Beauty

De voordelen van een hoofdhuidmassage (en hoe je dit bij jezelf uitvoert)

22 februari 2024

hoofdhuidmassage voordelen, tips en video (haargroei, gezonde hoofdhuid, gevoelige hoofdhuid, minder haaruitval)
Er is de laatste paar jaar steeds meer aandacht voor een gezonde hoofdhuid en dat is terug te zien aan de head spa’s die openen en in de schappen bij de drogisterij en parfumerie aan alle verschillende oliën en serums speciaal gericht op de hoofdhuid. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hype rondom rozemarijnolie waar je veel TikToks en Reels over voorbij ziet komen. Maar, wat deze producten vooral met elkaar gemeen hebben is dat je ze aanbrengt in combinatie met een hoofdhuidmassage. Wist je dat alleen een regelmatige hoofdhuidmassage al enorm veel voordelen heeft? Daar lees je in dit artikel alles over!

‘Lees ook: Skinfood | De voordelen van collageen supplement.’

haarverzorging, dikker haar, gezond haar, sterk haar

Wat zijn de voordelen van een hoofdhuidmassage?

Het masseren van de hoofdhuid is een kleine extra stap om toe te voegen aan je haarverzorgingsroutine en heeft een aantal heel fijne voordelen. Natuurlijk ervaar je de ontspanning ervan direct en dat is sowieso al een pluspunt, maar op de lange termijn gaan zowel je hoofdhuid als je haren hier heel erg blij van worden.

1. Een hoofdhuidmassage geeft een fijn gevoel. Het geeft namelijk een direct gevoel van ontspanning, je kan het toepassen wanneer en waar je maar wil en zeker wanneer je je een beetje inleest over dit onderwerp kan je er directe spierontspanning bij ervaren. Zo komt er bij de massage oxytocine vrij, dat niet voor niets knuffelhormoon wordt genoemd en een blij, ontspannen en geborgen gevoel geeft. Neem ook zeker de ‘spanningsplekken’ langs de haarlijn, onderaan de nek en achter de oren mee en je hebt een win-win situatie met zowel voordelen voor je hoofdhuid als spierontspanning en verlichting van bijvoorbeeld hoofdpijn.

2. De massage stimuleert de doorbloeding in de hoofdhuid. En dit zorgt voor het beter afvoeren van afvalstoffen en een betere doorvoer van bloed en voedingsstoffen naar de haarfollikels. Niet alleen bevorderlijk dus voor de aanmaak van nieuwe haren, maar ook voor een sterkere en gezondere basis voor de reeds aanwezige haren.

3. Het masseren van de hoofdhuid kan de haargroei bevorderen en haaruitval verminderen. Het is niet voor niks dat er eeuwenoude haarrituelen zijn waarbij niet alleen de haren worden gewassen, maar ook de hoofdhuid een massage krijgt en intensief verzorgt wordt. Dit effect is zelfs in meerdere studies – zoals deze – bewezen, waarbij bijvoorbeeld een massage van 4 minuten per dag na een aantal maanden zorgde voor zichtbaar dikker en sterker haar, minder haaruitval en een verhoogde aanmaak van nieuwe haren.

hoofdhuidmassage voordelen, tips en video (haargroei, gezonde hoofdhuid, gevoelige hoofdhuid, minder haaruitval)

Hoofdmassage met tools of vingers

Er zijn heel veel verschillende tools verkrijgbaar om je te helpen bij de hoofdhuidmassage. Denk aan de hoofdmassage spin of een scalp brush die in verschillende varianten verkrijgbaar is. Deze kunnen zeker een fijne toevoeging zijn, maar ze hebben ook een aantal kanttekeningen: hoe houd je deze hygiënisch schoon, je haren kunnen erin verward raken en daardoor beschadigen en ze kunnen teveel wrijving veroorzaken omdat je geen direct huid-op-huidcontact hebt. Daarom ben ik persoonlijk fan van werken met mijn vingers, zodat ik de druk en bewegingen echt goed kan voelen op mijn hoofdhuid.

