Huis & interieur

Interieur inspiratie | 7 x snelle sfeermakers in huis

5 januari 2024

sfeermakers voor in huis, interieur tips, winter

Het nieuwe jaar is begonnen, de kerstboom is de deur uit dit is vaak de tijd dat het begint te kriebelen om ‘wat anders’ met het interieur te willen. Maar, dat hoeft natuurlijk niet altijd heel erg groots aangepakt te worden en is zelfs met een kleiner budget goed te realiseren in zelfs één weekend. In dit artikel lees je tips voor meer sfeer in je interieur en een aantal snelle sfeermakers zodat je interieur als nieuw voelt voor een fresh start van het nieuwe jaar.

Interieur inspiratie | Snelle sfeermakers voor in huis

Eigenlijk kan je er niet onderuit om die frisse start ook echt fris te beginnen. Dus, handjes uit de mouwen en aan de slag om je benedenverdieping onder handen te nemen. Zoek alle kasten en lades uit, ruim spullen op waar het hoort, reorganiseer, doneer en/of gooi weg. Haal vervolgens een sopje door de ruimte en maak een selectie in de woonaccessoires en decoraties die je nu hebt staan: waar wordt je echt blij van en wil je laten staan en wat staat er als opvulling stof te vangen? Na dit opruim- en uitzoekwerk en het sopje is het tijd om meer sfeer in huis te halen met de volgende tips!

De juiste verlichting

Ik denk dat er in veel interieurs al snel veel verandering qua sfeer behaald kan worden, door eens goed naar het lichtplan te kijken. Denk hierbij in basisverlichting (wat tik je snel aan als je binnenkomt en verlicht in één keer een ruimte), functioneel licht (zoals een bureaulamp of leeslamp) en sfeerverlichting (kleinere en zachtere lichtbronnen).

Als deze drie verlichtingssoorten in balans zijn krijgt de ruimte al een heel andere uitstraling, zeker wanneer je daarbij de vaak standaard wit-tot-blauwe koele lichtbron vervangt voor een variant met warm licht. Een gamechanger voor je interieur! Als laatste tip kan je voor bijvoorbeeld je vloerlampen en staande lampen kiezen voor ledlampen met dimmer; zo heb je én het voordeel van een duurzamere lichtbron én de kans de lichtintensiteit sfeervol aan te passen aan het moment van de dag.

sfeermakers voor in huis, interieur tips, winter

Kaarsen

Als aanvulling op de juiste verlichting mogen kaarsen ook niet missen als het om het creëren van sfeer in huis gaat. Een plateau met enkele stompkaarsen in warme tinten, een heerlijk ruikende geurkaars in mooie glazen pot, een paar kandelaars met dip dye kaarsen.. Het staat al snel gezellig en sfeervol en laat een ruimte ook nog eens warmer aanvoelen.

–> Mocht je kleine kinderen en/of huisdieren hebben en echte kaarsen niet veilig genoeg vinden, dan zijn er tegenwoordig ook heel erg mooie ledkaarsen verkrijgbaar. Deze werken op batterijen en hebben een warm en flikkerend lichtje waardoor ze net echt lijken.

‘Lees ook: Interieur inspiratie | Dit zijn dé musthaves voor de tienerkamer.’

sfeermakers voor in huis, interieur tips, winter

Vloerkleed

Spelen met texturen kan in heel korte tijd een grote verandering geven in je interieur. Door bijvoorbeeld een lekker ruim vloerkleed aan je zithoek toe te voegen krijgt dit deel van je woonkamer een heel andere uitstraling en door de verandering van textuur op de vloer oogt het geheel direct warmer. Je hoeft hierbij niet altijd voor opvallende kleuren of prints te gaan, vaak doet een tijdloos ton-sur-ton kleurgebruik met de rest van je vloer het juist heel erg goed. Denk aan gemêleerde tinten beige of taupe voor een luxe en warme uitstraling (en lekker warme voetjes wanneer je op de bank zit).

Sierkussens

De bank is vaak één van de grootste items die in de woonkamer te vinden is en daar kan vaak veel aan gedaan worden wanneer het op meer sfeer aankomt. Een bank in koele tinten, zoals grijs, oogt namelijk al snel wat kil. Door ook hier weer wat textuur en kleur aan toe te voegen met bijvoorbeeld een aantal kussens en dekens, ziet het er al snel sfeervol en meer uitnodigend uit. Let wel op dat je niet helemaal losgaat met tig kussentjes in allerlei kleuren en prints, want dan slaat het al snel over van sfeervol naar rommelig en onrustig. Wil je alsnog een wat meer speelse uitstraling, ga dan niet voor een setje van dezelfde kussens maar voor kussenhoezen in dezelfde kleur maar een andere textuur; velours, leer, teddy, breisels.. Dat combineert heel leuk samen! Probeer met accessoires zoals een vloerkleed, kaarsen, sierkussens en een deken wel in één stijl en een kleurenpalet te blijven om er een mooi geheel van te maken.

Natuurlijke elementen

Ook al zijn gladde uni-vloeren, veel open en minimalistisch ingerichte ruimtes, glazen deuren, marmerprints en zwarte stalen elementen helemaal on trend, het doet vaak niet veel voor de sfeer in huis. Door te spelen met de juiste verlichting, de lichtbronnen en de aankleding met woondecoratie kom je al een heel eind, maar vaak komt het pas echt tot leven en komt er meer warme in je interieur wanneer je natuurlijke elementen toevoegt. Denk hierbij aan houten elementen zoals een kandelaar, een grote houten fruitschaal, een boomstam kapstok als eyecatcher in de hal, een houten plateau voor de kaarsen.. De kleur van het hout kan natuurlijk variëren van licht tot donker en ook de vorm (vierkant/strak – rond-organisch/warmer) is aan te passen aan de rest van de stijl van je interieur.

Planten

Kerstboom eruit, plant erin! Meer groen in huis kan een ruimte tot leven laten komen, zeker wanneer je met de potten speelt met warmere tinten of prints. Durf voor een grote plant te gaan voor in die lege hoek, mooi met bijvoorbeeld een fauteuil, tafeltje en staande lamp als fijn leeshoekje of kies op het dressoir voor een aantal kleinere groene planten bij elkaar.

Bloemen

Niet alleen een sfeermaker maar ook een instant blijmaker: een verse bos bloemen op tafel! En hierbij is het juíst leuk om te kiezen voor lekker veel kleur en verschillende soorten bloemen door elkaar. Zorg dat er nog voldoende in de knoppen zit wanneer je de bos aanschaft en je kan er met de juiste zorg zo twee weken van blijven genieten :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.