Huis & interieur

Interieur | Tips voor het inrichten van je hal (van deurmat tot kapstok)

7 februari 2024

tips voor het inrichten van je hal, van deurmat tot kapstok

Het is de eerste indruk die mensen van je huis krijgen wanneer ze op de deurmat voor je huis staan en je de deur opendoet, en dus zeker een ruimte die niet te onderschatten is als het op de inrichting ervan aankomt: de hal! Vaak een beetje een ondergeschoven kindje, terwijl ook van deze ruimte echt heel wat leuks te maken is. In dit artikel een aantal interieur tips voor het inrichten van je hal, van mat tot kapstok én een aantal slimme opberghacks!

tips voor het inrichten van je hal, van deurmat tot kapstok

Tips voor het inrichten van je hal

Van deurmat..

Okee okee, een deurmat is dan misschien niet het meest spannende item dat je voor je hal aan kan schaffen maar is zeker niet te onderschatten en kan een groot verschil maken in de uitstraling van je hal. Bovendien hebben bepaalde matten nog wat fijne extra eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een droogloopmat zodat je minder last hebt van schoenafdrukken in huis bij regenachtig weer.

–> Neem een deurmat voor in de gang in een lekker ruim formaat, bij voorkeur even breed als je voordeur. Dit laat de hal ruimer ogen én is ook nog eens heel praktisch zodat er veel ruimte is om je voeten te vegen en om eventueel regenlaarsjes op na te laten drogen.

Vergeet ook zeker niet om te denken aan het voordeel van een mooie deurmat buiten. Het ziet er heel welcoming uit wanneer je bij iemand aankomt en er ligt een mat bij de voordeur, maar daarnaast haalt deze vaak ook al het ergste vuil en modder onder de schoenen vandaan zodat je dat niet meer in huis hebt liggen.

een grote spiegel

Hoe fijn is het om je outfit, je make-up en je haar nog even goed te kunnen checken voordat je de deur uitloopt? Onmisbaar in een hal is toch echt wel een lekkere grote spiegel waar je in ieder geval tot aan je middel jezelf in kan zien. Let er wel op wanneer je deze zo ophangt, dat het hele gezin zichzelf aan kan kijken. Een ronde spiegel ‘breekt’ vierkante lijnen en maakt een ruimte iets ‘zachter’ en om ruimte te besparen zou je eventueel een staande spiegel met schroeven plat tegen de muur kunnen bevestigen en kan je er echt van top tot teen jezelf in bewonderen ;)

opbergruimte voor de schoenen

Zeker wanneer je met meer mensen samenwoont of een schoenentic hebt, kan het een uitdaging zijn om je schoenen enigszins geordend in de hal te krijgen. Misschien de beste tip hiervoor is dat je je schoenencollectie uitzoekt en opdeelt in een herfst-/winter- en een lente-/zomercollectie, waarvan je de ene helft bijvoorbeeld onderin je kledingkast bewaart. Wanneer je vervolgens kiest voor (stapelbare) schoenenrekken onder de kapstok heb je hier een vaste plek voor wat het geheel al minder rommelig maakt. Een tweede tip is om voor de kinderen een open houten kist aan te schaffen, van naturel hout bij een licht interieur of in mat zwart als je bijvoorbeeld een industriële interieurstijl hebt, waar ze hun schoenen in kunnen bewaren. Lekker makkelijk voor de kids en opgeruimd voor jou.

tips voor het inrichten van je hal, van deurmat tot kapstok

.. tot aan de kapstok!

Om enigszins orde in je jassencollectie te houden, kan ik – net zoals bij de schoenen – ook hierbij de tip delen om je jassen te sorteren in een lente-/zomer- en een herfst-/wintercollectie en dan de jassen die niet bij het seizoen van nu passen op te bergen in de kledingkast. Zo hou je bijvoorbeeld 2/3 jasjes of jassen per persoon over. Zorg dat je met de aanschaf van een kapstok in ieder geval voldoende rekening houdt met vrienden, familie en speelafspraakjes van je kinderen die ook hun jas op moeten kunnen hangen. Lager hangende knoprekjes zijn ideaal voor de kinderjassen en hogere haken aan de muren werken ruimtebesparend, maar als je de ruimte hebt kies dan zeker voor een mooie staande kapstok zodat jassen aan een kledinghanger opgehangen kunnen worden. Zo kunnen ze goed uithangen, ook wanneer ze vochtig zijn van de regen, en blijven ze langer mooi en in model.

Nog een paar extra tips
– De hal is vaak een verzamelplek voor allerlei losse spulletjes waardoor het al snel rommelig oogt. Probeer daarom vaste plekken te creëren voor het opbergen van spulletjes, zoals een sleutelkastje aan de muur om alle sleutelbossen in te verzamelen, een doos bovenop de kapstok met de plakroller/kledingroller, schoenpoetsspul en dergelijke en in de winter een mand waar de sjaals, mutsen en handschoenen in kunnen.
– Vaak is de gang een wat donkere ruimte waardoor dit niet de ideale plek is voor planten, maar toch kan een beetje groen ook deze ruimte tot leven brengen. Een paar cactussen of vetplantjes op een schapje, een hangplant in een ‘dode hoek’ en er zijn ook steeds mooiere kunstplanten verkrijgbaar om eens naar te kijken.
– Heb je een radiator in de hal, dan kan dit een beetje een sta-in-de-weg zijn en kan het lastig zijn om deze bij de rest van je interieur aan te laten sluiten. Een oplossing hiervoor kan een ombouw zijn. Als je deze net even wat hoger en dieper maakt dan de radiator zelf dan krijgt het de looks van een wandkastje en heb je gelijk een bovenkant waar wat accessoires op kunnen staan, of bijvoorbeeld die mand voor de winterse accessoires.

De hal in ons huis is behoorlijk aan de kleine kant, maar door te spelen met de inrichting hebben we hier echt het meeste uit weten te halen. Denk aan het nisje bij deur van de meterkast gebruiken voor een paar stapelbare schoenenrekken en daarboven haakjes om de jassen op te hangen, een matzwarte radiatorombouw om de lelijke verwarming weg te werken, een grote deurmat met droogloop- en schoonloopfunctie (scheelt weer wat poetstijd), een tof ton-sur-ton behang tegen één wand en een grote ronde spiegel om de ruimte optisch te vergroten en een luxe uitstraling te geven. Het was even een werkje, maar ik ben er nog steeds heel blij mee en we krijgen er vaak complimentjes over.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*