Hoofdhuidolie of hoofdhuidserum

Er zijn steeds meer beautyproducten specifiek voor de hoofdhuid op de markt, zoals hoofdhuidoliën en scalp serums en er gaan heel veel DIY-receptjes rond op het internet. Veel hiervan is natuurlijk een mooi marketingpraatje, maar er zit vaak gelukkig ook wel degelijk wetenschap achter want er zijn bepaalde ingrediënten waar je hoofdhuid blij van wordt. Denk hierbij aan kokosolie, arganolie, castorolie en de populaire rozemarijnolie. Het kan alleen wel een zoektocht zijn om juist dát product te vinden dat voor jouw hoofdhuid fijn werkt. Sommige oliën zijn net te vol/te rijk waardoor je hoofdhuid sneller vet wordt of zorgen voor minder volume in je haar, waardoor je bijvoorbeeld beter kan kiezen voor een hoofdhuidserum vanwege de lichtere textuur. Of je kan de hoofdhuidolie ééns in de week/twee weken in de avond aanbrengen met een massage en vervolgens in de ochtend uitwassen en in de tussenliggende periode een hoofdhuidserum gebruiken.

How to video | Jezelf een hoofdhuidmassage geven

Zelf vind ik bovenstaande Ayurvedische routine voor het zelf masseren van je hoofdhuid heel erg fijn om te volgen. Na een aantal keer de video volgen zal je merken dat zo’n zelfmassage je slechts een paar minuutjes tijd kost. Let wel op dat je de massage van de hoofdhuid rustig en met niet teveel druk uitvoert, aangezien je de hoofdhuid behoorlijk gevoelig is én je natuurlijk niet de haren en haaraanzet wil beschadigen. Zorg ook dat je je vingertoppen op je hoofdhuid en niet alleen over je haren heen zet, lastig uit te leggen maar anders trek/wrijf je teveel over je haren/haaraanzet in plaats van echt de huid eronder te pakken. En natuurlijk gebruik je bij de massage de druk van je vingertoppen en niet je nagels..

Verwacht geen overnight wonders – al ervaar je de ontspanning en verlichting van de massage natuurlijk wél direct – maar na een aantal weken/maanden ga je zeker verschil merken aan je hoofdhuid en zelfs aan je haren. Het kán natuurlijk iedere dag, maar 2 à 3 keer per week zal ook al duidelijk verschil maken, ook wanneer je er niet iedere keer een olie of serum bij gebruikt.

hoofdhuidmassage voordelen, tips en video (haargroei, gezonde hoofdhuid, gevoelige hoofdhuid, minder haaruitval)

Aanvullende tips voor een gezonde hoofdhuid

Happy scalp = happy hair! Heel erg goed dus dat er steeds meer aandacht komt voor het verzorgen van de basis van je haren: de hoofdhuid. Hier wat meer aandacht aan besteden is dus niet alleen aan te raden bij mensen met een gevoelige hoofdhuid of wanneer je hoofdhuidklachten hebt zoals een droog en trekkerig gevoel of schilfertjes, maar eigenlijk voor iedereen een goede haarverzorgingstip. Hierbij nog een rijtje met aanvullende tips voor een blije hoofdhuid:

– was je haren niet te vaak
– gebruik bij het wassen van je haren geen te warm/heet water
– gebruik alleen je shampoo en speciale hoofdhuidproducten óp de hoofdhuid, de overige producten zoals conditioners en maskers enkel op de lengtes en punten van je haren
– kies voor producten zonder alcohol en sulfaten (SLS/SLES) omdat deze de haren en hoofdhuid uitdrogen waardoor je hoofdhuid juist extra talg of vet kan produceren of juist extra droog zal aanvoelen. Heb je echt een heel gevoelige hoofdhuid, vermijd dan ook liever parfum en siliconen in haarverzorgingsproducten
– spoel je haren goed uit na het wassen van je haren, zodat er geen restjes van de haarverzorgingsproducten op de hoofdhuid achterblijven
– gebruik liever geen föhn en anders niet op de heetste stand vol op je hoofdhuid
– borstel je haren voorzichtig zonder teveel ‘trekkende’ beweging, begin met uitborstelen van onder naar boven en hou een eventuele staart vast om uit te borstelen zonder dat er spanning ontstaat bij de haaraanzet.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.