Eten & drinken

Hét recept voor erwtensoep (snel & makkelijk)

22 oktober 2024

makkelijk erwtensoep recept

Dit is een betaalde samenwerking met HEMA. | Ik heb een zwak voor soep en dan helemaal als het om een maaltijdsoep zoals erwtensoep gaat. Het heeft een volle smaak, is vullend, je krijgt er lekker veel groente mee binnen en is ook nog eens heel budgetvriendelijk om te maken. In dit artikel deel ik mijn recept voor een grote soeppan erwtensoep met je die ook nog eens makkelijk om te maken is en snel op tafel staat. Enjoy!

‘Lees ook: Recept | Hasselback aardappelen met knoflookolie.’

makkelijk erwtensoep recept

Het recept voor snelle en makkelijke erwtensoep

Ook al zien wij erwtensoep als een oer-Hollands product, de oorsprong ervan is toch echt terug te leiden tot de oude Griekse beschavingen. Maar de echte ‘snert’ zoals wij die vaak kennen – de goedgevulde soep met zichtbare stukken groente en vaak zo dik van textuur dat er een lepel rechtop in kan staan – komt waarschijnlijk uit de 16e of 17e eeuw. In de lange en koude winters was zo’n vullende en relatief eenvoudig te maken soep heel erg welkom na lange werkdagen en er konden allerlei restjes in verwerkt worden. Er bestaan inmiddels heel veel verschillende varianten van, maar de gladde erwtensoep zoals uit dit artikel heeft toch wel mijn persoonlijke voorkeur.

Ingrediënten
– 750 gram erwten (fijn, uit de vriezer)
– 2 aardappelen
– 1 courgette
– 2 kleine uien
– 2 tenen knoflook
– 1 liter groentebouillon
– olijfolie
– peper, zout, cayennepeper en/of nootmuskaat naar wens

Opties om erbij te serveren
– kookroom of crème fraîche
– verse rookworst
– uitgebakken spekreepjes
– homemade breadsticks (grote croutons)

makkelijk erwtensoep recept

Bereidingswijze
1. Het voorbereidend werk: snij de uien en knoflook in stukjes en de courgette en aardappelen in blokjes (dit hoeft niet heel erg fijn, het wordt naderhand gepureerd), ontdooi de erwten (als je voor de diepvriesvariant hebt gekozen) en maak een liter groentebouillon klaar
2. Doe olijfolie in een soeppan, zet het vuur medium hoog en bak de ui en knoflook tot glazig
3. Voeg de courgette, aardappel en erwten toe en bak een paar minuten mee
4. Schenk de groentebouillon over de groenten en laat dit 30 minuten zacht pruttelen
5. Gebruik een staafmixer om de soep zo glad naar wens fijn te pureren.

Ook al zijn mijn kinderen helemaal geen liefhebbers van groene groentes, deze erwtensoep gaat er altijd vol smaak bij ze in. Heerlijk genieten met zo’n comforting bowl of soup :) Het is echt één van onze favoriete wintersoepen en het is duidelijk niet nodig om hier met pakjes of zakjes aan het werk te gaan. Genieten!

–> Nog een lekker soeprecept: Culinea bloemkoolsoep met ras el hanout.

Liefs,
Desirée