Lifestyle

Expertblog | 10x fit en gezond de feestdagen door (tips)

9 december 2023

fit gezond feestdagen tips

De feestdagen zijn een geweldige verwarmende tijd om vooral veel plezier te maken met vrienden en familie, te genieten en mooie nieuwe herinneringen te maken. Maar het is vaak ook een periode waarbij je uit je normale regelmaat wordt gehaald.. Voor je gezondheid zijn dit tien uitdagingen die je kunt tegenkomen. Mét tips om er verstandig mee om te gaan, zodat je fit en gezond de feestdagen door komt!

‘Lees ook: Health | De voordelen van buitenlucht op je gezondheid.’

fit gezond feestdagen tips

Tips om fit en gezond te blijven tijdens de feestdagen

Laat naar bed

Tijdens de feestdagen lig je vaak laat in bed, waardoor je je de volgende dag duf en vermoeid kunt voelen. Als je dit wil voorkomen, kun je ervoor kiezen om alleen naar feestjes te gaan die niet tot diep in de nacht doorgaan, maar die bijvoorbeeld om elf uur eindigen.

Je kunt ook van tevoren met jezelf een bepaalde eindtijd afspreken of ervoor zorgen dat je kunt uitslapen. Hoewel de uren vóór twaalf uur dubbel tellen, gaat het er vooral om iedere nacht 7-8 uur slaap te krijgen. Mocht je de slaap niet kunnen vatten, dan kan een mineraal als magnesium helpen.

Zoete en hartige verleidingen

Tijdens de feestdagen zijn er allerlei zoete en hartige verleidingen in de vorm van kerstgebak en snacks. Als je zelf een feestje geeft, zorg dan voor voldoende gezonde opties voor jezelf en je gasten.

Denk bij gezonde snacks bijvoorbeeld aan groentedips en rolletjes met hüttenkäse en gerookte zalm. Kies kerstkransjes van extra pure chocola die gezoet zijn met stevia en maak een tulband van boekweitmeel en kokosbloesemsuiker. Laat jouw gastheer of gastvrouw ook van tevoren weten wat je gezonde eetvoorkeuren zijn als je bent uitgenodigd voor een feestje.

Veel zitten

Het is niet gemakkelijk om tijdens de feestdagen tijd vrij te maken voor beweging. Je bezoekt vrienden en familie met de auto en zit gezellig op de bank te kletsen en te genieten van lekkere hapjes. Ook de kerstbrunch en het kerstdiner breng je vaak zittend door.

Tijdens Oud en Nieuw kijk je de oudejaarsconference, vul je de avond met spelletjes rond de tafel of zit aan de bar met vrienden. Doorbreek dit zittende patroon en ga samen een strand- of boswandeling maken, doe beweegspelletjes in het park of begin de dag met yoga. Je zal merken dat je je veel fitter voelt als je je conditie op peil houdt.

Kerstfilms

Rond de kerst zijn er vaak leuke series en films te zien, waardoor je nóg meer tijd op de bank doorbrengt. Maak korte wandelingen tussen de series door, verdeel je huishoudelijke taken zo dat je elke 30 minuten opstaat en beweegt en doe gewoon wat eenvoudige stretchoefeningen en oefeningen ter plaatse om de spieren te laten werken en je bloed te laten circuleren.

Kerstbrunch

Heb je een kerstbrunch? Ga dan niet ’s ochtends vasten en vervolgens heel veel eten. Als je op de ochtend van de kerstbrunch honger hebt, eet dan iets lichts als fruit. Dan heb je tijdens de brunch geen reuzehonger. Dit zorgt ervoor dat je je niet overeet.

Gefrituurd eten

Veel voedsel dat we tijdens de feestdagen eten is gefrituurd en zit vol calorieën. Meer fruit en groenten opnemen in verschillende gerechten is een goede manier om de feestelijke uitspattingen te compenseren.

