Oohlala, wat een plaatje om te zien en wat een heerlijk product om in de keuken te hebben! Sinds kort ben ik trotse eigenaar van de Le Creuset broodpan en heb ik er al meerdere broden in gebakken die er telkens weer perfect uitkomen. Ik deelde al eens het resultaat in Instagram Stories en kreeg daar zoveel enthousiaste reacties en vragen op, waaruit bleek dat het duidelijk tijd is voor een review en Q&A over dit mooie item voor brood(bak)liefhebbers!
‘Lees ook: Recept voor perfecte hasselback aardappelen (met knoflookolie).’
Inhoudsopgave
Review | Le Creuset broodpan / Le Creuset bread oven
Deze broodpan van Le Creuset is, net als hun cult-braadpannen, gemaakt van geëmailleerd gietijzer en is geoptimaliseerd voor het bakken van brood. De eigenschappen van deze broodpan op een rij:
– de dunne bodem met een wat hogere afgeronde rand zorgt voor een gelijkmatige bruining
– door de vorm van de deksel (koepel-/belvormig, zoals een ’cloche’) krijg je een perfecte warmteverdeling; doordat hitte en stoom goed worden vastgehouden en gecirculeerd krijg je een mooi gevormd brood met knapperige korst
– de pan is ovenbestendig tot 260C en kan ook gebruikt worden op de elektrische, keramische, gas- en inductie- kookplaat
– de pan komt met een levenslange garantie
– in dit artikel zie je de broodpan in de kleur Cerise (kersenrood)
– het zwarte email aan de binnenkant zorgt ervoor dat de pan makkelijk schoon te maken is
– de ringen op de bodem zorgen voor een goede luchtcirculatie, dat het deeg tijdens het bakken niet vastkleeft waardoor het brood na de baktijd zonder kleven uit de pan te halen is én geeft zelfs een knapperige bodem
– en: hoe enorm leuk is het logo van Le Creuset dat in je brood komt te staan als ‘stempel’.
Prijs en verkrijgbaarheid
De Le Creuset broodpan heeft een adviesverkoopprijs van €259,00 en is verkrijgbaar in drie kleuren; cerise (kersenrood), volcanic (oranjerood) en satin black (mat zwart). Bij Knivesandtools kost deze pan op dit moment €196,84.
Knives and tools is een webwinkel waar je terecht kan voor allerlei kwaliteitsproducten met een specialisatie in onder andere keukenmessen, pannen en ander kookgerei, maar ook producten als zakmessen, verrekijkers en gear voor liefhebbers van het outdoor- en buitenleven. Een pluspunt is ook dat ze advies geven en veel uitgebreide informatie beschikbaar hebben, zodat je het maximale uit je gekochte items kan halen. Het is natuurlijk fijn om te investeren in mooie kwalitatieve producten zodat je hier jarenlang mee vooruit kan, maar ook leer je door de informatie en tips hoe je er het meeste uit kan halen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie set keukenmessen, maar dat je ook kan lezen hoe je de afzonderlijke messen het beste (en waarvoor) kan gebruiken en hoe je ze kan onderhouden.
Q&A | Jullie vragen over de Le Creuset broodpan beantwoord
Ik kreeg een aantal vragen binnen na het showen van de pan en het bakresultaat, hieronder beantwoord ik de meest voorkomende vragen inclusief aanvullingen zodat het naast de antwoorden ook een review geeft:
Moet je de broodpan invetten voor gebruik?
Op de website van Le Creuset staat dat je de bodem en de randen in moet vetten met boter, maar ik heb er verschillende broden in gemaakt en van alles uitgeprobeerd en ervaar dat invetten niet nodig is. Een klein beetje bloem over de bodem verdelen zorgt ervoor dat ieder brood zonder moeite loskomt met een lekkere knapperige bodem.
Moet je de broodpan voorverwarmen?
Ik denk dat dit antwoord vooral afhankelijk is per recept en persoonlijke voorkeur. Een voorverwarmde pan zorgt voor een maximale rijzing, maar zonder voorverwarmde pan vind ik het resultaat ook al lekker luchtig. Let op: de oven zelf moet je wé voorverwarmen.
Wat is de inhoud van de broodpan?
De broodpan heeft een diameter van 24 centimeter en een inhoud van 1.6 liter.
Kan je nadelen van de broodpan opnoemen?
Ik kan zeker opnoemen wat minder fijn aan dit product is: zo is de prijs behoorlijk aan de hoge kant, is de pan redelijk zwaar in gewicht en neemt hij flink wat ruimte in in de kast. Het is dus zeker een overweging die je zelf moet maken of je de ruimte hebt en de pan voldoende gaat gebruiken.
