Beauty

Skincare tip | Retinol sandwich methode

16 januari 2024

retinol sandwich methode skincare hack, huid tips

Heb je nog nooit een product met retinol gebruikt en wil je dit graag gaan toevoegen aan je skincare routine, of heb je een gevoelige huid en merk je dat retinol je huid wat droog of rood kan maken? Dan kan de ‘retinol sandwich methode’ (ook wel retinol buffer method) de tip voor je zijn om wél de voordelen van retinol te ervaren, maar dan zonder de irritatie, roodheid of drogere huid die je ervan kan krijgen. Lees verder voor alle ins & outs over deze skincare hack!

‘Lees ook: Skincare | 5x hydraterende dorstlessers voor je huid.’

retinol sandwich methode skincare hack, huid tips

De voor- en nadelen van retinol voor je huid

Producten met retinol (vitamine A-zuur/retinoïden) zijn één van de meest effectieve producten die je in je huidverzorging op kan nemen als het aankomt op huidveroudering. Zo helpt het onder andere bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpeltjes, vervaagt het pigmentvlekken en littekentjes, maakt het de huid gladder en zachter, stimuleert het de aanmaak van collageen waardoor de huid elastischer en steviger wordt, laat het poriën minder opvallen en draagt het bij aan een egalere huid met een mooie glow.

Maar, retinol staat helaas ook bekend als een ingrediënt dat enkele nadelen voor je huid heeft. Zo kan je huid er droger, rood en soms zelfs wat schilferig van worden, zeker wanneer je dit nieuw opneemt in je skincare routine of een stapje omhoog gaat qua percentage. Het is daarom slim om het gebruik van retinol – of een product met hoger percentage retinol – langzaam op te bouwen qua percentages, smeren in een kleine hoeveelheid en enkel in de avond te gebruiken en dat zo’n 2/3 keer per week. Maar er is dus nog een tip: de retinol sandwich methode.

retinol sandwich methode skincare hack, huid tips

Hoe werkt de retinol sandwich methode?

Kortgezegd betekent het dat je je retinolproduct ‘inpakt’ tussen twee hydraterende producten, zoals beleg tussen een boterham (= sandwich). Je werkt hierbij met het volgende stappenplan, waarbij je natuurlijk begint met een schone en gereinigde huid:

1. Je brengt een hydraterende moisturizer aan op je huid en laat dit even intrekken
2. Je brengt het product met retinol aan op je huid en laat dit even intrekken
3. Je brengt een tweede laagje van de hydraterende moisturizer aan.

Op deze manier geef je je huid eerst een laagje hydratatie en bescherming voordat je de retinol aanbrengt en sluit je het in met het tweede laagje crème óver de retinol. Dit vermindert de kans op het soms oncomfortabele en ‘strakkere’ huidgevoel van retinol, eventuele huidirritatie en dryness en is hierdoor een stuk vriendelijker voor je huidbarrière. Zeker wanneer je nieuw bent in de wereld van retinolserums en/of een gevoeligere huid hebt kan dit een manier zijn om je huid te laten wennen aan zo’n actief ingrediënt.

Let op. Bedenk wel dat je met deze retinol sandwich methode de retinol aan het verdunnen bent en het minder direct op de huid komt, waardoor het ook minder snel en/of effectief resultaat op kan leveren dan wanneer je het direct na het reinigen van je huid aan zou brengen. Ook moet je rekening houden met de moisturizer/crème die je gebruikt als ‘boterhammetje’ waartussen je de retinol smeert. Het moet hier wel echt om een mild basisproduct gaan met vooral hydraterende, verzorgende en beschermende ingrediënten zodat de retinol maximaal haar werk kan doen zonder te botsen met andere ingrediënten die elkaar wellicht tegen kunnen werken (zoals vitamine C en AHA’s en BHA’s).

Persoonlijk zou ik deze methode dan ook enkel gebruiken bij een echt gevoelige huid, wanneer je voor het eerst een retinolserum gaat gebruiken of een flinke stap omhoog gaat qua percentage retinol in je serum, en dan bijvoorbeeld voor een periode van een maand zodat je huid langzaam heeft kunnen wennen en het daarna waarschijnlijk beter zal tolereren als je retinol direct op de huid gebruikt.

retinol sandwich methode skincare hack, huid tips

Retinol tip | Toskani Retin Pro Age

In dit artikel zie je op de foto’s het Toskani Retin Pro Age advanced serum, die ik als tip mee wil geven. Ik gebruik deze nu al een tijdje in mijn skincare routine, zo’n 2/3 keer per week, en mijn huid reageert er heel goed op. Het serum bevat zowel retinol (retynaldehyde) als bakuchiol en combineert dit met vitamine E, algenextract, peptiden en jojoba-esters voor zowel de anti-age-well voordelen als extra verzorging, bescherming van de huidbarrière en een verzachtend effect op de huid. (€76,00/30ml)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.