Hoe fijn koken en eten dan ook mag zijn, vaak blijven we voor ons avondeten redelijk vasthangen in een patroon zonder al teveel variatie en met misschien iets te vaak dezelfde maaltijden. Het kan zijn uit gemak, maar wellicht ook omdat je niet weet waar je moet beginnen met nieuwe smaken ontdekken om andere gerechten op tafel te zetten. Met een paar tips en wellicht een beetje hulp van websites zoals https://www.fuelyourbody.nl/ voor inspiratie kom je al snel tot ‘weer eens wat anders op tafel’. Bovendien prikkelt en ontwikkelt het niet alleen jezelf, het plezier in de keuken en jouw smaakpapillen, maar ook de die van je overige tafelgenoten. Enjoy!
‘Lees ook: Health | Simpele tips om meer groente te eten.’
Zet eens wat anders op tafel | Nieuwe smaken ontdekken met gemak
Inspiratie voor nieuwe gerechten
Je hoeft niet ver te zoeken om inspiratie te vinden voor nieuwe gerechten. Online platforms zoals receptenblogs en foodblogs, Pinterest en kookboeken zijn gevuld met ideeën die je kunt uitproberen. Begin anders eens met het kiezen van een ingrediënt dat je niet vaak gebruikt, maar waar je wel heel erg nieuwsgierig naar bent en wil uitproberen. Dit kan een nieuwe groente zijn, een speciaal stuk vlees of vis, een onbekende specerij of een specifieke keuken met heel andere smaakcombinaties die je aanspreken. Door te beginnen met iets kleins, als het kopen van andere kruiden of een verrassend ingrediënt, kun je je smaakpapillen geleidelijk aan nieuwe smaken laten wennen. Zoek naar recepten die dit ingrediënt gebruiken en pas ze aan naar jouw smaak.
Een nieuwe maaltijd proberen
Het kan best spannend zijn om een nieuwe maaltijd proberen en je horizon te verbreden. Probeer eens een keuken die je niet goed kent. Ga bijvoorbeeld voor een Thais gerecht als je vooral bekend bent met Europese smaken. Een nieuw gerecht proberen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt beginnen met simpele recepten die gemakkelijk te volgen zijn en je hoeft echt niet ineens allerlei specifieke bijgerechten erbij te maken. Maak bijvoorbeeld wél die curry die je er zo lekker uit vindt zien, maar serveer er dan gewoon je normale rijst en sperzieboontjes of komkommersalade bij. Zo leg je de lat iets minder hoog voor jezelf, want het moet wel leuk blijven. En hoe meer plezier je erin gaat krijgen, hoe vaker je nieuwe smaken en nieuwe maaltijden zal gaan uitproberen.
–> Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken, en heb je geen zin om te koken, dan kan je ook eens een gerecht bestellen bij een restaurant dat gespecialiseerd is in een andere keuken. Zie het als een uitdaging om niet altijd voor de bekende weg te kiezen en bestel de volgende keer eens een onbekend (bij)gerecht mee om zo je smaakontwikkeling te prikkelen.
Kleine veranderingen, groot verschil
Je hoeft echt geen radicale veranderingen door te voeren om nieuwe smaken te ontdekken. Kleine aanpassingen aan je gebruikelijke recepten kunnen al een groot verschil maken. Voeg bijvoorbeeld een nieuwe specerij toe aan je favoriete pastasaus, kies voor een kruidige rijstsoort, maak het jezelf makkelijk met een kant-en-klare boemboe door je kip of boontjes, of vervang een standaard ingrediënt door iets wat je normaal niet zou gebruiken. Deze kleine veranderingen kunnen je helpen om je smaakpalet te verbreden zonder dat veel van je hoeft te vragen in de keuken. Experimenteer met verschillende smaken en texturen om je gerechten net dat beetje extra te geven. Zo houd je het koken interessant en verras je jezelf en anderen met nieuwe smaken.
Blijf avontuurlijk in de keuken
Het ontdekken van nieuwe smaken vraagt om een avontuurlijke instelling. Wees niet bang om iets nieuws te proberen, zelfs als het buiten je comfortzone ligt. Kies niet ineens voor ingrediënten die bijvoorbeeld pittiger, kruidiger of echt niet binnen je straatje passen, maar probeer wél jezelf te prikkelen. Koken is een creatieve bezigheid en het mooie is dat er geen vaste regels zijn. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te gelden. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid en je zult merken dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Zelfs als een experiment niet helemaal uitpakt zoals je had gehoopt, heb je er toch van geleerd. Blijf experimenteren en je zult steeds meer nieuwe smaken ontdekken die je eetervaring verrijken.
*