Lifestyle

Expertblog | Zo kan je iemand die verslaafd is helpen

21 januari 2024

hoe kan je iemand die verslaafd is helpen? tips en informatie

Wanneer je van dichtbij meemaakt dat iemand verslaafd is, dan wil je diegene natuurlijk heel erg graag helpen en hem of haar steunen in deze moeilijke periode. Maar, hoe kan je dit als vriend(in) of familielid het beste aanpakken en hoe kan je iemand die verslaafd is helpen? In dit artikel lees je een aantal tips die kunnen ondersteunen op weg naar herstel en een betere gezondheid.

‘Lees ook: Expertblog | Wat zijn de effecten van stoppen met alcohol?

hoe kan je iemand die verslaafd is helpen? tips en informatie

Hoe kan je iemand die verslaafd is helpen?

Laat weten dat je er bent

Dit klinkt als een open deur, maar het is het fijnste wat je kan doen wanneer iemand door een moeilijke periode heen gaat. Of het hierbij nu gaat om een alcoholverslaving, drugsverslaving, wanneer iemand stopt met roken of van een gokverslaving af probeert te komen. Zodra iemand zelf al de verslaving heeft erkent, eventueel een stap heeft gemaakt naar bijvoorbeeld een afkickkliniek drugs of op eigen kracht probeert van een verslaving af te komen.. naast de fysieke en mentale uitdagingen komt hier vaak schaamte om de hoek kijken waardoor iemand zich misschien sneller zal afzonderen.

Laat weten dat je er voor iemand bent, ga het gesprek met diegene aan en probeer dit zo open en positief mogelijk te doen en vooral een luisterend oor en een troostende schouder aan te bieden. Doe dit ergens waar je privé bent zodat er open gesproken kan worden of ga bijvoorbeeld samen een flink stuk wandelen in de natuur. Het is altijd fijn om te weten wat iemand al gedaan heeft en of er al professionele hulp is ingeschakeld, maar vraag vooral ook wat jíj zou kunnen doen om diegene te helpen en wat hij of zij prettig zal vinden als hulp in dit proces.

Zorg voor de juiste omgeving

Zeker wanneer iemand van een verslaving af probeert te komen die juist vaak in het uitgaansleven voorkomt – zoals drank, roken en drugs – zorg dan dat je met de ex-verslaafde niét naar dit soort plekken gaat, maar zoek andere plekken om samen leuke dingen te ondernemen. Dus niet een avondje stappen of naar het vertrouwde café gaan, maar bijvoorbeeld lekker lang tafelen in een fijn restaurantje, actieve uitstapjes maken of samen een toffe workshop volgen. Zo maak je én mooie nieuwe herinneringen samen, verdiep je jullie vriendschap of familieband en geef je vooral op een leuke manier afleiding in deze moeilijke periode in zijn of haar leven. Het mag natuurlijk vanzelfsprekend zijn dat je zelf dan ook niet gaat roken of alcohol drinken als je met iemand bent die juist van die verslaving af probeert te komen.

Verlaag de drempel naar professionele hulp

Hoe graag iemand ook wil stoppen met een specifieke verslaving en hoe sterk iemand dan ook mag zijn, vaak is professionele hulp aan te raden zodat je vriend(in) of familielid een grotere kans van slagen heeft om blijvend van de verslaving af te komen. Helaas zien veel mensen dit als een te grote stap om te nemen of zien ze zelf (nog) niet in dat dit een optie is. Als je iemand die verslaafd is wil helpen en niet goed weet hoe je dit aan moet pakken, of dit zelf te moeilijk vind om te doen, dan kan je helpen de drempel naar professionele hulp te verlagen. Laat weten welke mogelijkheden er zijn, van het contact opnemen met de huisarts tot wellicht een passende erkende zorgaanbieder zoals CACN Verslavingszorg als tip geven. Ook kan je op websites van dit soort zorginstellingen heel veel informatie vinden, en dat is voor jou als familielid of vriend(in) ook heel prettig zodat je je goed kan inlezen om juist nog beter te kunnen helpen in deze moeilijke periode zodat de ander weet dat hij/zij er niet alleen voor staat.

*