Op een warme zomerdag wil je niets liever dan een luchtige zomerse salade eten die ook nog eens gezond is en vult. Deze zomerse pastasalade heeft alles waar je op een warme zomerse dag naar op zoek bent: zoet, zout én room. Een echte smaak explosie. Perfect voor een lichte avondmaaltijd of een luxe lunch in het park. En het leukste? Deze salade is ook nog eens verrassend simpel om te maken.
‘Lees ook: Recept voor Ciambelline al vino (koekjes met witte wijn.’
Recept voor een zomerse pastasalade
Wat maakt deze salade zo bijzonder?
Het is de balans tussen verschillende smaken en texturen die samenkomen in één gerecht. De zoete, licht gekarameliseerde perzik contrasteert prachtig met de zoute, knapperige prosciutto. De romige burrata zorgt voor een zachte, smeuïge tegenhanger, terwijl de rucola of veldsla een frisse, licht bittere smaak toevoegt. Deze combinatie van zoet, zout, romig en knapperig maakt de salade niet alleen verrassend, maar ook erg lekker.
Ingrediënten (voor 2-3 personen)
· 150 g pasta (denk aan orecchiette, farfalle of volkoren fusilli)
· 2 rijpe perziken (of nectarines))
· 4-6 plakjes prosciutto of Parmaham
· 1 bol burrata
· 2 handjes rucola of veldsla
· 2 el geroosterde cashewnoten
· 2 el balsamicoazijn
· 1 el honing
· 3 el olijfolie
· Zout & versgemalen peper
Bereidingswijze
1. Pasta koken
Kook de pasta beetgaar volgens de verpakking. Giet af, spoel koud en schep er een scheutje olijfolie doorheen, zodat het niet plakt. Tip: wil je deze pastasalade nóg lekkerder maken? Maak dan verse pasta. Net zo makkelijk als je de juiste pasta tools in huis hebt en ook nog eens 10 keer lekkerder dan kant-en-klare pasta.
2. Perziken grillen
Snijd de perziken in partjes. Bestrijk ze licht met olijfolie en grill ze in een grillpan tot ze mooie strepen krijgen en zacht worden (ongeveer 1-2 minuten per kant).
3. Prosciutto krokant bakken
Leg de plakjes prosciutto op bakpapier en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C in 8-10 minuten krokant. Laat afkoelen en verkruimel ze daarna. Heb je een airfryer? Dan kun je ze ook 8-10 minuten op 180°C in de airfryer doen voor hetzelfde effect.
4. Dressing maken
Meng de balsamico, honing en olijfolie tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper.
5. Salade samenstellen
Meng de pasta met rucola, gegrilde perzik en de helft van de dressing. Scheur de burrata erboven, strooi de krokante prosciutto en cashewnoten erover. Besprenkel met de rest van de dressing.
Serveertip
Deze salade is heerlijk lauwwarm, maar ook koud erg lekker! Serveer met een stukje knapperig brood met zelfgemaakte kruidenboter en een glas rosé of bruisend water met citroen en munt om het helemaal af te maken.
Liever vegetarisch?
Dat kan prima! Vervang de prosciutto door een handje pistachenoten en/of gegrilde halloumi toe. Zo kom je alsnog aan je eiwitten en zal deze zomerse pastasalade goed vullen.
Perfect voor het warme weer
Kortom: dit recept ademt zomer. Perfect voor een relaxte vrijdagavond in de tuin, een picknick in het park of als kleurrijk bijgerecht bij de BBQ. Simpel, mooi en vooral heel erg lekker!
Deze gastblog is geschreven door Pasta à la Dio.nl.