Groenten, fruit en andere natuurlijk voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels, mineralen en voedingsstoffen. Kortom, ze zijn de beste manier om bij te dragen aan een gezonde leefstijl en een fit gevoel. Je kunt je gezonde eetpatroon nog aanvullen met een goede multivitamine om alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Vol gevoel

Om een vol en opgeblazen gevoel na het kerstdiner te voorkomen, kun je het beste mindful eten. Dat betekent genieten van wat je eet door goed te kauwen en van het eten te genieten. Je neemt de tijd om te eten, let op de portiegrootte en stopt wanneer je je voldaan voelt. Dan voel je je aan het einde van de maaltijd aangenaam verzadigd.

Oliebollen (inclusief gezonder recept)

Oliebollen zijn heerlijk, maar ook heel vet en koolhydraatrijk. Maak zelf gezonde oliebollen uit de oven van havermeel, kwark en kokosolie. Bijvoorbeeld met dit recept:

Ingrediënten
– 200 g havermeel
– 200 g kwark
– 1 appel
– 1 eetlepel citroensap
– 20 g krenten
– 20 g rozijnen
– 1,5 ei
– 1 el extra vierge kokosolie, gesmolten
– 1 el honing
– 1 tl kaneelpoeder
– 1 el bakpoeder

Bereidingswijze
1. Schil de appel, snijd deze in kleine blokjes en besprenkel met citroensap. Laat even staan.
2. Wel de krenten en rozijnen in lauw water en laat even staan.
3. Meng de overige ingrediënten, behalve het meel, met elkaar.
4. Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken en haal zoveel mogelijk vocht weg door ze even met een theedoek droog te deppen.
5. Doe het havermeel, de gewelde krenten en rozijnen en de stukjes appel bij het beslag en meng dit goed met een lepel.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
7. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
8. Vorm met een ijsschep of 2 eetlepels balletjes van het oliebollendeeg en leg deze op de bakplaat. Dompel de lepels vóór iedere oliebol in een kommetje met lauw water, zodat het deeg niet blijft plakken.
9. Bak de oliebollen 20 à 30 minuten. Snijd een oliebol doormidden om te zien of deze gaar is. Hij is dan niet meer plakkerig van binnen.

Alcohol

Tijdens de feestdagen vloeit de alcohol vaak rijkelijk. Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel je wil drinken en neem na iedere alcoholische versnapering een glas water. Als je aan je maximum aan alcoholische drank zit, ga je over op bruiswater met citroen of limoen.

Nieuwjaarsborrel

Heb je een nieuwjaarsborrel met vrienden, familie of werk in de agenda staan? Probeer dan de rest van de dag je normale ritme aan te houden als het op eten aankomt, zodat je simpelweg niet zoveel trek hebt. Maak tijdens de borrel bewuste keuzes en kies voor een paar hapjes waar je écht zin in hebt en kies voor één of twee glaasjes voor de gezelligheid.

Maar vooral: geniet van deze fijne warme dagen en maak er wat moois van!

*

Bronnen
Chaput, J-P. (2013). Seven to Eight Hours of Sleep a Night Is Associated with a Lower Prevalence of the Metabolic Syndrome and Reduced Overall Cardiometabolic Risk in Adults. PLoS One, 8(9), e72832.
– 
Slavin, J.L. et al. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in nutrition, 3(4), 506–516.
– Nelson, J.B. (2017). Mindful Eating: The Art of Presence While You Eat. Diabetes Spectrum, 30(3), 171–174.

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Daenelia
    Reply Daenelia 20 december 2023 at 20:08

    Volgens mij is het gewoon het beste om van de kerstdagen geen marathon te maken. Lekker op tijd opstaan, op tijd naar bed, gewoon je normale routine met eten en bewegen: kan best, en is ook gezellig.
    … of misschien is mijn normale leven al zo gezellig dat ik het niet extra gezellig hoef te maken voor kerst? :D

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.