Het is al enkele keren eerder in het nieuws geweest, maar na het item van NOS van vorige week dat steeds meer vrouwen allergisch zijn voor kunstnagels heb ik al verschillende vragen hierover in mijn mailbox gehad. Tijd voor wat opheldering! Want, wat houdt deze allergie precies in, hoe ontstaat het, wat zijn de klachten en kan je allergie voor gelnagels voorkomen of in ieder geval de kans erop verminderen?
‘Lees ook: Q&A | Wat is double cleansing (en is het goed voor je huid?).’
Wat is allergie voor kunstnagels?
De allergie voor kunstnagels, of het nu gelnagels – BIAB-nagels, acrylnagels of de thuis zelf aan te brengen gellak/gelnagellak is – wordt een acrylatenallergie genoemd. Deze kan je oplopen door het product dat wordt gebruikt tijdens deze behandeling en steeds meer mensen blijken door dit type nagelbehandelingen een allergie tegen deze acrylaten te ontwikkelen. De meest bekende acrylaatvarianten zijn afgekort als HEMA (2-Hydroxyethylmetacrylaat) en di-HEMA (trimethylhexyl dicarbamaat).
Je zou zeggen dat door het laten verwijderen van de kunstnagels de allergie verdwijnt, maar helaas kan het voor de toekomst behoorlijke problemen opleveren aangezien dezelfde kunststoffen ook gebruikt worden voor het maken van medische hulpmiddelen. Denk hierbij aan botcement, tandvullingen, een kunstgebit, gehoorapparaten, prothesen en contactlenzen. Ben je dus allergisch geworden voor acrylaten door een nagelbehandeling als gelnagels, BIAB of acrylnagels, dan kan het maar zo zijn dat je lichaam in de toekomst deze medische hulpmiddelen mogelijk niet accepteert.
Hoe ontstaat de allergie voor kunstnagels?
De allergie kan ontstaan doordat de huid of bijvoorbeeld een wondje langs de nagels in contact komt met het vloeibare nagelproduct dat moet uitharden onder een UV- of LED-lamp. Het is dus niet een allergie die je al hoeft te hebben, maar ook opgebouwd kan worden in de loop der jaren en steeds erger kan worden.
De symptomen van acrylatenallergie
Twijfel je of je last hebt van deze allergie voor gelnagels? Heb je zelf thuis gelnagellak aangebracht of in een salon een behandeling ondergaan voor gelnagels, acrylnagels of BIAB en heb je last van onderstaande klachten? Dan is de kans groot dat je allergisch bent voor de gebruikte acryllaten.
– rode en/of jeukende nagelriemen
– opgezette en/of gezwollen vingertoppen
– kloofjes en kleine wondjes rondom de nagels
– rode en geïrriteerde ogen door contact met de vingers
– irritatie op andere lichaamsdelen door contact met de vingertoppen/nagels.
Kan je allergie voor gelnagels voorkomen?
Ben je te gehecht aan je gelnagels en wil je er liever geen afscheid van nemen, dan zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kan nemen en/of waar je op kan letten.
Laat je je gelnagels, acrylnagels of BIAB aanbrengen in een salon? Zorg dan dat je kiest voor een professionele nagelsalon met kundig personeel en het liefst werken met producten die geen (di-)HEMA acryllaten bevatten. Een professionele nagelstyliste zal ervoor zorgen dat de producten niet de nagelriemen en huid rondom de nagels raakt én dat bovendien het product echt goed uitgehard wordt om zo te proberen een allergische reactie te voorkomen.
Breng je zelf thuis gelnagellak aan met gellak en een UV- of LEDlamp? Zorg dan dat je kiest voor producten die (di-)HEMA-vrij zijn, gecontroleerd en goedgekeurd zijn door de nVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), je secuur te werk gaat door de lak niet in aanraking laten komen met de nagelriemen en de huid rondom de nagels én je de nagels volledig uithardt onder de lamp. Een extra tip: door te werken met een peel off base is er ook bij het verwijderen van de nagels zo min mogelijk kans op irritatie, in tegenstelling tot de soak off manier (de lak wordt dan weer zachter van textuur) of wanneer je de lak verwijdert door middel van vijlen (waardoor je deeltjes ervan kan inademen).
Er zijn verschillende merken verkrijgbaar met gellak voor thuisgebruik en ik vind het een goede ontwikkeling dat bepaalde merken hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Zo heeft Pink Gellac onlangs hun statement gedeeld waarin ze uitleg geven over acrylallergie en hoe je het risico hierop zo klein mogelijk kan maken. Bovendien werken ze ernaar toe dat vanaf eind dit jaar hun volledige assortiment HEMA-vrij zal zijn.
Ken of heb jij een merk met gellak voor thuisgebruik met een HEMA-vrij assortiment, dan vermeld ik je graag in dit artikel zodat er een overzicht ontstaat met HEMA-vrije en EU- en nVWA-goedgekeurde merken.
Liefs,
Desirée
Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur me een berichtje via Facebook of Instagram! Volg me hier ook om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