Huis & interieur

Interieur | Tips voor het kiezen van een nieuw vloerkleed

20 januari 2024

nieuw vloerkleed kiezen tips, woonkamer
Een vloerkleed toevoegen aan je interieur kan een ruimte een compleet andere uitstraling geven en voegt direct meer sfeer toe. Maar het aanbod in vloerkleden is enorm en er is ontzettend veel om uit te kiezen, waardoor het al snel overweldigend kan worden en de zoektocht eerder frustrerend dan leuk wordt. Daarom in dit artikel een aantal handige tips die je helpen bij het kiezen van een nieuw vloerkleed zodat je hier jarenlang plezier van zal gaan hebben!

‘Lees ook: Home | Geef je interieur een nieuwe look met behang.’

nieuw vloerkleed kiezen tips, woonkamer

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw vloerkleed?

Het formaat
Het ligt er natuurlijk heel erg aan waar je het vloerkleed neer wil gaan leggen, maar het juiste formaat kiezen kan nog best een uitdaging zijn. Toch zijn er enkele ‘regels’ waar je rekening mee kan houden:

– een vloerkleed onder de eettafel heeft minimaal de lengte van de tafel en hou bij de breedte rekening dat de stoelen bij het naar achteren schuiven ook nog op het kleed staan
– bij een vloerkleed vóór de bank kan je ongeveer dezelfde breedte als die van de langste bank aanhouden, bijvoorbeeld de driezitter. Heb je een hoekbank, kies dan voor een vloerkleed waar óf de gehele hoekbank op kan staan, inclusief het breedste deel en bijvoorbeeld de chaise longue, óf kies voor een vloerkleed dat in ieder geval voor het breedste deel past
– zoek je een loper voor in de hal hou dan rekening met evenredige vrije randen rondom, symmetrie doet het altijd erg goed in een ruimte zoals deze. Kies ook voor duidelijk een loper qua formaat, anders lijkt het vloerkleed net een soort extra deurmat die los in de ruimte ligt
– zoek je een vloerkleed voor naast het bed, hou dan rekening met de lengte van het bed en ongeveer 60-80cm breedte, zodat je bij het opstaan ook echt met je voeten op het kleed landt.

Mocht je twijfelen tussen enkele standaardmaten van vloerkleden, dan kan je eventueel met een rol schilderstape aan de slag op de plek waar het vloerkleed moet komen te liggen. Tape het formaat af op je vloer, zodat je al snel zal zien of het formaat ‘goed voelt’ of dat je beter voor een kleiner of juist groter formaat moet kiezen.

De vorm
Veel mensen kiezen voor een rechthoekig kleed en dit is ook wel de standaard als je aan het rondkijken gaat, maar er is nog zoveel meer te verkrijgen! Denk bijvoorbeeld aan vierkante kleden, ronde vloerkleden of een vloerkleed in organische vorm.

Als we van een zithoek uitgaan dan ligt een rechthoekig kleed vaak voor de bank en staat hier hooguit een salontafel en een eventuele hoek van een fauteuil op, maar bij een vierkant kleed kan je gehele zithoek er bijvoorbeeld op staan waardoor dit er in de woonkamer als een eiland uit zal springen en de zithoek vorm geeft. Een rond of organisch gevormd vloerkleed is dan weer een aanrader wanneer je in huis vooral rechte en vierkante lijnen hebt. De ronde of bijvoorbeeld ovalen vorm laat het geheel er dan een stuk zachter uitzien.

De kleur
Ook al zijn er enorm veel kleuren om uit te kiezen, toch valt het vaak nog mee hoe lastig dit punt is. Vaak heb je zelf en/of je partner al een duidelijke voorkeur en zal je een tapijt zoeken dat een aanvulling is van de rest van je interieur. Heb je een interieur in koele tinten, kies dan voor een neutraal vloerkleed of eentje in aansluitende koele tinten zoals bijvoorbeeld een grijs of een blauw vloerkleed. Heb je een interieur met vooral warme tinten, dan kan een neutraal gekleurd vloerkleed natuurlijk ook maar is bijvoorbeeld terra, warmroze of een bruin vloerkleed ook een idee.

Wil je een vloerkleed met een print, let er dan op of deze de ruimte niet teveel zal overstemmen. Een vloerkleed heeft namelijk vaak een groter oppervlak en een print zal dus ook duidelijk aanwezig zijn. Vind je een effen vloerkleed net even te saai en wil je er toch wat ‘leven’ in terug zien, kies dan bijvoorbeeld voor een ton-sur-ton print of een gemêleerde variant. (Het extra voordeel hiervan is ook dat vlekjes of viezigheid minder snel opvallen ;)

Hoogpolig of laagpolig
Ook dit punt is meer afhankelijk van persoonlijke voorkeur, in welke ruimte het komt te liggen en of je kinderen en huisdieren hebt. Heb je namelijk huisdieren en/of kinderen, dan zal er meer vuil ingelopen worden en is een laagpolig vloerkleed gemakkelijker schoon te houden. Nog een voordeel van een vloerkleed met kortere haren is dat meubels hier makkelijker over schuiven, wat dan weer handig is voor onder een eettafel of bureau met schuivende/rollende stoelen. Bovendien oogt een kortere pool net even wat strakker en moderner.

Een hoogpolig vloerkleed oogt dan weer luxer, warmer en geeft wat meer sfeer, waardoor dit bijvoorbeeld een fijne keuze is voor op de slaapkamer. Ook geeft een hoogpolig vloerkleed een meer akoestisch effect waardoor het geluiden dempt en een ruimte minder ‘kil’ laat klinken. Wel is dit type vloerkleed lastiger schoon te maken, ontstaan er sneller kale plekken en kost het stofzuigen en schoonmaken je meer werk.

Trendy of tijdloos
Dan is er nog één laatste tip om rekening mee te houden. Ga je liever voor een goedkoper vloerkleed maar helemaal volgens de laatste trends, of kies je liever voor een vloerkleed van hoge kwaliteit in een meer neutrale look zodat deze tijdloos is? Vind je het leuk om regelmatig te wisselen van interieurstijl of wisselen de kleuren van je interieur regelmatig, dan kan je wellicht beter kiezen voor een minder duur vloerkleed zodat het wisselen van een vloerkleed leuk blijft. Maar heb je een redelijk vaste interieurstijl en blijft de basis qua tinten lang hetzelfde, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een wat duurder beige of taupe vloerkleed van een hoge kwaliteit zodat je er echt jarenlang van kan genieten.

Zo! Nu je aan de hand van bovenstaande tips al over één en ander na kan denken, gaat de zoektocht naar een nieuw vloerkleed vast een heel stuk eenvoudiger worden. Helemaal slim: schrijf maximaal 3 kleuren, 2 formaten, hoog- of laagpolig en eventuele voorkeur van materialen op zodat je met dit lijstje nog sneller kan navigeren in woon- en interieurwinkels of kan filteren via webshops.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 20 januari 2024 at 11:59

  Prachtige foto´s met mooie kleden.
  Ik hou van vloerkleden die hoogpolig zijn.
  Ze zijn dan lekker warm aan de voeten.
  Helaas mag het niet waar ik woon.
  Het is gevaarlijk als men in een hulpmiddel zit en je
  moet dan rijden of trippelen want je hebt dan iets met wielen en dat is gevaarlijk.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 22 januari 2024 at 09:58

   Dat is zeker iets om rekening mee te houden inderdaad, wat een fijne aanvulling!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.