Beauty

Q&A | Wat zijn de voordelen van sulfaat vrije shampoo?

26 februari 2024

sulfaat vrije shampoo sulfaatvrij (voordelen en tips)

Je hebt de term ‘sulfaat vrij’ vast wel eens gehoord of ergens gelezen en ook ik heb het er regelmatig over in artikelen en reviews, maar toch zijn sulfaat vrije shampoos nog niet bij iedereen bekend. In dit artikel lees je wat sulfaten zijn en waarom juist een sulfaatvrije shampoo zoveel voordelen heeft voor zowel je hoofdhuid als haar (en waarom specifiek voor wavy en curly hair).

‘Lees ook: Tips & tricks voor een hoofdhuidmassage bij jezelf.’

sulfaat vrije shampoo sulfaatvrij (voordelen en tips)

De voordelen van sulfaatvrije shampoo

Wat is sulfaat en waarom zit het in veel shampoos?

Ik heb al van jongs af aan een redelijk gevoelige hoofdhuid, iets dat zich soms uit in een ‘strak’ en onaangenaam gevoel van de hoofdhuid maar ook jeuk, een droge hoofdhuid, schilfertjes en – door het krabben eraan – korstjes. Inmiddels ben ik al heel wat jaren verder en heb ik hiermee om leren gaan én zelfs ontdekt wat bij mij grotendeels de oplossing hiervoor is: een sulfaat vrije shampoo. Hoe eenvoudig het dus kan zijn om zulke klachten enorm te verminderen.. Het is niet voor niks dat ik hier regelmatig over schrijf, aangezien ik graag anderen met diezelfde klachten en problemen wil helpen. Bovendien merk ik dat niet alleen mijn hoofdhuid blijer wordt van shampoo zonder sulfaten, maar ook mijn haren. Win-win!

Sodium Lauryl Sulfaat (SLS) en Sodium Laureth Sulfaat (SLES) zijn de meest bekende sulfaten die voornamelijk in reinigende producten zoals shampoo worden gebruikt. Het zijn niet-organische ingrediënten die er voornamelijk voor zorgen dat een product ‘lekker schuimt’ en een ‘schoon gevoel’ geven. Maar, ze reinigen de haren en de hoofdhuid helaas zó goed dat niet alleen vuil wordt verwijderd maar ook huideigen vet en daarmee de hoofdhuid uitdroogt. Zo verstoort het de natuurlijke huidbarrière, terwijl je die juist in balans wil houden voor een comfortabele en rustige hoofdhuid als basis voor gezonde en sterke haren.

Daarom ben ik zo’n liefhebber van een sulfaat vrije shampoo. En maak je geen zorgen: ook een shampoo zonder SLS of SLES zal je hoofdhuid en je haren alsnog goed reinigen en dat frisse, schone gevoel geven. Sommige van deze sulfaatvrije producten zullen wat minder schuimen dan je gewend bent, maar geef het de kans en je haren én hoofdhuid zullen je dankbaar zijn.

sulfaat vrije shampoo sulfaatvrij (voordelen en tips)

Sulfaat vrije shampoo

Er zijn gelukkig steeds meer merken te vinden die shampoo zonder sulfaten in hun collectie hebben opgenomen en er zijn zelfs meer en meer merken die zelfs enkel nog sulfaatvrije shampoo in het assortiment hebben. Ze zijn er voor ieder haartype, haarsoort en van steil haar tot krullen, zoals bijvoorbeeld deze specifieke curly girl producten. Deze shampoos en haarverzorgingsproducten bevatten dus geen sulfaten, maar andere (milde!) ingrediënten die zorgen voor het reinigen van de hoofdhuid en de haren, zonder het haar of de hoofdhuid uit te drogen en uit balans te brengen. En omdat het de haren niet uitdroogt, maar juist hydrateert, zijn deze producten dus juist zo goed voor de curly girls onder ons: voor een mooie slag en glanzende krullen zonder pluis.

Alle voordelen op een rij

– Je hoofdhuid zal meer in balans zijn en comfortabeler aanvoelen
– je haaraanzet zal hierdoor minder droog of juist minder vet worden
– minder onzuiverheden zoals puistjes langs de haargrens en op je hoofdhuid
– minder last van rode vlekken op je hoofdhuid en langs de haargrens
– minder last van schilfertjes en een jeukende hoofdhuid
– je haren zullen luchtiger vallen
– het bevordert een gezondere en sterkere haargroei
– je haren zullen minder pluizig zijn en krullen komen mooier tot hun recht (soms zal je zelfs merken dat je haren een soort van ‘detoxen’ en je ineens veel meer slag of krullen van nature hebt dan je dacht)
– je haren zullen minder droog zijn en meer gaan glanzen
– je haar behoudt haar natuurlijke oliën die essentieel zijn voor gezond haar
– het zorgt dat blond of geblondeerd haar minder ‘geel’ wordt
– het houdt gekleurd haar langer mooi, waardoor je het minder vaak hoeft te (laten) kleuren.

–> Als je rechtsboven op deze pagina zoekt op ‘SLS’ zal je heel veel tips, merken en reviews tegenkomen van shampoo zonder sulfaten. Maar mocht je zelf nog fijne tips hebben, laat je deze dan achter als reactie onder dit artikel? Zo kunnen we elkaar helpen :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.