Kan de pan in de vaatwasser?
Volgens de website van Le Creuset is de broodpan vaatwasmachinebestendig, maar ik maak zo’n mooi item als deze liever schoon met de hand. Bovendien is er weinig schoonmaakwerk aan omdat brood nooit aanbakt of vastkleeft; even uitkloppen, een zacht sponsje of doekje met sop erdoor, afdrogen en klaar!
Kan je er alleen brood in bakken?
Zeker niet! Je kan de bodem van de pan ook gewoon op elektrisch, keramisch, gas en inductie gebruiken en er dus ook bijvoorbeeld vlees en groenten in bereiden. Of denk aan een langzaam gegaard stoofpotje uit de oven.. Daarnaast kan je er echt tig soorten brood in maken, van volkoren brood voor iedere dag tot borrelbrood met kruiden voor in het weekend of focaccia als bijgerecht, maar ook broodjes en zelfs verschillende zoete baksels.
Wat heeft je voorkeur: een broodbakmachine of deze broodpan?
Ik heb vroeger jarenlang gebruik gemaakt van een broodbakmachine dus kan het vergelijk zeker maken, maar denk dat het echt te maken heeft met persoonlijke voorkeur. Vers brood uit de broodbakmachine is gemakkelijker en minder bewerkelijk omdat het apparaat alle stappen voor je uitvoert. De totale tijd van begin tot eind is zowel met een broodbakmachine als voorbereiden met de hand, rijzen en afbakken in de broodpan redelijk gelijk en uit beide komt een lekker eindproduct. Het kost dus wel wat meer moeite, maar.. het resultaat uit de broodpan ziet er duidelijk veel mooier uit én heeft dan een echt perfect knapperige korst.
Wat geeft het beste resultaat?
Dat is heel erg afhankelijk van wat je wil maken en welk recept je gebruikt en het kan een beetje trial and error zijn omdat ook iedere oven weer net even wat anders werkt. Maar als het op brood aankomt merk ik dat het mooiste resultaat wordt gegeven door niet de hele baktijd het deksel erop te houden; ongeveer 2/3e van de tijd met deksel voor perfect gebruik van de stoomcirculatie en een goede rijzing en 1/3e van de tijd zonder deksel voor die perfect knapperige en goudbruine korst. Ook kan je de temperatuur in dit laatste deel zonder deksel gerust iets lager zetten heb ik gemerkt. Maar veel is toch wel een kwestie van uitproberen en persoonlijke voorkeur.
Welk recept heb je gebruikt voor het brood op de foto’s?
Ik heb voor de foto’s in dit artikel het Preppy Kitchen Artisan Bread recept gebruikt. Het was mijn eerste brood uit deze broodpan en ik zocht een eenvoudig basisrecept om wat uit te kunnen proberen. Eerlijk is eerlijk: het deeg was behoorlijk nat, terwijl alle inhoudsmaten goed omgerekend waren. Het resultaat was alsnog heel lekker, met een knapperige korst en een luchtige binnenkant, maar wel redelijk ‘vochtig’ en minder hoog gerezen dan ik hoopte. En ook lukte het insnijden (‘scoring’) daardoor minder goed en mooi.. Inmiddels krijg ik er ook zonder moeite mooie bolle broden uit, maar het is om te laten zien dat zelfs een eerste probeersel alsnog zeer goed lukte.
Ik heb persoonlijk in ieder geval heel erg veel plezier van de Le Creuset broodpan en ik snap wel waarom hij zelfs op Oprah’s Favorite Things list terecht kwam dit jaar. Het is niet alleen een plaatje om te zien – ik zou hem het liefst altijd op het aanrecht laten staan als eyecatcher – maar hij maakt ook echt perfect brood klaar. Iedere keer opnieuw is het brood prachtig om te zien, lekker knapperig, vol van smaak, luchtig en fluffy aan de binnenkant en heeft de korst een mooie kleur. Het hele gezin smult mee van alles wat erin klaar wordt gemaakt en het levert telkens weer complimentjes op :)
Liefs,
Desirée
Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥
*
Reacties op dit artikel
Een le creuset pan is een aanschaf voor het leven vind ik. Ik kook sinds kort op inductie en mijn braadpan warmt zoveel sneller op dan andere pannen. Zo’n broodpan lijkt me ook idéaal maar de prijs is voor mij toch wel een drempel