Potverdejo, wat lekker! Deze niet te zoete en ‘volwassen’ koekjes met witte wijn in de vorm van een donut, met een knapperige buitenkant en een brosse binnenkant. Geloof me maar: hier gaat je huis heerlijk van ruiken en hoef je je geen zorgen te maken over de houdbaarheid want de koekjes zullen in no time op zijn. Perfect voor als je nog wat wijn over hebt van het weekend en ik gok dat je de overige ingrediënten ook al in de kast hebt liggen. Tijd voor het recept!
Wijn is een groot onderdeel van dit recept en je kan hier eigenlijk iedere soort witte wijn voor gebruiken. Een droge witte wijn zorgt voor een minder zoet koekje en een zoete witte wijn maakt het koekje weer net iets zoeter van smaak, maar welke wijnvariant je ook gebruikt: they will be good!
Deze koekjes komen oorspronkelijk uit de regio Lazio (in het midden van Italië) waar ze werden gemaakt aan het eind van de zomer van overschotten van wijn. Zo werden ze uitgedeeld en geserveerd tijdens feesten om te dippen in, jawel, witte wijn. Door de luchtige en iets brosse textuur van het koekje nemen ze zeker goed vocht op maar een wijnkoekje dippen in wijn is voor mij persoonlijk net iets ‘te’, dus ik smikkel ze liever op met een cappuccino ;)
‘Lees ook: Het recept voor oreo koekjes.’
Recept voor ciambelline al vino bianco
Ingrediënten
– 325 gram bloem
– 120 ml witte wijn
– 100 gram kristalsuiker
– 75ml plantaardige olie (bijvoorbeeld milde olijfolie)
– 1 theelepel bakpoeder
– een snuf zout
– extra nodig: een bakje met kristalsuiker voor het dippen, zie bereidingswijze.
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180C
2. Meng de wijn, suiker, olie, bakpoeder en zout en voeg daarna beetje voor beetje de bloem toe
3. Probeer niet te lang door te mengen/kneden, zo blijft het deeg mooi zacht en soepel
4. Neem een eetlepel of een kleine ijsschep (echt ideaal hiervoor!) zodat je voor ieder koekje dezelfde hoeveelheid deeg neemt, wrijf je handen in met een beetje bloem en maak van het balletje een rolletje waarvan je vervolgens de uiteinden in een ronde donutvorm iets op elkaar drukt. Dip de bovenkant in suiker en leg de koekjes vervolgens op een bakplaat met bakpapier
5. Bak de koekjes voor ongeveer 25 minuten, totdat ze licht goudbruin van kleur zijn.
Mmm, ik heb zo’n zwak voor Italiaanse koekjes en ik denk dat ik deze ciambelline al vino samen met mijn homemade cantuccini toch als favoriet heb staan. Enjoy!
Liefs,
Desirée
Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur me een berichtje via Facebook of Instagram! Volg me hier ook om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥
* NIX18. Geniet, maar drink met mate.