huidbeschadigingen, zeker wanneer je deze ook nog te hard inmasseert..

3. Verwen je huid zo’n twee keer per week met een voedend gezichtsmasker, maar je kan hier ook een rijke gezichtscrème voor gebruiken die je in een wat vollere laag aanbrengt en waarvan je na zo’n 30 minuten het overtollig product met een tissue afneemt en de rest inmasseert over je gezicht, hals en decolleté.

4. Dit is dé tijd om een huidolie of gezichtsolie in je verzorgingsroutine op te nemen. Voeg een druppel of twee toe aan je nachtcrème of warm enkele druppels op tussen je vingertoppen en ‘druk’ de olie zachtjes op een gereinigde huid voordat je een nachtcrème aanbrengt.

5. Vergeet ook in de herfst en winter niet om iedere ochtend SPF aan te brengen en kies ook hierbij voor een meer voedende en rijkere formule.

6. Voor je lichaam geldt eigenlijk hetzelfde als voor je gezicht; gebruik zachte en milde reinigingsproducten, stap bijvoorbeeld over van een douchegel naar een douchecrème of douche-olie, en kies voor een bodybutter of huidolie die je direct na het douchen aanbrengt op een nog licht-vochtige huid zodat de formules diep in kunnen trekken om de huid intensief te voeden. Douche niet te warm en vermijd ook hier weer liever de scrubs met voelbare korreltjes en probeer eens je huid te dry brushen; dit bevordert de bloedsomloop, afvoer van afvalstoffen en het verwijderen van dode huidcellen en velletjes.

7. Heb je last van velletjes op je lippen? Probeer hier dan zeker niet aan te trekken, maar gebruik je tandenborstel als hulpje: haal de borstelkop zonder druk in kleine ronddraaiende bewegingen over je lippen om losse velletjes te verwijderen en smeer je lippen meerdere keren per dag in met een intensieve lipbalm. Zet bijvoorbeeld een lippenbalsem op een plankje of kastje bij de voordeur, zodat je iedere keer wanneer je de deur uitgaat automatisch je lippen voorziet van een laagje verzorging. Voorkomen is beter dan genezen!

8. Zet een tube handcrème naast je bed en eentje naast je werkplek zoals bij je computer. Doordat je hem zo in het zicht hebt staan zal je gedurende de dag al snel een aantal keer je handen insmeren en komt het ook in je avondroutine te zitten door je handen, nagelriemen en andere droge plekjes op je lichaam even snel in te smeren voor het slapen gaan. Een kleine moeite, maar het voorkomt schrale huid en te droge – en daardoor soms zelfs pijnlijke – plekjes op je handen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Möller’s Omega-3.

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.