Lifestyle

Met deze 7 tips zorg je voor sneller internet thuis

25 januari 2024

tips voor sneller internet thuis

Als je (deels) thuis werkt en hiervoor afhankelijk bent van je computer en het internet, dan is er maar weinig zo ergerlijk als een instabiele en trage internetverbinding. Vaak blijf je hier te lang tegenaan hikken, terwijl er een aantal dingen zijn die je zelf kan doen voor het verbeteren van de wifi en dus een snellere internetverbinding. Lees snel verder voor deze slimme tips voor sneller internet thuis!

‘Lees ook: Gadgetliefde | 12 tips voor mooie smartphone foto’s.’

tips voor sneller internet thuis

Sneller internet thuis in een paar stappen

1. Pas je pakket aan of stap over

Dit is natuurlijk een enorme open deur maar het kan een wereld van verschil maken. Het kan maar zo zijn dat het internetabonnement dat je ooit bent aangegaan helemaal niet meer voldoende is voor wat jij er nu van verlangt. Zeker wanneer er meerdere mensen tegelijk gebruik maken van het internet, zowel op de computer met uploaden en downloaden van van alles, maar ook via de smartphones en bijvoorbeeld het kijken van televisie en het streamen van series of films. Check daarom vooral eerst welk pakket je hebt bij je aanbieder en of dit aangepast kan worden en wellicht is overstappen naar een andere aanbieder dan ook een idee om te bekijken.

–> Meet de snelheid van je internetverbinding met een online speedtest en vergelijk de uitkomst met de beloftes van je provider. Is dit veel lager dan waar je voor betaalt, neem dan contact met ze op hoe dit kan en of ze een oplossing kunnen bieden.

2. Internet via de kabel of glasvezel

Loopt je internetverbinding via de kabel, of heb je al glasvezel? Het overstappen naar glasvezel internet is een kleine moeite, maar heeft duidelijk een aantal voordelen: het is sneller, stabieler, geeft geen verschil tussen download- en uploadsnelheid en geeft continu een hoge kwaliteit. En dat werkt niet alleen prettiger wanneer je veel online aan het werk bent achter je computer, maar geeft als bonus ook een hogere kwaliteit in beeld en geluid bij het televisie kijken én glasvezel is ook nog eens milieuvriendelijker dan andere netwerken omdat het minder onderhoud nodig heeft en minder uitstoot afgeeft.

3. Bekabel je computer

Het is vaak helaas niet op iedere plek in huis mogelijk, maar een vaste internetverbinding door middel van een netwerkkabel/ethernetkabel rechtstreeks vanuit de router in je computer verloopt sneller en stabieler dan draadloos internet.  Wellicht kan je je werkplek zo inrichten dat je je PC of laptop zo alsnog door middel van een netwerkkabel kan aanleggen? Zo creëer je namelijk een eigen verbinding en deel je je internet niet met allerlei andere apparaten zoals mobiele telefoons of andere smart-apparatuur, wat dan weer jouw internetverbinding vertraagt. Ben je echt afhankelijk van draadloos internet (wifi), dan kan je aan de slag met punt 4:

4. Verbeter je wifi

Tegenwoordig maken eigenlijk alle apparaten zoals de televisie, smartphones en computer draadloos verbinding met het internet. Dit is minder snel en minder stabiel dan internet via een netwerkkabel, maar je kan alsnog een aantal dingen doen om het internet via wifi te verbeteren. Zet je router liever niet in de meterkast, maar bijvoorbeeld in de woonkamer zodat er een vrijere ontvangst is. Ook kan je de router beter wat hoger plaatsen zodat er minder obstakels zijn om de verbinding te hinderen/storen en plaats een aantal wifi-versterkers (of creëer een mesh-netwerk) op de andere verdiepingen in huis zodat het signaal niet afgezwakt wordt door muren en plafonds.

5. Upgrade je router en/of modem

Oudere apparatuur kan zorgen voor een zwakker signaal en zal je internetsnelheid zeker vertragen. Hoe lang heb je je huidige router en/of modem al? Wel even checken of je zomaar van merk en product mag en kan wisselen bij je huidige provider, anders kan je vaak via hun een nieuwere variant toegestuurd krijgen en kan je de oude modem retourneren.

6. Unplug it!

Wederom een klein beetje een open deur, maar oplossingen zitten soms in de meest eenvoudige dingen, nietwaar? Check je kabels op knikken en of ze goed aangedrukt/ingeplugd zijn in de router, modem en apparatuur. Misschien heb je een setje nieuwe kabels nodig bij beschadigingen of verouderd materiaal. Daarnaast kan het ook helpen om simpelweg de stekker 30 seconden van het stroom te halen en deze daarna weer in te steken. Vaak leidt dit tot een kleine reset en betere prestaties.

7. Updates

Zorg dat al je apparatuur up to date is en draai alle mogelijke updates. Check vooral software updates van smart-TV’s, je computer, smartphone en zelfs die van je besturingssysteem en internetbrowser. Verouderde versies kunnen namelijk zorgen voor problemen, tragere apparatuur en zelfs een tragere internetsnelheid. Bovendien voorkom je er eventuele veiligheidsproblemen mee en zorg je dat je apparatuur optimaal blijft werken.

Mocht je aan de slag gaan met bovenstaande tips, dan is het ‘leuk’ om vooraf een speedtest te doen en na alle bovenstaande tips een nieuwe speedtest te draaien en de resultaten met elkaar te vergelijken. Soms heb je namelijk niet eens direct nieuwe apparatuur nodig en kost het je niet eens veel tijd of moeite, maar heb je met kleine stapjes hier en daar sneller internet thuis :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*