Huis & interieur

Home | Met deze tips haal je het meeste uit je zonnepanelen

1 mei 2024

maximaal profiteren van je zonnepanelen tips meeste rendement

Inmiddels hebben wij al een aantal jaren zonnepanelen op ons dak liggen en nog steeds zijn we daar heel blij mee. We hebben er een tijd lang bijna een sport van gemaakt om zoveel mogelijk rendement uit onze zonnepanelen te halen en dat werpt zeker z’n vruchten af. In dit artikel lees je een aantal slimme tips om het meeste uit je zonnepanelen te halen!

‘Lees ook: Interieur | Tips voor het kiezen van de juiste raambekleding.’

maximaal profiteren van je zonnepanelen tips meeste rendement

Maximaal profiteren van je zonnepanelen

1. Een inkoppertje, maar: hou overdag – en zeker met zonnige dagen – zoveel mogelijk rekening met de tijden waarop het zonnig weer is. Meestal is dit van eind van de ochtend tot halverwege de middag en dit is dan ook dé tijd om je wasmachine, droger en/of vaatwasmachine aan te zetten, om bijvoorbeeld apparaten en je elektrische auto op te laden of op deze momenten je airco aan te zetten om te koelen of te verwarmen. Je haalt namelijk het meeste uit je panelen als je de opgewekte stroom ook direct kan gebruiken, dus zorg dat je hier slim mee omgaat.

2. Mocht je nu niet overdag maximaal kunnen profiteren van het zonlicht op je panelen, dan kan je eventueel investeren in het laten plaatsen van een thuisbatterij of thuisaccu. Hiermee kan je zonne-energie opslaan voor later, ook wanneer de zon niet schijnt. Vaak kan je zo’n thuisbatterij ook stapelen, waardoor je er een behoorlijke opslagcapaciteit mee kan creëren. Ook wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je tegelijkertijd kan gebruiken, kan de overige stroom worden opgeslagen in de thuisbatterij.

3. De opbrengst van je zonnepanelen is afhankelijk van welke soort en hoeveel panelen er geïnstalleerd zijn, maar ook de energieprijzen en de hoeveelheid zonuren zijn van invloed. En dat betekent dus ook dat vieze panelen zonlicht minder goed op kunnen vangen en je zo minder opbrengst zal hebben. Zonde! Vaak hebben zonnepanelen een vuilwerende coating en zijn ze ‘zelfreinigend’ maar soms blijft er alsnog hardnekkig vuil zoals stuifmeel en vogelpoep achter, vooral in langere droge periodes. Mocht je dit opmerken, dan kan je je zonnepanelen af en toe laten reinigen zodat ze weer optimaal zonlicht op kunnen vangen.

4. Mocht je nou echt een behoorlijk overschot aan zonne-energie hebben, dan is het slim om te kijken naar welke energieleverancier de hoogste terugleververgoeding per kilowattuur levert. Overstappen van energieleverancier kan dan behoorlijk gaan schelen, aangezien de vergoedingen flink kunnen variëren!

Mocht je al zonnepanelen hebben dan kan je er met bovenstaande tips nog meer uithalen dan je al deed, maar hou het lijstje ook zeker in je achterhoofd wanneer zonnepanelen kopen nog op je to do lijstje staat. Zo ben je in ieder geval goed voorbereid wanneer ze eenmaal op je dak liggen :)

*