Beauty

Q&A | Wat zijn cosmeceuticals?

8 februari 2024

wat zijn cosmeceucitals in huidverzorging/skincare en welke merken zijn cosmeceuticals?

Wanneer je op zoek bent naar huidverzorgingsproducten is er een enorm aanbod te vinden in de winkel, drogisterij, parfumerie, online en zelfs in de apotheek. Dit kan behoorlijk overweldigend zijn en het is lastig om enigszins snel een ‘goed’ product te vinden. Is het niet doordat er zoveel verschillende merken met zoveel soorten lijnen zijn, dan is het wel door alle termen die gebruikt worden waarbij de één nog veelbelovender klinkt dan de ander. Zoals bijvoorbeeld de term ‘cosmeceuticals’. Maar, wat zijn cosmeceuticals en wat doen ze voor je huid?

‘Lees ook: Q&A | Wat is skin cycling?

wat zijn cosmeceucitals in huidverzorging/skincare en welke merken zijn cosmeceuticals?

Wat zijn cosmeceuticals?

Cosmeceuticals is de samenvoeging van cosmetics en pharmaceuticals, daarmee ligt een cosmeceutisch product tussen de reguliere cosmetica en crèmes op doktersrecept in. Cosmeceuticals zijn huidverzorgingsproducten gericht op huidverbetering, met bewezen actieve ingrediënten in optimale concentraties en gaan dus duidelijk dat stapje verder dan cosmeticaproducten die over het algemeen in de drogisterij te vinden zijn. Zie het als wetenschappelijk onderbouwde huidverzorging gericht om huidproblemen aan te pakken, zoals huidveroudering, pigmentvlekken, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, acne en huidverslapping. Cosmeceuticals worden soms ook cosmedicals of medicosmetics genoemd.

Idealiter is de samenstelling van een cosmeceutical een combinatie van de juiste percentages actieve bestanddelen in een stabiele formule met de juiste pH-waarde, met de juiste molecuulgroottes om ook daadwerkelijk dáár in de huid te komen waar het haar werk kan doen, zonder irriterende ingrediënten en onnodige opvulstoffen, en natuurlijk het liefst in een samenstelling die prettig smeert en zo min mogelijk huidreactie oproept.

Welke merken vallen onder de cosmeceuticals?

Het aanbod in merken die zich richten op cosmeceuticals is steeds groter, waarbij het ene merk zich duidelijker op deze manier profileert dan de ander. Om het lastig te maken, zijn er namelijk ook voldoende cosmeticaproducten te vinden die qua ingrediënten en werking onder de noemer cosmeceutical vallen, zonder dat het merk zich zo profileert. Dit maakt het lastig om een volledige lijst met merken te maken, maar ik heb mijn best gedaan. Mocht je een aanvulling hebben, dan hoor ik het graag:

– IK Skin Perfection
– Medik8
– SkinCeuticals
– Mesoestetic
– SkinTech
– IMAGE Skincare
– Sothys Cosmeceutique
– Alpha-H
– Toskani
– QMS
– iS Clinical
– Novexpert
– Obagi Medical
– Nescens
– Nimue Skin
– Murad
– Dermalogica.

Je koopt deze merken meestal bij een huidtherapeut of cosmetisch arts, maar zijn online ook vrij eenvoudig verkrijgbaar.

De term cosmeceuticals is inmiddels ook een behoorlijk stukje marketing geworden, om producten in een hoger segment te kunnen plaatsen en meer ‘autoriteit’ mee te kunnen geven. Er is hier helaas geen regelgeving over, dus zelf je huiswerk doen bij de aanschaf van producten door het lezen over de achtergrond en ontwikkeling van een merk en een ingrediëntenlijstje uit te pluizen, is altijd aan te raden..

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.