Zelf ben ik inmiddels alweer meer dan twintig jaar zelfstandig ondernemer en ik weet nog goed hoe ik me als achttienjarige inschreef bij de KvK.. Er is inmiddels heel wat veranderd in het ondernemen, maar er zijn toch ook weer genoeg dingen hetzelfde zijn gebleven: zoals de juiste stappen om te starten als ZZP’er en met een goed gevoel te kunnen beginnen!
‘Lees ook: Carrière & Business | Waarom jezelf blijven ontwikkelen belangrijk is.’
Vier tips om goed te starten als ZZP’er
In feite heb je niet heel erg veel nodig om als Zelfstandige Zonder Personeel een eigen bedrijf te kunnen starten. Met een beetje lef & durf, een realistisch bedrijfsplan, wellicht wat startkapitaal en zorgen dat je vanaf dag één alles zakelijk en administratief goed op orde hebt. Met de volgende stappen heb je dat laatste allemaal in korte tijd geregeld en kan je starten.. Let’s go!
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Wil je echt officieel een eigen bedrijf en professioneel overkomen, dan begin je met het inschrijven van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Dit kan je doen vanaf het eerste moment dat je met je bedrijf van start gaat en klinkt misschien heel spannend, maar stelt eigenlijk niet zoveel voor. Na deze inschrijving kan je bij de Belastingdienst je btw-nummer aanvragen en ben je officieel ingeschreven in het handelsregister, mag je je bedrijfsactiviteiten uit gaan voeren, facturen uitsturen en heb je recht op bepaalde belastingregelingen voor ondernemers.
–> Denk je dat je met jouw bedrijf onder de €20.000 aan omzet blijft, dan zou je gebruik kunnen maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Hier zitten echter wel enkele voorwaarden aan, dus zoek dit goed uit of laat je hier over adviseren.
Een zakelijke bankrekening
Ik raad je aan om vanaf het eerste moment van je ondernemerschap te werken met een afzonderlijke zakelijke bankrekening, ook wel een zzp-rekening genoemd. Probeer al je zakelijke inkomsten en uitgaven gescheiden te houden. Het geeft transparantie en duidelijkheid in je administratie, een professionele uitstraling en levert tijdswinst wanneer het tijd is voor het doen van je zakelijke administratie. Ook al ben je met een eenmanszaak, als ZZP’er, in beide gevallen persoonlijk aansprakelijk en is het niet zo erg als één en ander door elkaar loopt, toch zal het je veel overzicht geven om naast je privérekening ook een zakelijke rekening te hebben.
Een boekhouder en boekhoudprogramma
Als het op de boekhouding aankomt is er echt heel erg veel dat je prima zelf kan doen, zeker wanneer je nog startende bent en je dus een eenmanszaak/ZZP’er bent. Maar ik kan je ook aanraden om vanaf het eerste moment met een specifiek online boekhoudprogramma voor zzp’ers te werken waarin je eenvoudig zelf je bonnetjes, inkoop- en verkoopfacturen opvoert, vaak zelfs ook je kilometerregistratie en gewerkte uren bij kan houden en zonder al teveel moeite zelf je btw-aangifte kan doen. Door het zelf vanaf het begin te doen en bij te houden zal dit bijna een nieuwe hobby van je worden omdat het heel fijn is het inzicht te hebben.
Heb je teveel twijfels of wil je dit deel simpelweg uitbesteden, dan is het slim om ook op zoek te gaan naar een boekhouder of accountant die één en ander voor je uit handen kan nemen. Zo kan hij of zij je helpen met het opzetten van je zakelijke administratie, je btw-aangiftes en jaarrekening en het indienen van de omzetbelasting voor je uit handen nemen. Er zit een prijskaartje aan, maar geloof me: een goede boekhouder verdient zichzelf min of meer terug omdat ze alle belastingregels weten en daarmee ook weten wat alle voordelen voor een ondernemer zijn. Extra tip: zoek een boekhouder die ervaring heeft met jouw type onderneming en de werkzaamheden die je verricht; niets zo frustrerend wanneer je steeds je boekhouder van alles uit moet leggen over wat jouw bedrijfsactiviteiten precies zijn en er dus ook niet het maximale voor je uit weet te halen..
Zakelijke verzekeringen en pensioen
Vergeet ook zeker niet om de juiste bedrijfs- of zakelijke verzekeringen af te sluiten wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een zakelijke rechtsbijstandsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en vergeet ook zeker niet het regelen of sparen voor je pensioen. Hierbij is één en ander afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten en persoonlijke wensen, waardoor het heel verstandig is om je hier goed over in te lezen of te laten adviseren.
Maar vooral: weet wat je kan, waar jij en jouw bedrijf voor staat en ga ervoor!
Liefs,
Desirée
*