Als ik aan rabarber denk, dan denk ik aan mijn kinderjaren waarin we een grote rabarberplant in de achtertuin hadden en waar mijn moeder heerlijke compote van maakte. En aangezien het rabarberseizoen weer voor de deur staat, krijg ik altijd zin om er iets mee te gaan maken. Ik deel dan ook graag dit lenterecept met je voor een heerlijke rabarber crumble en een aantal interessante weetjes over dit buitenbeentje onder de groente..
‘Lees ook: Recept | Blondies met pistache en witte chocolade.’
Recept | Rabarber crumble
De stelen van rabarber mogen dan behoorlijk stevig van textuur zijn wanneer ze nog rauw zijn, maar eenmaal verwerkt en gekookt vallen ze spontaan uit elkaar. Combineer de unieke friszoete smaak met een klein zuurtje, de unieke en vrolijke rozerode kleur samen met koekjesdeeg met een knapperige bovenkant en je hebt al snel een succes.
Ingrediënten voor de rabarbervulling
– 750 gram rabarber
– 60 gram kristalsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– eventueel wat geraspte verse gember (heerlijke combinatie!)
Ingrediënten voor de crumble
– 150 gram bloem
– 75 gram koude roomboter
– 50 gram kristalsuiker
– 1 flinke theelepel verse citroenrasp
– een snufje zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200C
2. Maak de rabarber schoon en snijd deze in stukken van zo’n 2 centimeter
3. Meng de rabarber met de suiker, vanillesuiker en geraspte gember en verdeel dit over de bodem van een ingevette ovenschaal
4. Meng met je vingertoppen de ingrediënten voor de crumble met elkaar, door niet teveel te kneden maar eerder een soort ‘friemelende’ beweging te maken krijg je een mooi kruimig mengsel met verschillende groottes kruimeldeeg
5. Verdeel het kruimeldeeg losjes over het rabarbermengsel
6. Zet het geheel in de oven voor 30-35 minuten, of tot de crumble mooi goudbruin van kleur is.
Je kan de rabarbercrumble warm uit de oven eten – heerlijk met een bolletje ijs – als dessert of afgekoeld als lekkernij voor bij de thee of koffie. De crumble is lekker bros en de rabarber valt op je tong uit elkaar.. Zo lekker!
Leuke weetjes over rabarber
– rabarber is gezond en rijk aan onder andere vitamine K, ijzer, kalium en vezels
– hoe roder de steel, hoe zoeter en zachter de smaak
– alhoewel rabarber vaak in zoete gerechten gebruikt wordt en vaak verward wordt met een fruit, is het toch echt een groentesoort
– rabarber is laag in calorieën en dus een gezond tussendoortje (maar natuurlijk wel oppassen met het toevoegen van suiker en minder gezond verwerkt in een crumble ;)
– vind je rabarber te zuur? Kook het dan met een scheutje melk, een klein beetje honing en/of eet de rabarber zo koud mogelijk
– rabarber is eenvoudig schoon te maken omdat het geen draderige schil heeft zoals de enigszins gelijkogende bleekselderijstelen, gewoon de harde onderkant en de bladeren verwijderen en in stukjes of plakjes snijden om ermee te gaan koken of bakken
– ben je rabarberfan, check dan zeker eens deze smaakvolle rabarber recepten om je vingers bij af te likken. Sowieso staan er heel veel lekkere recepten van Boodschappen.nl online, perfect om inspiratie op te doen
– het rabarberseizoen loopt vanaf begin april tot aan de zomer. Enjoy!
Liefs,
Desirée
Heb je vragen over dit onderwerp? Stuur me een berichtje via Facebook of Instagram! Volg me hier ook om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥
*