Lifestyle

Gadgetliefde | 12 tips voor mooie smartphone foto’s

18 januari 2024

mooie smartphone foto's tips, fotografie

Ik denk dat het voor velen van ons heel herkenbaar is: een bomvolle galerij met misschien wel duizenden foto’s. Zeker wanneer je veel met social media bezig bent, huisdieren en/of kinderen hebt of simpelweg de leuke momenten vast wil leggen als herinnering voor later pak je er al heel snel je telefoon bij. Met deze 12 fotografetips voor het maken van nog mooiere smartphone foto’s ga je er in ieder geval nog betere resultaten uit halen!

Fotografietips voor het maken van mooie smartphone foto’s

De juiste smartphone

De meeste nieuwe telefoons hebben erg goede specificaties als het op de camera aankomt waardoor je al snel mooie foto’s kan maken. Daarvoor hoef je dus zeker niet altijd het nieuwste van het nieuwste te hebben, maar de flagshipmodellen hebben wel vaak net even wat betere specs. Zo moet bijvoorbeeld de nieuwe Samsung S24 camera echt geweldig zijn voor fotografieliefhebbers. Maar, het hebben van indrukwekkende specificaties en snufjes maakt nog niet direct de mooiste foto’s ;) En daarbij komen de volgende tips dan weer goed van pas.

Spelen met de instellingen

Zeker wanneer je een nieuwe telefoon hebt of wanneer je aan de slag wil met het meer halen uit de camera van je telefoon, is het slim om de tijd te nemen om te spelen met de instellingen van je telefoon. Probeer niet teveel automatische functies en filters aan te zetten, omdat dit gek genoeg niet altijd ten goede komt in het eindresultaat met bijvoorbeeld de belichting, kleurtonen en scherptediepte. Je kan beter de foto zo ‘puur’ mogelijk maken en eventueel nabewerken zodat je hier meer controle over hebt.

–> Wat wél handig is om aan te zetten is het raster/grid, zodat je in rechte lijnen en horizons kan werken en makkelijker rekening kan houden met bijvoorbeeld ‘de gulden snede’ wanneer het op de compositie van je foto aankomt, en bijvoorbeeld de autofocus als je een minder vaste hand hebt.

Wipe it!

Het is zo’n enorm open deur en een zeer kleine moeite, maar veeg de camera’s op je telefoon even schoon met een zacht doekje of bijvoorbeeld je shirt. Zo heb je eventuele vette vingers, vingerafdrukken, stofjes en dergelijke van de lens verwijderd en dat zorgt in ieder geval voor heldere en scherpere foto’s.

‘Lees ook: Gadgetliefde | 7x slimme hacks voor je iPhone.’

mooie smartphone foto's tips, fotografie

Stil staan

Het hebben van een vaste hand en je telefoon goed stil houden draagt zeker bij aan het maken van mooie foto’s met je telefoon. Natuurlijk kan je hierbij ook de autofocus instellen, maar het helpt als je de telefoon met twee handen vasthoudt of je ellebogen/handen ergens op laat rusten ter ondersteuning. Hou na het maken van de foto je houding nog heel even vast, omdat sommige smartphones na de klik de foto nog aan het voltooien zijn.

–> Heb je moeite met stilstaan en wil je aan de slag gaan met productfotografie of natuurfoto’s, dan kan je eventueel een statief aanschaffen. En mocht je merken dat je net niet lekker bij de knop kan omdat de telefoon te groot is voor je handen, dan is een telefoongrip die je achterop bevestigt een fijne aanschaf voor bijvoorbeeld het maken van selfies.

Kies de juiste focus

Een heel kleine extra, maar bij steeds meer smartphones kan je tijdens het maken van de foto nog extra handmatig scherpstellen op het onderwerp van de foto. Je kan dan op je scherm tappen op het juiste punt, waardoor hier de juiste scherpte op komt te liggen én vaak kan je dan ook nog op dit moment de belichting voor je focuspunt iets aanpassen. Wel je telefoon goed stil houden en vlot de foto maken omdat anders je autofocus jouw instelling wellicht weer overruled..

Belichting

De meeste onderwerpen komen het mooist tot hun recht bij natuurlijk licht, dus het gebruiken van een flits is niet iets wat aangeraden wordt. Foto’s met veel daglicht/buitenlicht worden zo mooi helder en foto’s die binnen worden gemaakt krijgen zo de ‘echte’ sfeer mee door het aanwezige kunstlicht. Wil je toch in het donker of een onderbelichte ruimte een mooie foto maken, probeer dan de ISO te verhogen of de HDR-modus in te schakelen, of anders zou je een laagje tissue voor je flits kunnen houden om zo alsnog het beste uit de situatie te kunnen halen zonder dat het flitslicht voor harde lijnen of overbelichte delen zorgt.

Nog meer tips

– hoe minder je zoomt, hoe mooier en scherper je foto’s. Probeer dus óf zelf dichter bij het object te komen, zoom pas in met een eventuele nabewerking of schaf een losse opzetlens met optische zoom aan (of hou rekening met deze functie bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon)
– neem eens een andere houding aan door bijvoorbeeld een foto vanaf een lager punt te maken of zelfs je camera op z’n kop te houden voor een mooie reflectie van het onderwerp via een regenplas bijvoorbeeld
– hou rekening met hoe je je smartphone vasthoudt voor het formaat van je foto’s, rechtop voor verticale beelden en op z’n kant voor verticale beelden. Zeker iets om in je achterhoofd te houden voor wanneer je juist voor social media bezig gaat of ook foto’s wil gaan afdrukken voor in een album
– kies per moment de juiste instelling zoals bijvoorbeeld macrofotografie, portretfotografie, nachtfotografie etc. Dit kan aan het begin wat tijd kosten, maar als je dit wat vaker doet is het secondewerk als je eenmaal weet waar de instelling hiervoor zit
– zeker wanneer je weet dat je op een bepaald moment veel foto’s zal gaan maken, zorg dan dat je telefoon opgeladen is of dat je een (opgeladen) powerbank bij je hebt, want het maken van veel foto’s en video’s kan veel van de batterij van je smartphone afsnoepen..
– wil je je foto’s nabewerken, dan zijn de gratis Snapseed app voor op je telefoon en PhotoScape voor op je computer aanraders.

Ik hoop dat je lekker aan de slag kan met bovenstaande tips en tricks, maar het belangrijkste: oefenen, plezier hebben en niet ‘bang’ zijn iets nieuws te proberen. Zo kom je soms tot de meest verrassende en mooie foto’s met je smartphone. Enjoy!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 18 januari 2024 at 10:18

  Fijne tips en dank je.
  Hier heb ik iets aan…..

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 18 januari 2024 at 16:55

   Dankjewel, leuk om te horen!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.